Kiertotalouden sankarit

Pieni Ii on päästövähennysten Suomen mestari

Ii on 30 vuotta edellä muuta Eurooppaa. Kunnan kiertotalousajattelu on tuonut jaettavat sähköautot ja älykkäät jäteastiat Pohjois-Pohjanmaalle. Resurssiviisaus on avain huimiin päästövähennyksiin.

Mitä teet kiertotalouden parissa, Ari Alatossava?

Olen Iin kunnanjohtaja. Me olemme jo kymmenen vuotta päämäärätietoisesti pyrkineet vähentämään kuntamme päästöjä. Tavoitteenamme on, että tämän vuoden loppuun mennessä Iin päästöt olisivat 80 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2007. 

Tämä on kunnianhimoinen tavoite, sillä Euroopan unionin yhteinen tavoite on pienentää päästöjä vuoden 2050 loppuun mennessä. Olemme kolmekymmentä vuotta edellä. Tähän mennessä Iissä on Suomen suurimmat päästövähennykset.

Kiertotalous on merkittävä osa tavoitetta, sillä kaikki mitä teemme, perustuu resurssiviisauteen. Meillä on kolme painopistettä: jätehuolto, materiaalien uudelleenkäyttö ja jakamistalous. Vaikka pienellä kunnalla on eri työkalut kuin suuremmilla kaupungeilla, periaatteemme ovat selvät. Ei päästöjä, ei jätettä eikä ylikulutusta. 

Olemme nostaneet kierrätysprosenttia tuomalla muovinkeräyksen Iihin. Seuraavaksi otamme käyttöön älykkäät jäteastiat, joiden täyttymistä seuraa sovellus. Hankimme vain materiaaleja, joita voimme kierrättää, ja olemme perustaneet oman kierrätyskeskuksen. Kunnalla on myös jaettavia sähköautoja. 

Resurssiviisaus on Iissä kaikkien yhteinen asia.

Miten kiertotalousajattelu alkoi?

Iissä herättiin ympäristökysymyksiin jo vuonna 2011. Nokian vähentäessä toimintoja Oulun alueella tarvitsimme uuden toimialan, joka toisi kuntaan kasvua ja työpaikkoja. Lisäksi meillä oli aktiivisia kuntalaisia, jotka puhuivat ympäristöasioiden puolesta. Lähdimme länsinaapuriin oppimaan, miten rakennetaan kestävä kunta. Opimme, että kiertotaloudella luodaan liiketoimintaa, työpaikkoja ja tulevaisuutta. 

Meillä ympäristö- ja talousasiat ovat kulkeneet alusta asti käsi kädessä. Ymmärsimme pian, että kiertotalous on tärkeä osa suurempaa ympäristötavoitetta. On järjetöntä, että kuppi matkustaa pitkän matkan telineeseen, on käytössä viisi sekuntia ja menee sitten poltettavaksi. Kunnianhimoisiin päästövähennyksiin päästään vain kiertotalouden avulla.

Mikä vauhdittaisi mielestäsi Suomen siirtymistä kiertotalouteen?

Lainsäädännöllä, esimerkiksi uudistuvalla jätelailla, on merkittävä vaikutus. 

Silti mielestäni tärkein tekijä ovat asenteet. Kiertotalouteen tarvitaan mukaan kaikki: ihmiset, kunnat, yritykset ja lainsäätäjät. Jokaisen ihmisen pitäisi kokea, että omilla teoilla on merkitystä ja että voi itse vaikuttaa tulevaisuuteen. Kertakäyttökulttuurista on päästävä eroon.
 

Ari Alatossava, Iin kunnanjohtaja: Meillä on kolme kiertotalouden painopistettä; jätehuolto, materiaalien uudelleenkäyttö ja jakamistalous. Vaikka pienellä kunnalla on eri työkalut kuin suuremmilla kaupungeilla, periaatteemme ovat selvät. Ei päästöjä, ei jätettä eikä ylikulutusta.