Glasgow’n ilmastokokous COP26

Seuraava YK:n ilmastokokous järjestetään Iso-Britannian Glasgow’ssa 31.10.-12.11. Glasgow’n kokouksen keskeisenä tavoitteena on kirittää maita ilmastotoimien kunnianhimossa. Kuten hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n elokuussa 2021 julkaisema raportti osoitti, aikaa maapallon keskilämpötilan nousun rajaamiseksi 1,5 asteeseen on niukalti.

Pariisin ilmastosopimuksen (2015) mukaan maiden tulisi päivittää sopimusta varten antamat sitoumuksensa viiden vuoden välein. Siksi maiden odotetaan päivittävän päästövähennystavoitteensa ennen Glasgow’n kokousta. Esimerkiksi EU ja USA ovat jo ilmoittaneet tiukemmista tavoitteista. EU sitoutui vähentämään päästöjään vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja USA vähentää päästöjään vähintään 50 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Maiden myös toivotaan sitoutuvan hiilineutraaliuteen vuosisadan puoleenväliin mennessä. 

Kokouksessa etsitään ratkaisuja myös maiden sopeutumiseen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sekä erityisesti kehittyvien maiden ilmastotoimien rahoitukseen. Kehittyvät maat sitoutuivat Pariisin sopimuksen yhteydessä vähintään 100 miljardin ilmastorahoitukseen vuosittain 2025 saakka, mutta rahoituksen toteutuminen näyttää nykyisellään haasteelliselta. Lisäksi kehittyville maille tarvittaisiin näkymä rahoitukseen myös 2025 jälkeen.

Tärkeä neuvotteluteema on myös Pariisin sääntökirjan viimeistely. Pariisin sopimuksen konkretisoiva ja käytännöllistävä sääntökirja saatiin pääosin valmiiksi Katowicen ilmastokokouksessa 2018. Kansainvälisiä markkinamekanismeja koskevista säännöistä ei kuitenkaan ole vielä päästy sopuun, vaan tavoitteena on saada eri osapuolia tyydyttävä neuvottelutulos Glasgow’sta.

Sosiaalisessa mediassa suomenkielistä keskustelua ilmastokokouksesta voi seurata tunnisteella #ilmastoCOP26.

Lisätietoja

Marjo Nummelin
ympäristöneuvos
Suomen pääneuvottelija kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa
029 525 0227
[email protected]

UNFCCC:n COP26 -kokoussivut

Puheenjohtajamaa Iso-Britannian COP26-kokoussivut

Kysymyksiä ja vastauksia kansainvälisistä markkinamekanismeista

Lisätietoja

Marjo Nummelin, ympäristöneuvos 
ympäristöministeriö, Ympäristönsuojeluosasto, Ilmasto 0295250227