Ennakointi ja varautuminen
Asunnon ja asuinolojen toimivuuden ja turvallisuuden arviointi hyvissä ajoin sekä muutosten toteuttaminen tukee kotona asumista ja itsenäistä elämistä sekä pienentää riskejä esimerkiksi tapaturmiin. Yksilölliset tarpeet ja elämäntilanne vaikuttavat merkittävästi siihen, mikä on kullekin sopiva asumisratkaisu, eikä ikä ole itsessään ratkaiseva tekijä. Keskeistä on muuttuvien asumisen tarpeiden ennakoiminen ajoissa ja tarpeisiin varautuminen.
Ikäkoti kuntoon! -materiaalit herättelevät ikääntyviä, kuntia ja asunto- ja rakennusalaa varautumaan meidän kaikkien tulevaisuuteen.
- Asunnon esteettömyyden arviointi | Webropol
- Ikäkoti kuntoon! -esite
- Infograafi: Onko kotisi turvallinen ja mukava asua ikääntyessä?
- Katso viisi askelta turvalliseen ja toimivaan ikäkotiin.
- Infograafi: Tarvitaanko kodissasi remonttia?
-
Ikääntymisen myötä asunnossa tarvitaan usein muutoksia. Muutospolku kertoo, miten edetä omistus- tai vuokrakodissa, keneltä saa neuvoja ja millaista taloudellista tukea on saatavissa.
-
Esteettömyys ja asuntojen korjaaminen
Kuntien ja hyvinvointialueiden on tarpeen tukea ennakointia ja varautumista. Käyttöön voidaan ottaa uusia toimintatapoja ikääntyneiden asuntojen korjaustarpeen arvioimiseksi ja korjausten toteuttamiseksi. Tämä edellyttää poikkihallinnollista yhteistyötä. Ikääntyneiden asuinolojen arviointi itsenäisen suoriutumisen näkökulmasta voidaan toteuttaa esimerkiksi hyvinvointia edistävien kotikäyntien ja palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä.
Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää rakennusten olevan muunneltavia, sosiaalisesti toimivia ja erilaisten ihmisten tarpeita tyydyttäviä. Esteettömyys on hyvä lähtökohta toimivien asuntojen ja asuinympäristöjen suunnittelulle.
Esteetön rakentaminen palvelee monenlaisia asukkaita, myös väestön ikääntymistä. Jotta ihmiset voivat asua kotona ja elää itsenäisesti, tulee asuntojen, muiden rakennusten ja rakennetun ympäristön olla nykyistä esteettömämpiä ja turvallisempia.
Vanhojen kerrostalojen suurin haaste on niiden hissittömyys ja jo olemassa olevien hissien pieni koko. Hissittömissä kolme- tai yli kolmekerroksisissa kerrostaloissa asuu lähes 90 000 65-vuotta täyttänyttä. Hissirakentaminen mahdollistaa monen ikääntyneen ihmisen asumisen kotonaan pidempään.
- Hissitietoa | ara.fi
- Mobiilisovellus asuinkerrostalon yhteistilojen esteettömyyden arviointiin | itsearviointi.fi
Asumisen rahoitus -ja kehittämiskeskus ARA myöntää iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustuksia sekä hissi- ja esteettömyysavustuksia.
- Korjausavustus iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntoihin | ara.fi
- Korjausavustuksen asiakaspalvelu henkilöasiakkaille | ara.fi
- Korjausavustukset yhteisöille ja yhtiöille | ara.fi
- Hissi- ja esteettömyysavustusten asiakaspalvelu yhteisöasiakkaille | ara.fi
Lisätietoja
Raija Hynynen, asuntoneuvos
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Asuminen ja kulttuuriympäristöt Puhelin:0295250093 Sähköpostiosoite: [email protected]