Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä keskustelee vihreän siirtymän rahoituksesta
Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu 18. kerran torstaina 27. lokakuuta. Kokouksen aiheena on vihreän siirtymän rahoitus. Puheenjohtajana toimii ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.
Venäjän aloittama sota Ukrainassa on johtanut tilanteeseen, joka on kiihdyttänyt koko Euroopan tarvetta jouduttaa vihreä siirtymää ja irtaantua fossiilisesta energiasta aikaisempaa nopeammalla aikataululla. Tilanteeseen etsitään ratkaisuja niin kansallisesti kuin yhteisesti EU-tasolla.
”Jotta onnistumme ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämisessä, meidän tulee tukea puhtaita ratkaisuja ja varmistaa ettemme muilla investoinneilla ylläpidä fossiilitaloutta. Kaikki rahavirrat tulee kääntää niin, että ne tukevat vähähiilisyyttä, kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviä ratkaisuja. Vihreä siirtymä avaa myös uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja viennille. Fossiilisesta energiasta luopumiseen vaaditaan nykyisessä maailmantilanteessa entistä enemmän vauhtia”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.
Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä keskustelee kokouksessaan keskeisistä investointitarpeista vihreän siirtymän edistämiseksi. Lisäksi pyöreä pöytä keskustelee siitä, miten julkinen rahoitus voi edistää vihreää siirtymää ja millä tavoin oikeudenmukaisuuden eri näkökohdat on huomioitava vihreän siirtymän rahoituksessa.
Vihreää siirtymää tuetaan merkittävästi Suomen kestävän kasvun ohjelmalla, jolla edistetään hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua ja vauhditetaan siihen tarvittavia uudistuksia ja investointeja.
Kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä. Suomen osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen avustuksista on noin 1,8 miljardia ja kokonaisrahoitus EU:n elpymisvälineen ohjelmista noin 2,6 miljardia euroa nykyhinnoin. Elpymisvälineen kautta kanavoitavasta rahoituksesta suunnataan puolet vihreään siirtymään. Avustuksia suunnataan kansalaisille, yrityksille ja kunnille ja muille yhteisöille vähähiilisiin investointeihin, tutkimukseen ja kehitykseen.
Vihreän siirtymän rahoituksen työryhmä valmistelee parhaillaan kehittämisehdotuksia siitä, miten julkinen ja yksityinen rahoitus voivat edistää kokonaisvaltaisesti hiilineutraaliustavoitetta, luonnon monimuotoisuutta ja muita ympäristötavoitteita sekä samalla edistää kestävää kasvua. Työryhmän väliraportti valmistui maaliskuussa. Työryhmän loppuraportin on määrä valmistua marraskuun lopulla.
Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kerää yhteen laajan joukon toimijoita yhteiskunnan eri sektoreilta. Pyöreän pöydän tarkoituksena on luoda yhteistä ymmärrystä siitä, miten Suomi voi siirtyä hiilineutraaliin yhteiskuntaan oikeudenmukaisesti vuoteen 2035 mennessä. Pyöreä pöytä tukee työllään ilmastopolitiikan kansallista valmistelua ja toimeenpanoa.
Sosiaalisessa mediassa pyöreän pöydän toimintaa voi seurata tunnisteilla #ilmastonpyöreäpöytä ja #hiilineutraali2035.
Lisätietoja
Riikka Yliluoma
Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja
p. 050 414 1682
[email protected]
Jarmo Muurman
Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän pääsihteeri, ympäristöneuvos
p. 0295 250 185
[email protected]