Hyppää sisältöön
Media

Fennoskandian vihreä vyöhyke täydentyy Suomussalmen lähes 33 000 hehtaarin laajuisilla suojelualueilla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 6.3.2014 11.35
Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetukset, joilla perustettiin 17 luonnonsuojelualuetta ns. Kalevalapuiston kokonaisuuteen liittyen. Lisäksi perustettiin 17 muuta luonnonsuojelualuetta Kainuun vanhojen metsien ja suoluonnon suojelemiseksi.

Kalevalapuiston luonnonsuojelualueet liittyvät jo aiemmin perustettujen luonnonsuojelualueiden, Hossan retkeilyalueen ja Suomussalmen vienalaiskylien maisema-alueen kanssa samaan toiminnalliseen kokonaisuuteen. Sen tarkoituksena on edistää alueen luonto- ja kulttuurimatkailua sekä rajanylittävää luonnonsuojeluyhteistyötä Venäjälle jo aiemmin perustetun Kalevalan kansallispuiston kanssa.

Suojelualueiden perustaminen liittyy myös Suomen, Norjan ja Venäjän väliseen yhteistyöhön Fennoskandian Vihreän vyöhykkeen kehittämisestä. Kalevalapuistolla on siinä merkittävä rooli. Vyöhyke koostuu rajan molemmin puolin sijaitsevista luontoarvoiltaan arvokkaista alueista, joita kehitetään kolmen maan yhteistyöllä.

Valtion maille perustettavia luonnonsuojelualueita on valmisteltu useiden vuosien ajan. Nyt perustetut alueet koostuvat pääasiassa Kainuun vanhojen metsien- ja soidensuojeluohjelmien kohteista sekä eräistä muista luonnonarvoiltaan näihin rinnastuvista alueista. Mukana on mm. lehtoja ja linnustollisesti tärkeitä alueita.

Perustamisasetusten myötä alueilla astuvat voimaan luonnonsuojelulaissa olevat valtion luonnonsuojelualueita koskevat rauhoitusmääräykset. Niiden tavoitteena on alueen luonnontilan säilyttäminen ja alueiden luontaisen kehityksen turvaaminen. Luontoa muuttava toiminta ei ole alueilla mahdollista, mutta jokamiehen oikeudet ovat voimassa normaaliin tapaan. Erityisiä liikkumisrajoituksia alueille ei ole asetettu, eikä myöskään metsästystä rauhoitusmääräyksillä rajoiteta.

Asetukset tulevat voimaan 1.4.2014.

Lisätietoja:  

lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen, ympäristöministeriö
p. 0295 250 135, [email protected]

erikoissuunnittelija Ari Meriruoko, Metsähallitus
p. 0400 211 074, [email protected]

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön:

  • kuva 1. Alkukesän suolampi Murhisalon alueella, kuvaaja Ari Meriruoko (jpg)
  • kuva 2. Keväistä retkeilyä harjumaisemassa Kalevalapuiston alueella, kuvaaja Ari Meriruoko (jpg)
  • kuva 3. Keskikesän suomaisema Kalevalapuiston alueella Suomussalmella, kuvaaja Ari Meriruoko (jpg)
  • kuva 4. Huhtikuinen maisema Riuskanselkosen alueelta, kuvaaja Ari Meriruoko (jpg)