I restaureringsplanen beaktas de samhälleliga målen i stor utsträckning – åtgärderna bereds i samråd med medborgarna och de berörda grupperna
.png/d52f315a-b1ba-12e6-1180-6eb546b8fec1?t=1743681804502&width=1200)
Den nationella restaureringsplanen syftar till att förbättra naturens tillstånd i olika livsmiljöer och målet är att den ska gagna hela samhället. Åtgärderna bereds öppet och i brett samråd med medborgarna och de berörda grupperna.
I den nationella restaureringsplanen sammanställs de metoder som Finland kommer att använda för att uppfylla kraven i EU:s förordning om restaurering av natur. Styrgruppen för beredning av restaureringsplanen godkände de yttre villkoren för beredningen av planen vid sitt möte i mars. I planen samordnas restaureringsmålen, konsekvenserna för näringarna och de finländska företagens konkurrenskraft. Vid beredningen av planen beaktas de ramar som ekonomin sätter.
”Arbetet med att genomföra förordningen om restaurering av natur har fått en god start, och i Finland finns det ett starkt stöd för att förbättra naturens tillstånd. Det är mycket viktigt att i stor utsträckning inkludera olika berörda gruppers och medborgares synpunkter i beredningen. Endast på detta sätt kan man säkerställa att förordningens ambitiösa naturmål kan uppnås på ett samhälleligt godtagbart sätt”, säger miljöministeriets kanslichef Juhani Damski, som är styrgruppens ordförande.
Finland har tid fram till augusti 2026 att bereda en egen restaureringsplan och lägga fram den för Europeiska kommissionen. Beredningen sker öppet och i samarbete med olika ministerier.
Målet är att öka EU-finansieringen och mobilisera privata penningflöden
Utgångspunkten är att man bland de befintliga och nya åtgärderna väljer de mest kostnadseffektiva metoderna för att uppnå målen och strävar efter att öka EU-finansieringen för genomförandet av planen. Målet är också att öka den privata finansieringen till stöd för åtgärderna.
Åtgärder som vidtas i skyddsområden och på statens mark prioriteras i det inledande skedet av genomförandet av förordningen. De frivilliga metoderna är en viktig del av urvalet av metoder för att förbättra naturens tillstånd. I åtgärderna utnyttjas också befintliga skyddsprogram, såsom METSO- och Helmi-programmen.
Medlemsstaterna får själva bestämma vilka metoder de använder för att uppnå målen i planen samt vilka objekt de väljer och prioriterar. Vid utarbetandet av restaureringsplanen utnyttjas de möjligheter till flexibilitet som förordningen tillåter på bästa möjliga sätt för Finland.
”Vid planeringen av restaureringsåtgärderna beaktas på ett balanserat och samordnande sätt också en hållbar användning av naturresurserna, matproduktionen och behoven att utveckla näringsstrukturen. Till exempel bör man kunna utnyttja områdena ekonomiskt och samtidigt förbättra naturens tillstånd”, säger jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Pekka Pesonen, som är styrgruppens vice ordförande.
De berörda gruppernas och medborgarnas åsikter om hur naturens tillstånd kan förbättras ska höras
Restaureringsplanen bereds i temagrupper som omfattar land- och sötvattensområden, skogsnaturen, den marina naturen, stadsmiljöer och jordbruksmiljöer.
Redan i början av 2025 fick man till stöd för beredningen av strategin meddelanden som fyra vetenskapspaneler berett tillsammans. I arbetet deltog naturpanelen, klimatpanelen, vetenskapspanelen för skogsbaserad bioekonomi och expertpanelen för hållbar utveckling.
Medborgarna och de berörda grupperna har möjlighet att delta i temaspecifika möten under innevarande år. Ett gemensamt webbinarium om alla teman ordnas den 5 juni.
Medborgarna inkluderas i beredningen av planen genom en medborgarpanel som ordnas i år. Under våren kommer en inbjudan till panelen att skickas ut till 8 000 slumpmässigt utvalda medborgare. Syftet med panelen är att stärka mångfalden av åsikter till stöd för beredningen av planen. Panelen dryftar bland annat hur godtagbara åtgärderna för att förbättra naturens tillstånd är och vad som bör prioriteras.
Mer information
Päivi Gummerus-Rautiainen
miljöråd
miljöministeriet
tfn +358 295 250 240
[email protected]
Heikki Granholm
naturresursråd
jord- och skogsbruksministeriet
tfn +358 295 162 130
[email protected]
- Yttre villkor för restaureringsplanen | projektportalen (på finska)
- Förordningen om restaurering av natur
- Pressmeddelande 30.1.2025: Statsrådet har beslutat att till kommissionen anmäla sin avsikt att tillämpa icke-försämringsskyldigheten enligt förordningen om restaurering av natur på ett flexibelt sätt
- Pressmeddelande 12.11.2024: Beredningen av den nationella restaureringsplanen inleds