Ennallistamissuunnitelmassa huomioidaan laajasti yhteiskunnalliset tavoitteet – toimia valmistellaan kansalaisia ja sidosryhmiä kuullen

Kansallinen ennallistamissuunnitelma tähtää luonnon tilan parantamiseen eri elinympäristöissä ja sen tavoitteena on hyödyttää koko yhteiskuntaa. Toimia valmistellaan avoimesti ja laajasti kansalaisten ja sidosryhmien kanssa.
Kansalliseen ennallistamissuunnitelmaan kootaan keinot, joilla vastataan EU:n ennallistamisasetuksen vaatimuksiin Suomessa. Ennallistamissuunnitelman valmistelun ohjausryhmä hyväksyi reunaehdot suunnitelman valmisteluun maaliskuun kokouksessaan. Suunnitelmassa sovitetaan yhteen ennallistamistavoitteet, vaikutukset elinkeinoille ja Suomen yritysten kilpailukyky. Suunnitelman valmistelussa huomioidaan talouden reunaehdot.
”Ennallistamisasetuksen toimeenpanotyö on lähtenyt hyvin käyntiin, ja luonnon tilan parantamiselle on Suomessa vahva tuki. On erittäin tärkeää, että eri sidosryhmien ja kansalaisten näkemykset saadaan laajasti mukaan valmisteluun. Vain näin voidaan varmistaa, että asetuksen kunnianhimoiset tavoitteet luonnon hyväksi saadaan toimeenpantua yhteiskunnallisesti hyväksyttävästi”, sanoo ohjausryhmän puheenjohtaja, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski.
Suomella on elokuuhun 2026 asti aikaa valmistella oma ennallistamissuunnitelmansa esitettäväksi EU-komissiolle. Valmistelu tehdään avoimesti ja yhdessä eri ministeriöiden kesken.
Tavoitteena lisätä EU-rahoitusta sekä saada liikkeelle yksityisiä rahavirtoja
Lähtökohtana on, että tavoitteiden toteuttamiseksi valitaan käytössä olevista ja uusista toimista kustannustehokkaimmat keinot ja pyritään lisäämään EU-rahoitusta suunnitelman toimeenpanoon. Tavoitteena on myös lisätä yksityistä rahoitusta toimien tueksi.
Suojelualueilla ja valtionmailla tehtäviä toimia priorisoidaan asetuksen toimeenpanon alkuvaiheessa. Vapaaehtoiset keinot ovat keskeinen osa luonnon tilan parantamisen keinovalikoimaa, ja toimissa hyödynnetään olemassa olevia suojeluohjelmia, kuten METSO- ja Helmi-ohjelmia.
Suunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi käytettävät keinot, kohteiden valinta ja niiden priorisointi ovat jäsenmaiden päätettävissä. Ennallistamissuunnitelman laadinnassa hyödynnetään asetuksen sallimat joustomahdollisuudet Suomen kannalta parhaalla tavalla.
”Ennallistamistoimien suunnittelussa otetaan tasapainoisella ja yhteensovittavalla tavalla huomioon myös luonnonvarojen kestävä käyttö, ruuantuotanto ja elinkeinorakenteen kehittämisen tarpeet. Esimerkiksi alueita tulee voida hyödyntää talouskäytössä ja samalla parantaa luonnon tilaa”, korostaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö ja ohjausryhmän varapuheenjohtaja Pekka Pesonen.
Sidosryhmiä ja kansalaisia kuullaan luonnon tilan parantamisesta
Ennallistamissuunnitelmaa valmistellaan teemaryhmissä, jotka kattavat maa- ja sisävedet, metsäluonnon, meriluonnon, kaupunkiympäristöt ja maatalousympäristöt.
Jo alkuvuodesta 2025 suunnitelman valmisteluun saatiin neljän tiedepaneelin yhdessä valmistelemat viestit. Mukana työssä olivat luontopaneeli, ilmastopaneeli, metsäbiotalouden tiedepaneeli ja kestävyyspaneeli.
Kansalaisilla ja sidosryhmillä on mahdollisuus osallistua teemakohtaisiin tilaisuuksiin kuluvan vuoden aikana. Kaikkia teemoja koskeva, yhteinen webinaari järjestetään 5. kesäkuuta.
Kansalaisia osallistetaan suunnitelman valmisteluun tänä vuonna järjestettävällä kansalaispaneelilla. Kevään aikana kutsu paneeliin lähetetään 8000 satunnaisesti valitulle kansalaiselle. Paneelin tavoitteena on vahvistaa moniäänisyyttä suunnitelman valmistelun tueksi ja se pohtii muun muassa luonnon tilan parantamistoimien hyväksyttävyyttä ja painopisteitä.
Lisätietoja
Päivi Gummerus-Rautiainen
ympäristöneuvos
ympäristöministeriö
p. +358 295 250 240
[email protected]
Heikki Granholm
luonnonvaraneuvos
maa- ja metsätalousministeriö
+358 295 162 130
[email protected]
- Ennallistamissuunnitelman reunaehdot | hankeikkuna
- Ennallistamisasetus ja tulevat sidosryhmätilaisuudet
- Tiedote 30.1.2025: Valtioneuvosto päätti ilmoittaa komissiolle aikomuksestaan soveltaa ennallistamisasetuksen heikentämättömyysvelvoitetta joustavasti
- Tiedote 12.11.2024: Ennallistamissuunnitelman valmistelu käynnistyy