Hoppa till innehåll
Media

Programmet för att förbättra äldres boende har hunnit halvvägs – information och lösningar som stöder hemmaboende

miljöministeriet
Utgivningsdatum 16.12.2015 7.03
Pressmeddelande

Förändringen i befolkningens åldersstruktur har lett till att boendet nu granskas ur ett helt nytt perspektiv. År 2030 kommer Finland att ha cirka 1,5 miljoner invånare som är äldre än 65 år. Detta syns också som förändrade boendebehov. Det behövs nya former och tjänster för boende.

Miljöministeriet har fr.o.m. 2013 genomfört ett nationellt utvecklingsprogram för att förbättra äldres boende 2013–2017. Programmets mål är att uppfylla de äldres nuvarande och framtida boendebehov. 

"För att göra det möjligt för äldre att bo hemma så länge som möjligt behöver de en fungerande, tillgänglig och trygg bostad. Vårt nuvarande bostadsbestånd svarar inte mot detta växande behov och därför är det viktigt att vi förbereder oss på förändringen på olika sätt på förhand", berättar programchef Sari Hosionaho på miljöministeriet.

Utvecklingsprogrammet har nått halvvägs och den 16 december 2015 deltar en stor grupp med utvecklare av och experter på äldres boende i ett halvtidsseminarium på Finlandiahuset. Vid seminariet ges en översikt över programmets verksamhet, resultat och kommande prioriteringar. Vid seminariet tilldelas Invalidförbundets Tillgänglighetscenter ESKE:s chef, arkitekt Kirsti Pesola ett pris som erkänsla för ett förtjänstfullt och betydande arbete för utveckling av de äldres boende och för förbättring av tillgängligheten när det gäller bostäder och boendemiljön.

Miljöministeriet lät göra en halvtidsutvärdering som stöd för en fortsättning på utvecklingsprogrammet. Enligt utvärderingen har programmets verksamhet och innehåll inriktats rätt med tanke på utmaningarna. Likaså kommer man enligt utvärderingen också i fortsättningen att fokusera bl.a. på att producera information för olika målgrupper, utveckla kollektivboende för de äldre, öka tillgängligheten i fråga om bostäder, byggnader och bostadsområden, utveckla tjänster för att stödja dem som bor hemma samt olika boendesätt och boendeformer som i högre grad tar de boende i beaktande.

Konkreta resultat genom lokala projekt

Hissar gör det möjligt för äldre att bo hemma då de erbjuder ett sätt att ta sig från och tillbaka till hemmet. Projektet Hissen – Ett tillgängligt Finland 2017 har bidragit till att ett stort antal hissar har installerats i efterhand i det existerande bostadsbeståndet. Denna verksamhetsmodell med lokala hissarbetsgrupper, som inleddes genom projektet, sammanför även kommuner och städer, byggare och organisationsfältet på ett kostnadseffektivt sätt.

Inom ramen för utvecklingsprogrammet har man tagit fram information för framförhållning och beredskap med tanke på äldres boende. Likaså har man utvecklat nya verksamhetsmodeller och arbetsredskap. Till exempel i projektet Omassa kodissa, som har genomförts som ett samarbete mellan miljöministeriet och Lahtis stad och som förverkligats av yrkeshögskolan i Lahtis skapades handlingssätt för lokalt samarbete där social- och hälsovården och experter inom bostadsväsendet och det tekniska väsendet tillsammans med kunderna och organisationssektorn kartlägger och förbättrar boendeförhållanden. 

Utvecklingsprogrammet granskar även serviceområdena och utvecklandet av dem. På serviceområdena finns vanliga bostäder, seniorhus, boendegemenskaper och serviceboende samt tjänster i anslutning till boende och omvårdnad och andra tjänster som främjar hälsa och välbefinnande. Projektet har framställt en publikation om detta tema och ett förberedande projekt för att utveckla stadsdelen Hervanta. Det handlar om hur man genom att utveckla ett bostadsområde kan hjälpa äldre invånare att leva ett aktivt liv och bo självständigt. Samhörigheten kan förbättras på många sätt, t.ex. genom träffpunkter, gemensam verksamhet och service- och aktivitetscenter.

Ytterligare information

Sari Hosionaho, programchef, programmet för att förbättra äldres boende, miljöministeriet,
tfn 0295 250 353, [email protected]