Kertakäyttömuovien kulutuksen rajoittamista koskeva lainsäädäntö
Tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämistä koskeva EU:n direktiivi (2019/904/EU) on toteutettu Suomessa 1.1.2023 voimaan tulleilla jätelain ja –asetusten muutoksilla sekä kertakäyttöisiä annospakkauksia koskevalla green deal sopimuksella. Direktiivin soveltamisalaan kuuluvat tietyt kertakäyttömuovituotteet, kaikki oxo-hajoavasta muovista valmistetut muovituotteet sekä kaikki muovia sisältävät kalastusvälineet.
- Finlex: Jätelaki 646/2011
- Finlex: Valtioneuvoston asetus eräistä muovituotteista 1318/2022
- Finlex: Valtioneuvoston asetus muovia sisältävistä kalastusvälineistä 1319/2022
- Finlex: Valtioneuvoston asetus tuoteryhmäkohtaisista korvauksista 1320/2022
- Finlex: Valtioneuvoston asetus pakkauksista ja pakkausjätteistä 1029/2021
- Finlex: Valtioneuvoston asetus juomapakkausten palautusjärjestelmästä 526/2013
Direktiivin kansallinen toteuttaminen vaatii tuekseen lukuisan joukon direktiivin nojalla annettavia komission ohjeita ja täytäntöönpanosäädöksiä.
Kaikki komission julkaisemat ohjeet ja täytäntöönpanosäädökset on koottu aikajärjestyksessä kohtaan ” Komission ohjeet ja täytäntöönpanosäädökset”.
Direktiivi sisältää tuoteryhmästä riippuen erilaisia toimia: tuotekieltoja, kulutuksen vähentämistä, tuotesuunnitteluvaatimuksia, merkintävaatimuksia, laajennettua tuottajavastuuta, kuluttajavalistusta sekä EU-raportointia.
Direktiivillä halutaan
- vähentää muoviroskaa ympäristössä, erityisesti merenrannoilla
- edistää kiertotaloutta ja
- yhtenäistää tuotesääntelyä EU:n sisämarkkinoilla
Valmistelun tueksi ympäristöministeriö teetti konsulttiselvityksen direktiivin toteuttamisen vaihtoehdoista.
Kansallisista kulutuksen vähennystoimista tehty vapaaehtoinen green deal -sopimus ja täydennyksiä valtakunnalliseen jätesuunnitelmaan
Direktiivin 4 artiklan mukaan kertakäyttöisiin muovituotteisiin kuuluvien elintarvikepakkausten ja juomamukien kulutusta on vähennettävä jäsenvaltioissa kunnianhimoisesti ja pysyvästi. Direktiivi mahdollistaa sen, että 4 artikla pannaan kansallisesti täytäntöön sopimuksella.
Ympäristöministeriö on solminut yhdessä Elintarviketeollisuusliitto ry:n, Kaupan liitto ry:n, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n, Päivittäistavarakauppa ry:n ja Suomen Pakkausyhdistys ry:n kanssa green deal -sopimuksen muovisten kertakäyttöisten annospakkausten ja annospakkauksissa käytetyn muovin kulutuksen vähentämiseksi. Green deal -sopimuksella pannaan osin täytäntöön direktiivin 4 artiklassa tarkoitetut kansalliset kulutuksen vähentämistoimet. Ympäristöministeriö ja toimialajärjestöt ovat yhdessä arvioineet, että green deal on lainsäädännössä säädettäviä vähentämistoimia tarkoituksenmukaisempi keino täytäntöön panna kyseiset toimet.
Direktiivin 4 artiklassa tarkoitettuja kulutuksen vähentämistoimia toimeenpannaan myös muilla keinoin. Valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa (VALTSU) tullaan määrittelemään valtionhallintoa sitovat kyseessä olevien muovituotteiden kulutuksen vähentämiskeinot. Myös muuta julkista hallintoa kannustetaan VALTSUssa esitettyihin toimiin.
Direktiivin 4 artiklan toimeenpanon tueksi ympäristöministeriö teetti selvityksen
Lisätietoja
Jussi Kauppila, hallitussihteeri
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Materiaalikierrot Puhelin:0295250085 Sähköpostiosoite: [email protected]