Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeriö on lähettänyt nimeämispyynnöt ennallistamissuunnitelmat tekeviin teemaryhmiin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 12.21
Uutinen

Ympäristöministeriö on lähettänyt nimeämispyynnöt teemaryhmiin, joissa valmistellaan tulevan kahden vuoden aikana ehdotus kansalliseksi ennallistamissuunnitelmaksi.

Teemaryhmät on jaettu ennallistamisasetuksen artikloiden aihealueiden mukaan. Ryhmät ovat 1) maa- ja sisävesiluontotyypit, lajien elinympäristöt sekä virtavedet ja tulvatasanteet, 2) meriluonnon tilan parantaminen, 3) kaupunkiympäristöt, 4) maatalousympäristöt ja pölyttäjäkannat ja 5) metsäluonto.

Ryhmiin on kutsuttu ympäristöministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, Suomen ympäristökeskuksen, Luonnonvarakeskuksen, Metsähallituksen luontopalveluiden ja Metsätalous Oy:n, Ely-keskusten, Suomen metsäkeskuksen, Suomen riistakeskuksen, Geologian tutkimuskeskuksen, Kuntaliiton, Kuutoskaupunkien, Ruokaviraston ja Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijoita. Työ tehdään tiiviissä aikataulussa virkatyönä.

Työryhmillä on kaksi vuotta aikaa laatia omalta osaltaan ehdotukset kansalliseksi ennallistamissuunnitelmaksi. Suunnitelma valmistellaan tiiviissä vuoropuhelussa sidosryhmien kanssa ja sidosryhmiä tullaan kuulemaan teemaryhmissä koko valmistelun ajan. Kukin teemaryhmä laatii oman osallistamissuunnitelmansa keskeisten sidosryhmien kuulemista varten. Tiedepaneelit kokoontuvat loppuvuodesta työpajaan, jossa ne valmistelevat katsauksen asetuksen vaikuttavasta ja oikeudenmukaisesta toimeenpanosta.

Ympäristöministeriö järjestää 12.11. ennallistamissuunnitelman valmistelun aloitustilaisuuden. Tilaisuus on ensisijaisesti sidosryhmille suunnattu, mutta kaikille avoin webinaari, jossa keskustellaan ennallistamisasetuksen toimeenpanon seuraavista askelista. Ääneen pääsevät myös muun muassa Kuntaliitto, Elinkeinoelämän keskusliitto ja nuorten luontodelegaatti.

Ennallistamisasetus tuli voimaan 18.8.2024. Sen tavoitteena on ottaa käyttöön koko EU:n alueella ennallistamistoimenpiteitä, jotka kattavat vähintään 20 prosenttia asetuksen soveltamisalaan kuuluvista maa- ja merialueista ja ekosysteemeistä vuoteen 2030 mennessä sekä kaikki ennallistamisen tarpeessa olevat ekosysteemit vuoteen 2050 mennessä.

Lisätietoja

Outi Ala-Honkola
erityisasiantuntija
puh. 029 525 0431
[email protected]