Yrityksille ja tutkimukseen tarjolla 40 miljoonaa euroa rakennetun ympäristön vähähiilisten ratkaisujen kehittämiseen – ensimmäinen rahoitushaku käynnissä
Ympäristöministeriö ja Business Finland ovat käynnistäneet Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman, jonka kautta tuetaan vuosina 2021–2023 yhteensä 40 miljoonalla eurolla suomalaisia yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita rakennetun ympäristön vähähiilisyyden edistämisessä.
Ympäristöministeriö ja Business Finland tiedottavat
Tavoitteena on vauhdittaa rakennetun ympäristön ilmastonmuutosta torjuvien ja vähähiilisyyttä tukevien tuotteiden, teknologioiden, palveluiden ja toimintamallien kehitystä ja leviämistä, edistää elinkeinorakenteen uudistumasta ja kasvattaa suomalaisyritysten kestäviin ratkaisuihin perustuvaa kilpailukykyä.
”On aika tehdä ilmastonmuutoksen torjunnasta hyvää bisnestä ja rakentamisesta keskeinen osa ilmastoratkaisua. Suomalaisyrityksissä on valtavasti potentiaalia luoda uusia tuotteita, palveluita ja toimintatapoja, jotka rakentavat hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa. Tuon potentiaalin haluamme valjastaa nyt käyttöön. Vähähiilisyyteen panostavat edelläkävijät korjaavat sadon myös kansainvälisillä markkinoilla”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.
Rahoitusta haettavana innovaatioita luovaan tutkimukseen
Ohjelman ensimmäinen rahoitushaku on käynnistynyt. Business Finlandin kautta haettavana on 2 miljoonaa euroa vuonna 2021 ja 15 miljoonaa euroa vuonna 2022 rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä ja ilmastonmuutokseen sopeutumista ja sen torjuntaa tukeville innovatiivisille tutkimushankkeille.
Rahoitusta voivat saada kansainvälistä kasvua tavoittelevat yritykset sekä niitä tukevat tutkimusorganisaatiot. Vuonna 2021 myönnettävän rahoituksen hakemus on jätettävä viimeistään 15.10.2021 ja vuoden 2022 rahoituksen viimeistään 31.3.2022.
Hankkeet voivat liittyä esimerkiksi rakentamiseen, kaavoitukseen, suunnitteluun, kiinteistönpitoon, infraan, energiaan, digitalisaatioon tai rakennustuotteisiin ja -palveluihin. Toteuttajat voivat olla miltä toimialalta tahansa, kunhan tulokset kohdistuvat rakennettuun ympäristöön.
Pk-yritysten hankkeita avustetaan enintään 50 prosentilla kokonaiskustannuksista, midcap- ja suurten yritysten hankkeita korkeintaan 40 prosentilla. Tutkimusorganisaatioiden avustus on tyypillisesti 70 prosenttia. Hankkeiden tulee päättyä viimeistään joulukuussa 2025. Kunnat ja muut julkiset hankintayksiköt voivat hakea innovatiivisten julkisten hankintojen tukea.
Tulevat hakukierrokset
Ympäristöministeriö avaa kuluvan vuoden aikana 2 miljoonan euron rahoitushaun, jossa rahoitusta voivat hakea myös vain kotimaassa toimivat yritykset.
Business Finlandin kautta tulee myös vuonna 2023 hakuun 15 miljoonaa euroa yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovointitoimintaan. Lisäksi Business Finland tukee muita vientitoimia 2 miljoonalla eurolla ensi vuodesta alkaen.
Infotilaisuus perjantaina 27. elokuuta
Rahoituksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita perjantaina 27. elokuuta 2021 kello 9.30 järjestettävään infotilaisuuteen, jossa asiantuntijat kertovat tarjolla olevasta rahoituksesta ja vastaavat kysymyksiin.
Rahoitus EU:n elpymisvälineestä
Rahoitus tulee EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU), jonka kansallisesta käytöstä linjattiin toukokuussa 2021 julkistetussa Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRF, Recovery and Resiliency Facility).
Kestävän kasvun ohjelma vauhdittaa Suomen vihreää siirtymää yhteensä yli miljardilla eurolla, ja vipuvaikutuksineen sen arvioidaan saavan liikkeelle ilmastotyöhön jopa neljä miljardia euroa. Suomi suuntaa puolet kaikesta elpymisvälineen kautta kanavoitavasta rahoituksesta vihreään siirtymään.
Avustuksia suunnataan kansalaisille, yrityksille ja kunnille ja muille yhteisöille vähähiilisiin investointeihin, tutkimukseen ja kehitykseen.
Lisätietoja:
Kirsi Martinkauppi
hallitusneuvos
ympäristöministeriö
p. 0295250177
[email protected]
Virpi Mikkonen
Business Lead
Business Finland
p. 050 5577 930
[email protected]