Hyppää sisältöön
Media

Vapaaehtoisille luonnonarvomarkkinoille luotu raamit - seuraavaksi vauhditetaan markkinoiden kehittymistä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 25.10.2024 13.51
Tiedote
Kuva: Tero Pajukallio

Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tarvitaan lisärahoitusta sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Ennallistamisasetus, EU:n biodiversiteettistrategia ja Kunming-Montrealin biodiversiteettikehys edellyttävät toimenpiteitä, joihin on tulevaisuudessa välttämätöntä suunnata yhä enemmän etenkin yksityistä rahoitusta. Osana ratkaisua ympäristöministeriö kehittää yhdessä yksityisen sektorin kanssa vapaaehtoisia luonnonarvomarkkinoita.

Petteri Orpon hallituksen tavoitteena on mahdollistaa uusia rahoituskeinoja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja tukea yrityksiä niiden luonnon monimuotoisuustyössä. Luonnonarvomarkkinoille on tilausta myös yksityisen sektorin puolelta. Yritykset kaipaavat keinoja, joiden avulla ne voivat tehdä luonto- ja ilmastopositiivista toimia ja raportoida niistä totuudenmukaisesti.

”Luonnonarvomarkkinat on tarpeellista saada käyntiin vapaaehtoispohjalta. Meillä on mahdollisuus ottaa oppia muista markkinoista, kuten hiilimarkkinoista, kun nyt rakennamme toimivia käytäntöjä luontotyön ja yksityisen sektorin yhteistyölle. Haluamme kannustaa sekä luonnonarvojen tuottajia että niihin sijoittavia yrityksiä. Valtion rooli on selvä: meidän tulee olla markkinoita käynnistämässä nimenomaan toimivien rakenteiden ja pelisääntöjen osalta. Tätä seuraavat askeleet ovat aktiivisten markkinatoimijoiden käsissä”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Ympäristöministeriö on luonut pohjaa vapaaehtoisille luonnonarvomarkkinoille Marketta-hankkeessa. Luonnonarvomarkkinat toimivat samalla periaatteella kuin vapaaehtoiset hiilimarkkinat. Tarkoituksena on, että markkinoilta voi ostaa yksiköitä eli luonnonarvohehtaareita, joita käytetään luontoväittämien tekemiseen yritysten, tuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa. Luontoväittämä voi olla esimerkiksi, että yritys on rahoittanut 100 luonnonarvohehtaarin verran aapasuon ennallistamista.

“Luonnonsuojelulaki mahdollistaa jo nykyisellään ympäristölle aiheutuvan haitan hyvittämisen markkinaehtoisesti eli yritys voi ostaa toisen maanomistajan jo tuottamia luonnonarvohehtaareja kompensoidakseen esimerkiksi rakentamisesta aiheutuvaa luontokatoa. Paraikaa valmistellaan luonnonsuojelulain säännösten täsmentämistä siten, että luonnonarvohehtaarien ja niitä koskevan kansallisen kompensaatiorekisterin hyödyntäminen voi kattaa muutakin kuin haitan kompensoimista eli myös käyttämisen luontoväittämien tekemiseen”, kertoo johtava asiantuntija Emma Terämä.

Valtion rooli on taata järjestelmälle luotettavat puitteet: asettaa kriteerit tuotettaville luonnonarvoille, luoda niille varmentamisjärjestelmä, varmistaa luonnonarvojen rekisteröinti ja niiden pysyvyys. Tukea tullaan myös tarjoamaan luontoväittämien tekoon - ympäristöministeriö teettää yhteisiä pelisääntöjä kirkastavan oppaan ja tuottaa käytännön esimerkkejä. Yhdenmukaisen sääntelyn ja avoimen tiedon avulla valtio voi tarjota markkinatoimijoille ympäristön, jossa viherpesun riski on mahdollisimman pieni.

Hankkeen tavoitteena on, että markkinaehtoiset ratkaisut ovat käytössä kansallisessa luonnonarvokaupassa vuoteen 2026 mennessä. Ympäristöministeriö järjestää ministeri Mykkäsen johdolla 5.11. seminaarin, jossa pureudutaan luonnonarvojen tuottamisen ja niiden hyödyntämisen mahdollisuuksiin.

Yksityisen rahoituksen lisäämistä ja hallinnon uudistumista edistetään myös EU:n tuella

Suomi on mukana EU:n selvitys- ja kehityshankkeessa, jonka tarkoituksena on tukea yksityisen biodiversiteettirahoituksen lisäämistä jäsenmaissa. Suomi osallistuu hankkeeseen osana EU:n teknisen tuen välinettä (TSI), jonka tavoitteena puolestaan on tukea EU:n jäsenvaltioiden hallintojen uudistumista. Välineen avulla voidaan esimerkiksi lisätä hallinnon tehokkuutta, kasvattaa uutta osaamista tai lisätä tietoisuutta uusista ilmiöistä hallinnossa.

Hankkeen tuella selvitetään Suomessa luonnon monimuotoisuuden edistämiseen käytetyn rahoituksen nykytilannetta sekä rahoituksen tarvetta Suomen kansainvälisten ja kansallisten luontositoumusten saavuttamiseen. Lisäksi hanke tunnistaa Suomeen sopivia rahoitusvälineitä ja toimintamalleja, joilla etenkin yksityistä rahoitusta voitaisiin merkittävästi lisätä.

Kaksivuotisen hankkeen toteuttavat kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN ja kansainvälinen taloudellisen ja kehityksen järjestö OECD. Hankkeen aikana koottu tieto tukee osaltaan kansainvälisen Kunming-Montrealin luonnon monimuotoisuuskehyksen sitoumusten toimeenpanoa, EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanoa sekä kansallisen luonnon monimuotoisuuden strategian ja toimintaohjelman toteutusta.

Lisätietoja

Marketta-hanke 
Emma Terämä 
Johtava asiantuntija 
puh. 0295 250 255 
[email protected]

TSI-hanke 
Kirsi-Marja Lonkila 
Erityisasiantuntija 
puh. 0295 250356 
[email protected]