Hyppää sisältöön
Media

Suomalaiset toimialat ovat laatineet tiekarttoja luonnon monimuotoisuuteen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2025 16.36
Tiedote

Ympäristöministeriö on julkaissut raportin, joka vetää yhteen toimialojen julkaisemia luonnon monimuotoisuustiekarttoja. Tiekartat auttavat yrityksiä saamaan tarkempaa tietoa niiden luontovaikutuksista ja -riippuvuuksista ja tarvittavista toimenpiteistä luontokadon pysäyttämiseksi. Valtio puolestaan saa eväitä luontopolitiikan valmisteluun.

Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on kääntää yhteiskunta luontopositiiviseksi. Hallitus kannustaa kaikkia aloja laatimaan luontotiekartat, joiden kautta ymmärretään myös kansantalouden näkökulmasta taloudellisen toimeliaisuuden riippuvuus luonnosta ja sen tarjoamasta lisäarvosta, eli ekosysteemipalveluista. Tiekartat kuvaavat eri toimialojen polkua kohti luontopositiivisuutta.  

”Kiinnostus yksityisellä rahoituksella tehtäviin luontotoimiin kasvaa. Hiilijalanjäljen lisäksi yrityksissä arvioidaan nyt luontojalanjälkeä ja tehdään luontotoimia. Suomalaiset yritykset ovat edelläkävijöitä ja haluavat toimia kestävästi: ensin laadittiin vähähiilisyystiekartat, nyt luontotiekartat. Toimialalähtöisyys auttaa varmistamaan, että yritykset kokevat tiekartat ja toimet omikseen ja voivat aidosti sitoutua niihin”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo. 

Suomalaisyritykset sitoutuneita luontopositiivisuuteen 

Nyt julkaistu raportti sisältää tiivistelmät energiateollisuuden, puuta jalostavan teollisuuden, teknologiateollisuuden, elintarviketeollisuuden, maa- ja metsätalouden, palvelualojen ja rakennusteollisuuden luontotiekartoista.  

Tiekartat osoittavat, että toimialat ovat sitoutuneet luontokadon pysäyttämiseen ja omalta osaltaan vastaamaan kansainvälisiin, EU:n ja kansallisiin luontotavoitteisiin. Toimialat ovat laajasti tunnistaneet sekä riippuvuutensa luonnosta että vaikutuksensa luontoon ja ovat sitoutuneet luontokadon pysäyttämistavoitteeseen. 

Haasteena nähdään muun muassa biodiversiteettiasioiden monimutkaisuus ja monikytkentäisyys, aihealueen nopea kehitys sekä osaamisvaje ja mittaamisen vaikeus. Tiekarttojen tehokas toimeenpano edellyttää myös mahdollistavaa ja kannustavaa sääntely-ympäristöä. Valtiolta odotetaan ennustettavaa sääntelyä ja politiikkaa, sekä esimerkiksi EU-tason sääntelyssä maakohtaisten erityispiirteiden huomiointia. Säädösten toivotaan mahdollistavan joustavat ja kustannustehokkaat luontotoimet. Lisäksi julkisilta toimijoilta toivotaan yhteiskunnan tietoisuuden lisäämistä sekä negatiivisista että positiivisista luontovaikutuksista. Myös julkisten hankintojen merkitys nostetaan esiin. 

Tiekarttatyö jatkuu 

Toimialojen ensimmäiset luontotiekartat on laadittu toimialalähtöisesti. Dokumentit eroavat toisistaan mm. vaikutusten määrittämisen, tavoitteiden, toimenpiteiden ja vastuiden konkretian osalta. Yhtäältä tämä on tärkeää ja luontevaa, sillä toimialat ja niiden biodiversiteettivaikutukset sekä toimet niiden välttämiseksi, minimoimiseksi ja korvaamiseksi eroavat huomattavasti toisistaan. Toisaalta erot vaikeuttavat johtopäätösten tekoa tiekarttojen vaikuttavuudesta ja tilannekuvan hahmottamisessa. 

Osassa tiekarttoja on esitetty mittarit toimeenpanon seurantaan. Mittareiden kehittämiseen ja käyttöönottamiseen on syytä kannustaa kaikkia toimialoja. Toivottavaa on myös, että tiekarttatyö nähdään sopeutuvana oppimisprosessina, jolloin kokemuksen karttuessa, toisilta toimialoilta oppiessa, tiedon lisääntyessä ja mittareiden kehittyessä tiekarttoja päivitetään ja toimenpiteitä sopeutetaan. 

Monet toimialat suunnittelevat tai valmistelevat tiekarttatyölle jatkoaskeleita, joihin kuuluvat erilaiset keinot tiekarttojen jalkauttamiseksi ja jäsenistölle tarjottavien työkalujen kehittämiseksi. Tärkeää on, että tiekartoissa esitetyt toimet pannaan toimeen mahdollisimman tehokkaasti ja ripeästi. 

Ympäristöministeriö tukee tiekarttojen jatkotyötä ja jalkauttamista. Käynnissä on muun muassa EU-rahoitteinen hanke, jossa tehdään laajasti yhteistyötä yrityssektorin kanssa ja tarjotaan tukea tiekarttatyöhön ja muihin yritysten luontotoimiin. 

Lisätietoja 

Suvi Borgström 
erityisasiantuntija 
p. 029 525 0342 
[email protected] 

Lyydia Ylönen 
ministerin erityisavustaja 
p. 050 476 1341 
[email protected]