Hyppää sisältöön
Media

Montrealin pöytäkirjan osapuolikokous käynnistyi - tavoitteena tukea päästövähennyksiä kehitysmaissa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 23.10.2023 14.26
Tiedote

Otsonikerrosta heikentäviä aineita koskevan Montrealin pöytäkirjan 35. osapuolikokous järjestetään 23.-27. lokakuuta Nairobissa. Kokouksessa neuvotellaan rahoituksesta tulevalle kolmivuotiskaudelle. Tavoitteena on varmistaa kehitysmaille suunnattu taloudellinen tuki otsonirahaston kautta.

Montrealin pöytäkirja on kaikkien maiden ratifioima sopimus, joka rajoittaa otsonikerrosta heikentävien aineiden sekä voimakkaina kasvihuonekaasuina tunnettujen fluorihiilivetyjen tuotantoa, kulutusta ja kauppaa.

Sopimuksen osapuolet neuvottelevat kehitysmaille kohdistuvasta taloudellisesta tuesta. Montrealin pöytäkirjan kehitysmaaosapuolet saavat taloudellista tukea sopimuksen velvoitteiden toimeenpanoon Monenvälisen otsonirahaston (Multilateral Fund, MLF) kautta. Tulevalla kolmivuotiskaudella käynnistyvät HFC-yhdisteiden, eli fluorihiilivetyjen, tuotantoa ja kulutusta vähentävät toimet. Tämän vuoksi kehitysmaille suunnattua rahoitusta ollaan nostamassa.

Tarkoituksena on, että rahoitusta voidaan hyödyntää myös energiatehokkuuden parantamiseen sekä käytöstä poistettujen kaasujen hävittämiseen.

”Montrealin pöytäkirjan rahoitus on osoittautunut erittäin kustannustehokkaaksi ja sen avulla on tähän mennessä estetty merkittävä määrä kasvihuonepäästöjä. Montrealin pöytäkirja laajennettiin vuoden 2019 alusta fluorihiilivetyihin, ja niiden käytön rajoittamisella voidaan estää jopa 0,4 asteen verran ilmaston lämpenemistä. Mikäli samalla satsattaisiin energiatehokkuustoimiin, ilmastohyöty voisi jopa kaksinkertaistua”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

HFC-yhdisteiden rajoittamisella otetaan merkittävä askel kohti Pariisin sopimuksen tavoitetta rajata maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan.

HFC-yhdisteet ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja, joita käytetään muun muassa kylmä- ja ilmastointilaitteissa. HFC-yhdisteiden käyttöön on siirrytty, kun otsonikerrosta tuhoavat aineet on kielletty. HFC-yhdisteiden käyttö kasvaa voimakkaasti erityisesti kehittyvissä talouksissa. Osa kehittyneistä maista, mukaan lukien EU, on jo asettanut niiden käytölle tiukkoja rajoitteita. Ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita korvaavia teknologioita on jo olemassa useimpiin käyttötarkoituksiin.

Vuonna 1987 solmittua Montrealin pöytäkirjaa pidetään maailman onnistuneimpana kansainvälisenä ympäristösopimuksena. Sen jäseniä ovat kaikki maailman 197 valtiota. Sopimuksen avulla otsonikerrosta heikentävien aineiden kulutus on vähentynyt yli 99 %. Otsonikerroksen arvioidaan palautuvan ennalleen vuoteen 2065 mennessä. Montrealin pöytäkirjan menestys perustuu vahvaan tieteelliseen taustaan, teollisuuden osallistumiseen, kehitysmaille tarjottavaan rahoitukseen ja yhteiseen poliittiseen tahtoon toimia ympäristön hyväksi.

Lisätietoa:

Neuvotteleva virkamies
Eeva Nurmi, ympäristöministeriö
p. 0295 250 209, [email protected] 

Johtava asiantuntija
Tapio Reinikainen, Suomen ympäristökeskus
p. 0295 250 082, [email protected]