Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Emma Kari: Ensi vuonna isoja askeleita kohti luontopositiivista Suomea

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2021 12.49
Tiedote
Kuva: Laura Kotila

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari linjasi ensimmäisessä ilmastokriisi- ja luontokatoinfossaan, miten Suomi aikoo toimeenpanna EU:n biodiversiteettistrategiaa. Strategian tavoitteena on pysäyttää luontokato 2030 mennessä. Suomen tulee antaa oma sitoumuksensa strategian toimeenpanosta vuoden 2022 loppuun mennessä.

”Ensi vuonna otamme isoja askeleita kohti luontopositiivista Suomea, kun määrittelemme omat sitoumuksemme EU:n biodiversiteettistrategiaan. Tämä tarkoittaa lisää suojelua ja lisää luonnonhoitotoimia", ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari sanoi.

Alkuvuodesta työnsä aloittaa työryhmä, jonka tehtävänä on määritellä kuinka Suomi sitoutuu suojelupinta-alan kasvattamiseen, vanhojen metsien suojeluun sekä tiettyjen EU:n luonto- ja lintudirektiivien määrittelemien elinympäristöjen ennallistamiseen ja tilan parantamiseen. Sitoumusten toimeenpano on tärkeä osa luontokadon pysäyttämiseksi tehtäviä toimia.

”Osana tätä kokonaisuutta olemme sitoutuneet suojelemaan kaikki vanhat ja luonnontilaiset metsämme. Suojelutasoon kehyksen meille antaa EU-alueelle asetettu 30 prosentin suojelutavoite maa- ja meripinta-alasta. Tavoitetta ei ole jyvitetty jäsenmaittain, mutta mielestäni on päivänselvää, että Suomen pitää pystyä vähintään tähän", ministeri Kari totesi.

Metsien vapaaehtoiseen suojeluun tarvitaan lisää rahoitusta

”Metsien vapaaehtoinen suojelu kiinnostaa maanomistajia: kohteita tarjotaan esimerkiksi Pohjois-, Itä- ja Keski-Suomessa enemmän kuin rahoituksen puolesta voidaan suojella. Olemme tällä hallituskaudella saaneet myös Pohjois-Suomen metsät vapaaehtoisen suojelun piiriin ja tämä mahdollisuus tulisikin jatkossa olla pysyvästi koko maassa. Metsien suojeluun tarvitaan lisää rahoitusta,” ministeri Kari linjasi.

Lisäpanostusta tarvitaan etenkin eteläisempään Suomeen, jossa suojelualueverkosto on pirstaleisempi ja suojelualueet pieniä, mutta toisaalta monimuotoisuusarvot korkeampia. 

Lisätietoja:

Milja Henttonen
Ministeri Karin erityisavustaja, viestintä ja mediasuhteet
p. 050 599 3094
[email protected]