Mer flexibilitet för dem som köper sin första bostad: regeringsproposition om BSP-lagstiftningen lämnas till riksdagen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 20.2.2025 14.21
Pressmeddelande

Regeringen har till riksdagen lämnat en proposition om ett nytt bostadssparsystem och statsborgen för bostadslån. Avsikten är att ersätta den gällande lagstiftningen om BSP-systemet och statsborgen för ägarbostadslån. De nya lagarna ska träda i kraft 2026.

I lagprojektet har man strävat efter att det BSP-system som skapats för att göra det lättare att köpa en första bostad också i framtiden ska vara så begripligt och användbart som möjligt för den som planerar att köpa en bostad och låntagaren. Att köpa en bostad och ta ett bostadslån är det ekonomiskt mest betydande enskilda beslutet i många människors liv. Det kräver långsiktig planering och målmedvetet sparande och att man sätter sig in i många helt nya saker, särskilt när man köper en bostad för första gången. Avsikten är att bostadssparsystemet ska stödja i synnerhet sådana bostadsköpare som inte redan har den förmögenhet som behövs för att köpa en bostad.

Genom de föreslagna ändringarna förbättras möjligheterna för dem som köper sin första bostad att få klarhet i vilket slags stöd de har rätt till. Avsikten är att bostadsspararen och låntagaren ska förstå hur systemet fungerar och vad som är det bästa sättet att spara till en bostad eller finansiera en ägarbostad i den egna situationen. Den etablerade förkortningen BSP hänvisar i fortsättningen till den bostadssparplan som den som ska köpa sin första bostad följer för att uppfylla sitt önskemål om en ägarbostad. 

Regeringspropositionen innehåller ändringar som påverkar både nuvarande och framtida bostadssparare

Den reviderade lagstiftningen kommer att bättre beakta bostadsköparens och låntagarens situation samt förändringarna i den. På så sätt blir systemet flexiblare och tydligare för köparna, låntagarna och de banker som beviljar bostadslån. Det föreslås ändringar bland annat i åldersgränserna för inledande av sparandet, hur insättningstiden räknas, tidpunkten för betalning av tilläggsränta och de amorteringsfria perioderna.

Den nedre åldersgränsen för öppnande av ett bostadssparkonto kvarstår även i fortsättningen, men den övre åldersgränsen slopas. Syftet är att stödja de bostadsköpare som själv sparar ihop självfinansieringsandelen för sin första bostad. I och med reformen är den första bostadssparinsättningen obligatorisk, varefter det månatligen kan sättas in 50–1500 euro på bostadssparkontot. Minst 20 insättningar ska göras. Den tilläggsränta som betalas på insättningarna betalas tidigare än för närvarande så att bostadsköparen har tillgång till den när bostaden köps. Efter lagreformen är det möjligt att få längre amorteringsfrihet än förut, det vill säga fyra år i stället för nuvarande två, dock högst två år åt gången. 

De ändringar som föreslås i propositionen påverkar både nuvarande och framtida bostadssparare, köpare av en första bostad och låntagare. Ändringarna ska i regel tillämpas på såväl befintliga som nya bostadssparavtal och lån. Detta innebär att alla kommer att kunna ta del av fördelarna med den nya lagstiftningen, och det är därför inte nödvändigt att skjuta upp bostadsköpet eller inledandet av sparandet. De etablerade delarna av BSP-systemet, det vill säga bostadssparande, tilläggsränta, räntestödslån och avgiftsfri statsborgen, förblir oförändrade.

I samband med projektet har också lagstiftningen om statsborgen för bostadslån för andra än bostadssparare reviderats. Villkoren och begränsningarna för den fyllnadsborgen som staten erbjuder förblir oförändrade efter reformen.

Lagarna träder i kraft i juni 2026

Nästa steg är att regeringspropositionen går vidare till riksdagen, som behandlar den under våren. Riksdagen kan ännu göra ändringar i lagarna. Lagarna avses träda i kraft cirka ett år efter det att riksdagen har godkänt dem. Som det ser ut nu kommer de att träda i kraft i juni 2026. Bankerna har en central roll i genomförandet av reformen, och de behöver en övergångsperiod på cirka ett år innan lagarna träder i kraft. 

Mer information

Satu Eronen
regeringssekreterare
tfn 0295 250 180
[email protected]

Nyckeln till tillväxt Orpos regeringsprogram