Hyppää sisältöön
Media

Kansainvälisen muovisopimuksen neuvotteluihin haetaan ratkaisua 25.11.-1.12. Busanissa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2024 8.01
Tiedote
Adobe Stock. Kuvassa valtava muoviroskakasa taivasalla.
Kuva: Adobe Stock

Paineet yhteisymmärryksen löytämiseen kasvavat, kun YK-maiden edustajat kokoontuvat kansainvälisen muovisopimuksen viimeiseen neuvottelukokoukseen 25.11.-1.12. Busanissa Etelä-Koreassa. Suomen pääneuvottelija Tuulia Toikka ympäristöministeriöstä odottaa neuvotteluista haastavia.

YK:n ympäristökokous (UNEA) perusti vuonna 2022 hallitustenvälisen neuvottelukomitean kansainvälisen muovisopimuksen neuvottelemiseksi. Neuvottelukomitean tulee laatia oikeudellisesti sitova sopimus, joka kattaa muovin koko elinkaaren ja muovin aiheuttaman pilaantumisen kaikkialla ympäristössä, mukaan lukien meriympäristössä.

Neuvottelut sopimuksen sisällöistä ovat edenneet kokonaisuudessaan hitaasti. Keskeinen maiden näkemyksiä jakava asia on muovin tuotannon vähentämistavoitteen sisällyttäminen uuteen muovisopimukseen. Euroopan unioni osana noin 70 maan kunnianhimoisten maiden ryhmää tukee muovin tuotannon sisällyttämistä sopimukseen. Suurille muovintuottajamaille ja öljyntuottajamaille tuotannon kestävän tason tarkastelu on talouspoliittisesti vaikeaa hyväksyä. Lisäksi neuvotellaan muun muassa kertakäyttömuovituotteiden globaaleista rajoituksista sekä muovituotteiden kestävän suunnittelun säännöistä. Kierrätykseen, jätteen lajitteluun ja jätehuoltoon liittyvistä toimista löytyy enemmän yhteisymmärrystä.

”Myös Yhdysvaltojen vaalitulos lisää paineita yhteisymmärryksen saavuttamiselle. Olisi tärkeää saavuttaa sellainen neuvottelutulos, joka mahdollistaisi maan liittymisen uuteen muovisopimukseen myöhemmin tulevaisuudessa”, Tuulia Toikka sanoo.

Neuvotteluissa hiertää myös rahoitus, sillä muovisopimuksen toimeenpano edellyttää tukea etenkin kehittyville maille. Euroopan unionin kanta on, että rahoituksessa tulisi hyödyntää nykyisiä rahastoja. Lisäksi yksityisen sektorin tulee tukea sopimuksen toimeenpanoa saastuttaja maksaa -periaatteen mukaisesti.  

Aikaisempien neuvottelukierrosten aikana työstetty sopimustekstiluonnos on hyvin pitkä ja vaikeaselkoinen. Tästä syystä neuvottelukomitean puheenjohtaja, ecuadorilainen Luis Vayas, on laatinut oman ehdotuksensa Busanin neuvottelujen pohjaksi. Euroopan unioni on tyytyväinen puheenjohtajan ehdotukseen, joka kattaa muovin ja muovituotteiden kaikki elinkaaren vaiheet, kuten tuotannon, kulutuksen, kierrätyksen, päästöt ja jätehuollon.

Mikäli neuvottelut Busanissa päästään aloittamaan sujuvasti puheenjohtajan ehdotuksen pohjalta ja poliittinen tahtotila on riittävä, sopuun pääseminen Busanin kokouksen aikana on mahdollista.

Muovisopimuksen neuvottelut osa globaalin kolmoiskriisin ratkaisupyrkimyksiä

Muovisopimuksen neuvottelut ovat osa globaalin kolmoiskriisin - ilmastonmuutoksen, luotokadon ja saastumisen - ratkaisupyrkimystä.  Syynä muovisopimusneuvotteluiden käynnistämiselle olivat muoviroskan maailman meriekosysteemeille aiheuttamat merkittävät ekologiset haitat. Muovit ovat myös ilmasto-ongelma. Kun ilmastosopimuksen puitteissa onnistutaan vähentämään fossiilisten raaka-aineiden käyttöä energian tuotannossa, kasvaa muovin raaka-aineena käytetyn öljyn aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen osuus globaaleista ilmastopäästöistä.

Vain vajaa 10 prosenttia maailmassa tuotetusta muovista kierrätetään, noin 12 prosenttia poltetaan ja loppu päätyy kaatopaikoille tai ympäristöön YK:n ympäristöjärjestön UNEP:n (United Nations Environment Programme) mukaan. Muovin tuotannosta, käytöstä ja hävittämisestä aiheutuneet kasvihuonekaasupäästöt voivat olla jopa 19 prosenttia koko maailman hiilidioksidipäästöistä vuoteen 2040 mennessä. WWF:n raportin mukaan muovijäte tappaa jopa 100 000 merinisäkästä vuosittain, ja yli 900 meressä elävän lajin on todettu sotkeutuneen muoviin tai nielleen sitä.

Lisätietoja:

Tuulia Toikka
Neuvotteleva virkamies
p. +358 40 552 4054
[email protected]

Tuulia Toikan tavoittaa Suomesta 22.11. klo 16:een asti. Sen jälkeen hänet tavoittaa Busanista 23.11. alkaen 1.12. klo 16 saakka Suomen aikaa (aikaero +7 tuntia Suomeen)