KaavaDigi viitoittaa Etelä-Savon kuntia digitaalisuuden tiellä
Pienin maakuntamme, Etelä-Savo, etenee määrätietoisin askelin digitalisaation tiellä. Paikallisen ely-keskuksen ja maankäyttöasiantuntija Satu Reiskon luotsaama kolmevuotinen KaavaDigi-hanke tukee alueen kahtatoista kuntaa rakennetun ympäristön tiedon muutoksessa.
Miten rakennetun ympäristön digitalisaatio on Etelä-Savossa edennyt – missä mennään?
Sanoisin, että täällä ollaan kohtuullisen hyvässä tilanteessa. Rakennetun ympäristön digitalisaatioon ja sen tuomiin hyötyihin oli herätty jo reippaasti ennen Ryhtiä, ja viimeiset viitisen vuotta ovat olleet kiivaan kehityksen aikaa. Kunnan koko vaikuttaa toki työn etenemiseen, mutta ei pelkästään. Paljon on kiinni asiaa pyörittävien henkilöiden kiinnostuksesta ja omista digivalmiuksista. Useissa pienissäkin kunnissa on jo esimerkiksi sähköistetty asemakaavat.
Missä on eniten haastetta?
Suurin työ on vanhan aineiston sähköistämisessä, ja se herättää kunnissa myös eniten huolta. Vaikka tätä työtä on monessa paikassa jo tehtykin, löytyy joka kunnasta vielä paperiarkistoa, joka odottaa skannausta. Työmäärän arviointi on hankalaa ja resurssien löytäminen haastavaa.
Mitkä ovat odotukset Ryhtin suhteen?
Odotukset ovat täällä vielä vähän ilmassa, kun ei tiedetä, millainen uudesta järjestelmästä tulee ja miten se muuttaa nykyistä toimintaa. Ryhtin tuomia hyötyjä on tervehditty kyllä ilolla, eikä itse järjestelmän käyttö niinkään pelota – se vaatii sitten vain opettelua. Epävarmuus tulevasta ja siihen valmistautumisesta kuitenkin askarruttaa.
Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää muille Ryhti-askelia ottaville kunnille?
Jo ennen Ryhtiä käynnistettyjä digihankkeita kannattaa ehdottomasti jatkaa. Kaikki digikehitys edesauttaa siirtymistä uuteen aikaan, eikä tarvitse pelätä, että tehdään turhaa työtä. Sähköistä aineistoa on aina helpompi muuntaa tarvittaessa toiseen muotoon, kuin aloittaa alusta.
Puolen vuoden kokemuksella voi tätä Etelä-Savon mallia suositella lämpimästi myös muille ely-keskuksille. Näin isossa muutoksessa on hyvä olla oma, alueen erityspiirteet tunteva henkilö, jolta kunnat voivat matalalla kynnyksellä kysyä asioita, ja joka pystyy yhdistämään kuntia keskenään asian äärelle.