Hallitus antoi eduskunnalle esityksen rakentamislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
Viime hallituskaudella hyväksyttyyn rakentamislakiin tehdään pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisia muutoksia. Eduskunnalle nyt annettavassa esityksessä on huomioitu niin kutsuttuun rakentamislain korjaussarjaan lausuntokierroksella saatu palaute. Esitys muuttaa rakentamislakia siten, että hallinnollinen taakka kevenee ja byrokratia vähenee.
Rakentamislaki tulee voimaan 1. tammikuuta 2025. Rakentamisluvan käsittelyaikatakuu, rakennuksen hiilijalanjälkilaskenta sekä tietomallimuotoinen rakentamislupa tulevat voimaan 1. tammikuuta 2026. Hallituksen esityksen mukaan rakentamislupahakemusten käsittelylle säädetään kolmen kuukauden määräaika sekä seuraamukset määräajan laiminlyömisestä.
Lakiin lisätään uusi puhtaan siirtymän sijoittamislupa sujuvoittamaan puhtaan siirtymän teollisuushankkeiden rakentamista. Lakiin lisätään myös aiemmin kokeilulain perusteella voimassa ollut mahdollisuus myöntää rakentamislupa ennen tonttijaon laatimista ja tontin lohkomista.
Kestävän rakentamisen sääntelystä rakentamisen eri osapuolille aiheutuvaa taakkaa kevennetään ja lupamenettelyä sujuvoitetaan. Rakentamislakiin sisältyvä uusi päävastuullisen toteuttajan toteutusvastuu kumotaan eikä se tule lainkaan voimaan. Hankkeeseen ryhtyvän vastuu säilyy siksi ennallaan.
Purkamisluvan edellytyksiä selkeytetään. Kunnan tai kuntaomisteisen yhtiön vähintään kymmenen vuotta omistaman, esimerkiksi asemakaavalla suojellun koulurakennuksen purkamista helpotettaisiin tilanteissa, joissa rakennus on niin huonossa kunnossa, ettei sitä voida enää käyttää.
Museoviranomaisten valitusoikeutta rajataan valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviin kohteisiin, mutta valitusoikeus säilyy edelleen laajempana kuin nykyisessä maankäyttö- ja rakennuslaissa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen valitusoikeus vastaa maankäyttö- ja rakennuslaissa olevaa sääntelyä. Maisematyöluvan valitusoikeutta rajataan tilanteissa, joissa toteutetaan lainvoimaista asema- tai yleiskaavaa.
Niin kutsuttu rakentamislain korjaussarja oli lausuntokierroksella alkuvuonna 2024, minkä jälkeen siihen on tehty lausuntopalautteen johdosta päätetyt muutokset. Muutokset sisältävä, korjattu rakentamislaki etenee nyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on saada muutokset voimaan samaan aikaan uuden lain kanssa.
Lisätietoja
Emma-Stina Vehmanen
ministerin erityisavustaja
p. 040 847 1992
[email protected]
Kirsi Martinkauppi
hallitusneuvos
p. 0295 250 177
[email protected]
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rakentamislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi | valtioneuvosto.fi
Seuraa hankkeen edistymistä