Hyppää sisältöön
Media

COP28-ilmastokokous alkoi historiallisella sovulla ilmastotuhoja koskevasta rahastosta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.11.2023 18.00
Tiedote

YK:n ilmastosopimuksen osapuolet pääsivät tänään sopuun ilmastotuhoja koskevasta rahastosta. Rahasto on ollut neuvotteluissa prioriteetti erityisesti pienille ja köyhille maille.

YK:n ilmastokokous (COP28) alkoi tänään Arabiemiraateissa, Dubaissa. Neuvottelut käynnistyivät sovulla ilmastotuhoja koskevasta rahastosta. Rahastolla tuetaan kaikkein haavoittuvimpia maita ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen käsittelyssä. Rahaston perustamisesta tehtiin päätös viime vuonna Egyptissä COP27:ssa, mutta rahaston yksityiskohdista sovittiin Dubain kokouksen ensimmäisenä päivänä.

”Päätös on historiallinen, sillä samalla niin sanottu palomuuri kehittyneiden ja kehittyvien maiden välillä murtui. Puheenjohtajamaa ja neuvotteluissa kehittyviin maihin lukeutuva Arabiemiraatit sitoutui antamaan rahastoon 100 miljoonaa dollaria. Aiemmin ilmastorahoitusta on pidetty kehittyneiden eli perinteisten teollisuusmaiden velvoitteena. Saksa sitoutuu rahastoon myös 100 miljoonalla dollarilla ja myös monet muut EU maat tulevat sitoutumaan rahastoon", kertoo EU:n pääneuvottelija Outi Honkatukia kokouksesta.

Honkatukia on ollut keskeisessä roolissa rahastoa valmistellussa työryhmässä, eli väliaikaisessa komiteassa. Komitea teki päätösehdotuksen rahoitusjärjestelyistä COP28:lle aiemmin syksyllä. Honkatukia toimi komitean toisena puheenjohtajana.

Ilmastotuhoja koskevat rahoitusjärjestelyt ovat olleet YK:n aiemmissa ilmastokokouksissa ratkaisevassa roolissa. Se on ollut kynnyskysymys etenkin pienille ja köyhille maille sekä saarivaltioille, jotka kärsivät ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista ja menetyksistä eniten.

”Toivon, että nyt syntynyt päätös antaa positiivista nostetta kokoukseen. Tämä antaa mahdollisuuden EU:lle keskittyä meille tärkeään kysymykseen päästöjen vähentämisestä ja toimista rajata maapallon lämpötilan nousu 1,5 asteeseen”, Honkatukia huomioi.

Suomi ja EU ajavat voimakkaasti fossiilisista polttoaineista luopumista sekä uusiutuvan ja puhtaan energiatuotannon lisäämistä. Ilmastokokouksessa huipentuu Pariisin sopimuksen maailmanlaajuinen tilannekatsaus (Global Stocktake), jossa tarkastellaan ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja toimien riittävyyttä.

Toimet päästöjen vähentämiseksi eivät ole riittäviä 1,5 asteen tavoitteen saavuttamiseksi. Tarkastelun tulisi johtaa päästövähennystavoitteiden kiristämiseen.

Lisätietoja:

Outi Honkatukia
Ilmastoyksikön päällikkö
p. 050 341 1758
[email protected]
(Dubaissa 27.11.-15.12.)

Marjo Nummelin
Ilmastoasioiden pääneuvottelija
p. 0295 250 227
[email protected]
(Dubaissa 27.11.-15.12.)