Hyppää sisältöön
Media

Värdefull lindlund vårdas med hästkraft

jord- och skogsbruksministerietmiljöministeriet
Utgivningsdatum 13.7.2023 12.47
Nyhet
Hevoset Pokas ja Pläsi työn touhussa. Kuva: Anni Mäkelä

I Pälkäne har man vårdat en värdefull ädellövskog, en lindlund. Genom att vårda lindlunden ville man trygga den biologiska mångfalden. Vården genomfördes 2022 som en del av det riksomfattande livsmiljöprogrammet Helmi.

Av de skogliga livsmiljöerna hör lundarna till dem som har den största biologiska mångfalden, och på grund av den bördiga marken används största delen av dem för skogsbruk. Inom Helmi-programmet har man i vården av skogliga livsmiljöer prioriterat sådana lundar som i och med skogsbruket hotas av att bli granbevuxna. Av Finlands skogsareal utgör lundar endast drygt en procent, varav cirka tre procent är skyddad areal. 

I den 2,6 hektar stora lindlunden i Pälkäne finns ett stort och exceptionellt grovt bestånd av skogslind och en rik lundvegetation. Lindlunden hör till Birkalands finaste lindskogar och klassificeras som hotad både nationellt och regionalt. Lindlunden i fråga är också en sådan dunge med ädla lövträd som avses i naturvårdslagen.

Skyddsområdena kan försämras utan effektiv vård – många lindlundar är för granbevuxna

Genom vården av lindlunden säkerställdes att lindarna förnyar sig och deras växtförhållanden tryggades. Vården planerades och genomfördes i nära samarbete med markägaren.
Lindlunden vårdades genom att förhindra att den skulle bli granbevuxen, det vill säga genom att avlägsna granar. Alla högst fyra meter höga granar och den mindre granunderväxten röjdes och något större granar gallrades bort. Man skapade mer utrymme åt lindar och andra lövträd genom att gallra bort granar i synnerhet i närheten av dessa träd. Granar gallrades bort också på andra ställen. 

Granbarr försurar också marken och försämrar på så sätt lundväxternas levnadsförhållanden. När granarna avlägsnades ökade ljusmängden och växtutrymmet för lundarterna i fält- och buskskiktet samt för plantorna av lindar och andra lövträd. Det minskade antalet granar förbättrade levnadsförhållandena för lundväxterna i fältskiktet, såsom vitsippa och skogstry. 

”Granen sprider sig effektivt och gör jordmånen med tiden oduglig för andra växtarter genom att skugga och försura marken med barrförna. I lundar får det förstås även i fortsättningen växa granar, men inte i så stor utsträckning att de begränsar möjligheterna för ädla träd att växa. Vi vet att ett rikt trädbestånd upprätthåller ett rikt bestånd av andra organismer, och i synnerhet på gamla granar lever värdefulla och specialiserade artbestånd”, säger Anni Mäkelä, som är överinspektör vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland och som planerat vården av lindlunden.

Lindlunden vårdas med skonsamma och effektiva åtgärder 

Hästarbetskraft användes för att förhindra att lindlunden skulle bli granbevuxen. En hästdragen vagn är ett varsammare och smidigare alternativ än en skogsmaskin med breda band. Vagnen medförde så lite skada som möjligt för marken, och den övriga naturen skadades inte. Med hästkraft kunde arbetet utföras redan på hösten, efter fåglarnas häckningstid. Spridningen av granar kunde förhindras effektivt när också de minsta granplantorna kunde röjas redan före snötäcket. 

”Man måste vara särskilt försiktig när man är verksam i ett naturskyddsområde. Med en tung skogsmaskin med breda band skulle man ha varit tvungen att vänta på ett tjockt snötäcke eller tjäle till skydd för marken, och då skulle också granplantorna ha täckts av snön. Så här med hästarbete kunde man på hösten mycket effektivt förhindra spridningen av granar”, säger Mäkelä. 

De granar som fälldes i området lastades i en vagn, och Percheron-draghästarna Pokas och Pläsi drog vagnen lätt ut ur skogen. Hästar användes vid vården av ädellövskogen också för tio år sedan, när området senast vårdades

Livsmiljöprogrammet Helmi tryggar den biologiska mångfalden

Vården av lunden genomfördes som en del av Helmi-programmet. Syftet med programmet är att stärka den biologiska mångfalden i Finland och trygga naturens livsviktiga ekosystemtjänster. Genom Helmi-programmet kan man också vårda objekt som inte redan är skyddade.

”I Finland finns det cirka tusen hektar ädelträdskogar, av vilka en betydande del är omfattas av skyddsområden. Det är viktigt att vårda ädellövskogar för att de ska bevara sin lövträdsdominerade karaktär och sin rika växtlighet”, säger Mäkelä.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland har nu för tredje året inventerat och vårdat försämrade skogliga livsmiljöer som en del av livsmiljöprogrammet Helmi. Närings-, trafik- och miljöcentralen har fokuserat särskilt på objekt inom privata naturskyddsområden. Många skyddade naturtyper har vårdats i stor omfattning inom naturvårdsprojekten Lehtometsien havinaa och Lehtokeskusalueiden luontohelmet. 

Mer information

Anni Mäkelä
Överinspektör, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland, Naturenheten
[email protected]
tfn 0295 036 174