Hoppa till innehåll
Media

Understöd kan sökas för utveckling av system för att följa upp naturens biologiska mångfald

miljöministeriet
Utgivningsdatum 14.3.2022 14.30
Nyhet

Syftet med det nya forskningsprogrammet är att utveckla systemen och metoderna för att följa upp arterna och naturtyperna på lång sikt och att förbättra systemens kostnadseffektivitet ur naturskyddssynvinkel. Understöd kan sökas från den 14 mars fram till den 10 maj 2022.

Att systematiskt kunna följa upp arterna och naturtyperna hjälper att upptäcka förändringarna i naturen och att bedöma de ekologiska effekterna av åtgärder som syftar till att förbättra naturens tillstånd.

Via programmet finansieras projekt som gäller till exempel

  • undersökningar av olika systematiska metoder för att inventera, följa upp och identifiera arter, artgrupper eller naturtyper
  • analyser av systematiska inventerings- eller uppföljningssystem; att förnya eller effektivisera till exempel med hjälp av nya metoder eller ny teknik
  • undersökningar, utredningar och försök som avhjälper bristerna i systemen för att följa upp naturen på lång sikt.

Temaområdena beskrivs närmare i understödsutlysningen. Projekten kan också innehålla utredningar och till exempel pilotförsök med att införa nya metoder.

När man bedömer ansökningarna lägger man särskild vikt vid projekt vars resultat ger eller skapar förutsättningar för att ta fram en ansenlig mängd ny information om den biologiska mångfaldens tillstånd och utveckling och som tydligt hänger samman med större uppföljningshelheter. Understöd beviljas dock inte enbart för uppföljning.

Forskningsprogrammet har sitt ursprung i behovet att utveckla uppföljningen på lång sikt
De rapporter om genomförandet av EU:s habitatdirektiv och fågeldirektiv samt  EU:s strategi för biologisk mångfald som tas fram under ledning av miljöministeriet, kräver likaså ett bra kunskapsunderlag och täckande uppföljning. Både de internationella målen och målen i EU:s strategi för biologisk mångfald kommer att ingå i den nationella strategin och det nationella åtgärdsprogrammet för biologisk mångfald. Programmet genomförs och dess konsekvenser bedöms utifrån täckande uppföljningsinformation om arter och naturtyper samt indikatorer som baserar sig på denna information.

Historiskt sett har uppföljningen av både arter och naturtyper skett med hjälp av många såväl tidsmässigt som regionalt olika uppföljningssystem. Den systematiska uppföljningen av arter har gällt endast en liten del av organismgrupperna och det har knappt alls funnits något system för att följa upp naturtyperna på lång sikt. Forskningsprogrammet ska utveckla system för uppföljning på lång sikt, förbättra samordningen av de nuvarande uppföljningssystemen och användningen av uppföljningsinformationen som stöd för beslut.

Understöd kan sökas från den 14 mars fram till den 10 maj 2022. Miljöministeriet fattar beslut om understöden i juni. Understöd kan sökas av universitet, högskolor och andra sammanslutningar som bedriver forskning. För projekten har reserverats sammanlagt cirka två miljoner euro 2022–2024.

Ytterligare information:

Joona Lehtomäki, specialsakkunnig, miljöministeriet, tfn 0295 250 016, [email protected]