Ympäristöministerit kokoontuvat sopimaan EU:n neuvottelukannoista Santiago de Chilen ilmastokokoukseen sekä kiertotalouden edistämisestä
EU:n ympäristöneuvosto kokoontuu Luxemburgiin perjantaina 4. lokakuuta sopimaan EU:n neuvottelukannoista Santiago de Chilen COP25-ilmastokokoukseen. Lisäksi ministerit linjaavat siitä, miten kiertotaloutta edistetään voimakkaammin EU:ssa. Kokouksen puheenjohtajana toimii ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.
Kuten YK:n pääsihteerin ilmastokokous New Yorkissa 23. syyskuuta osoitti, ilmastotavoitteiden ja toimien välillä on yhä kuilu. Chilen ilmastokokouksessa joulukuussa tavoitteena on sitouttaa maita kunnianhimoisiin toimiin. Keskeiseksi neuvottelukysymykseksi noussevat säännöt ns. markkinamekanismeille eli sille, miten maat voivat hyödyntää muissa maissa toteuttamiaan päästövähennyshankkeita oman ilmastotavoitteensa saavuttamisessa. Näistä säännöistä ei päästy vielä sopuun Katowicen ilmastokokouksessa 2018, jossa Pariisin sääntökirjasta neuvoteltiin.
”On tärkeää, että säännöt tukevat kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. EU lähtee siitä, että silloin kun markkinamekanismeja hyödynnetään, ne tulee laskea eduksi vain yhdessä maassa ja päästövähennysten on todella oltava pysyviä. Porsaanreikiä ei pidä sallia”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
Ministerit keskustelevat lisäksi EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta. Suomen tavoitteena on saada sopu EU:n nettonollapäästötavoitteesta vuonna 2050 tämän syksyn aikana.
”Olen tavannut lukuisia EU-kollegoja strategian tiimoilta ja kartoittanut sovun mahdollistavia tekijöitä. Ympäristöneuvoston tilannekatsaus on tärkeä jäljellä olevien haasteiden tunnistamiseksi. EU:n yhteinen visio olisi tärkeä signaali myös kansainväliselle yhteisölle Chilen ilmastokokouksessa”, Mikkonen sanoo.
Kiertotaloutta pyritään laajentamaan uusille sektoreille
Kokouksen toisena pääasiana on kiertotalouden edistäminen EU:ssa. Suomi on valmistellut neuvoston hyväksyttäväksi päätelmät kiertotalouden ulottamisesta tuotteiden valmistamisesta kulutukseen sekä uusille sektoreille, kuten tekstiileihin, liikenteeseen, rakentamiseen ja ruokaan.
”EU:n kilpailukyvyn täytyy perustua kestävyyteen: ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja uusiutuvien luonnonvarojen säästävään, pitkäikäiseen käyttöön. Siksi myös kiertotalouden tulee ulottua paljon jätepolitiikkaa laajemmalle. Kiertotalouden keinoin voimme puolittaa teollisuuden kasvihuonekaasupäästöt EU:ssa vuoteen 2050 mennessä”, ministeri Mikkonen sanoo.
Kiertotalouden vahvistaminen on tärkeää myös luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Luonnonvarojen nykyinen käyttö aiheuttaa 90 % luonnon monimuotoisuuden kadosta. Vain 9 % raaka-aineista käytetään uudelleen tai kierrätetään.
Ympäristöagendan kokonaisvaltainen suunnittelu esillä
Ministerit keskustelevat myös EU:n kahdeksannesta ympäristöohjelmasta, joka ohjaisi toimintaa vuoden 2021 alusta alkaen. Komissio teki toukokuussa 2019 arvioinnin seitsemännestä ohjelmasta. Arvioinnin mukaan keskeisiä haasteita ohjelman toteuttamisessa ovat olleet ympäristötavoitteiden integrointi muihin politiikkoihin sekä luontopääoman vaaliminen. Neuvosto antaa oman näkemyksensä seuraavasta ympäristöohjelmasta päätelmillään, ja komissio jatkaa valmistelua niiden pohjalta. Uuden komission on määrä valmistella esitys kahdeksanneksi ympäristöohjelmaksi ensi vuoden alussa.
Myös ministerien lounaskeskustelussa suunnitellaan lähivuosien toimintaa: aiheena on neuvoston strateginen agenda seuraavalle viisivuotiskaudelle. Suomi on kutsunut mukaan keskusteluun Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan puheenjohtajan, Pascal Canfinin.
Luxemburgissa ministeri Mikkonen osallistuu lisäksi EU:n hiilineutraalia tulevaisuutta käsittelevään Green Growth Summitiin, joka tuo yhteen jäsenmaiden, EU-instituutioiden, yritysten ja tutkimusorganisaatioiden edustajia.
- Seuraa kokousta suorana lähetyksenä: https://video.consilium.europa.eu/en/webcast/bc03699a-bf41-4610-ba2e-5bdff21a8b6c
Lisätietoja
kaikkien sähköpostit etunimi.sukunimi(at)ym.fi
Ministeri Mikkosen valtiosihteeri Terhi Lehtonen, p. +358 295 161 000
Ylijohtaja Leena Ylä-Mononen, p. +358 295 250 023 (EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategia)
Pääneuvottelija Outi Honkatukia, p. +358 50 341 1758 (EU:n neuvottelumandaatti Chilen ilmastokokoukseen)
Neuvotteleva virkamies Taina Nikula, +358 50 305 6945 (kiertotalous)
Erityisasiantuntija Mervi Mattila, +358 295 250 178 (EU:n kahdeksas ympäristöohjelma)
Viestintäpäällikkö Riikka Lamminmäki, +358 50 576 2604 (haastattelupyynnöt)