Hyppää sisältöön
Media

Uusi toimintaohjelma torjuu lajien uhanalaistumista

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2017 9.50
Tiedote
 Suokukko © Kuva: Markku Aikioniemi, YHA-kuvapankki

Tuore uhanalaisten lajien suojelun toimintaohjelma luo pohjaa lajien uhanalaistumiskehityksen pysäyttämiseksi Suomessa. Ohjelman tavoitteena on yhdessä eri hallinnonalojen ja toimijoiden kanssa parantaa lajien mahdollisuuksia säilyä eri elinympäristöissä.

Toimintaohjelmaan sisältyy 46 toimenpidettä, joista monet ovat laajoja. Niiden toteuttaminen nojaa toimivaan yhteistyöhön viranomaisten, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja muiden sidosryhmien kanssa.

”Eri toimijoiden välinen yhteistyö on välttämätöntä uhanalaisten lajien suojelussa. Myös suojelun hyödyt jakaantuvat laajalti. Esimerkiksi taantuvien vesi- ja rantalintujen elinympäristöjen parantamisesta hyötyvät sekä suojellut että riistalajit. Toivottavasti saamme uutta yhteistyön otetta umpeen kasvavien lintuvesien kunnostamiseksi ja hoitamiseksi”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Toimintaohjelmassa korostuu uhanalaisten lajien esiintymispaikkatiedon saatavuuden, ajantasaisuuden ja uuden tiedon tuottamisen tärkeys. Eri viranomaisilla, toimijoilla ja maanomistajilla tulee olla käytettävissään mahdollisimman laadukasta, tarkkaa ja ajantasaista tietoa lajien esiintymispaikoista, jotta ne voidaan ottaa huomioon. Tämä edellyttää toimivia tietojärjestelmiä, joustavaa tiedonsiirtoa sekä riittävää panostusta uuden tiedon tuottamiseen.

Uhanalaisia lajeja esiintyy lähes kaikenlaisissa ympäristöissä, rakennetuista luonnontilaisiin. Näin ollen niiden suojelunkin keinojen on oltava monipuolisia. Toimintaohjelmassa on eritelty elinympäristökohtaisesti kohdennettuja tärkeitä toimenpiteitä. Lisäksi esitetään neuvontaa ja viestintää, vapaaehtoistoimintaa, vieraslajien torjuntaa, etäsuojelua ja maankäytön suunnittelua koskevia toimia.

Jotta uhanalaistumisen pysäyttämisessä onnistutaan, uhanalaisten lajien tunnettujen esiintymispaikkojen turvaamisen lisäksi tulisi hyödyntää mahdollisuudet uusien soveltuvien elinympäristöjen aikaansaamiseen. Se voi usein onnistua erilaisten hankkeiden yhteydessä ilman merkittäviä lisäkustannuksia. Parhaimmillaan voi syntyä jopa kustannussäästöjä.

Suomi on sitoutunut kansainväliseen tavoitteeseen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi vuoteen 2020 mennessä. Nyt julkaistu uhanalaisten lajien suojelun toimintaohjelma on osa Suomen luonnon monimuotoisuuden ja kestävän käytön strategian toimeenpanoa.

Lajiston uhanalaistumiskehityksessä on havaittu suuria eroja sekä eri eliöryhmien että eri elinympäristöjen lajiston välillä. Kokonaisuutena lajiston uhanalaistuminen on jatkunut, vaikka pitkäjänteisellä työllä on saatu aikaan myös myönteistä kehi­tystä. Suomen lajien seuraavan uhanalaisuusarvioinnin on määrä valmistua vuoden 2019 alussa. Arvioinnin tulokset tulevat osaltaan kertomaan myös nyt valmistuneen toimintaohjelman ja sen to­teuttamisen onnistumisesta.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Esko Hyvärinen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 094, [email protected]