Hyppää sisältöön
Media

Uusi ohjelma vauhdittaa kestävää kaupunkikehitystä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2017 8.33
Tiedote

Kaupungistuminen on maailmaa muovaava megatrendi, joka asettaa monia haasteita niin ympäristön kuin ihmistenkin hyvinvoinnille. Haasteisiin tarttumiseksi ympäristöministeriö käynnistää kansallisen kestävän kaupunkikehityksen ohjelman. Painopistealueina ovat erityisesti vähähiilisyys, resurssitehokkuus, älypalvelut, eriarvoisuuden torjunta ja terveys.

Ohjelman taustalla vaikuttavat kansainväliset sitoumukset. Maailman valtioiden päämiehet ja ministerit hyväksyivät viime lokakuussa Ecuadorissa YK:n kestävän kaupunkikehityksen tavoitteet (New Urban Agenda). Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen edusti tuolloin Suomea kokouksessa.

”YK:n lähestymistapa on kunnianhimoinen, ja niin pitääkin olla. Jo nyt yli puolet maailman ihmisistä asuu kaupungeissa ja niihin ennustetaan muuttavan 3 miljardia ihmistä lisää seuraavan 40 vuoden aikana. Meneillään on ihmiskunnan historian suurin muuttoliike. Ainoa keino selvitä siitä on hoitaa kaupungistuminen kestävästi. Nyt käynnistyvä ohjelma vauhdittaa Suomen kaupunkikehitystä oikeaan suuntaan”, ministeri sanoo.

Myös EU:lle on luotu uusi kaupunkiagenda. Asiasta sovittiin kaupunkiasioista vastaavien ministerien kesken viime vuoden toukokuussa. Yhteistyökehys sisältää 12 painopistealuetta, aina kiertotaloudesta kotouttamiseen ja lähiympäristöstä ilmanlaatuun.

”YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, luonnon monimuotoisuuden turvaamista tai Pariisin ilmastosopimusta ei voida erottaa kestävästä kaupunkikehityksestä. Esimerkiksi taistelu ilmastonmuutosta vastaan voitetaan tai hävitään pitkälti kaupungeissa”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Ministerin mukaan Suomessa on jo nyt runsaasti osaamista, josta ammentaa. Esimerkkeinä hän mainitsee uuden sukupolven biopolttoaineet, uusiutuvalla energialla tuotetun kaukolämmön, rakennusten energiatehokkuuden, jätteiden hyötykäytön energiantuotannossa, pääkaupunkiseudun smart & clean -kasvusopimuksen ja suurimpien kaupunkien maankäytön, liikenteen ja asumisen sopimukset (MAL). Menestystarina on myös Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hanke, jossa yritysten, asiantuntijoiden ja asukkaiden välisen yhteistyön kautta jo 34 kuntaa tavoittelee 80 % leikkausta kasvihuonekaasupäästöihinsä vuoteen 2030 mennessä.

”Hoitamalla oman tonttimme kuntoon voimme osoittaa, että Suomella on tarjota ratkaisuja myös muulle maailmalle. Uskon, että kestävän kaupunkikehityksen saralla voimme ottaa kokoamme suuremman roolin ja olla EU-maiden eturivissä”, ministeri sanoo.

Nyt käynnistyvä kestävän kaupunkikehityksen ohjelma on viisivuotinen ja sen koordinointi rahoitetaan ympäristöministeriön toimintamäärärahoista. Ohjelmasta päätettiin keväällä hallituksen puolivälitarkastelussa.

”Ohjelman tavoitteena on vahvistaa valtion ja kaupunkien välistä yhteistyötä ja toisaalta hakea voimaa kaupunkien keskinäisestä ja kaupunkien ja ympäröivän maaseudun yhteistyöstä. Pyydämme kumppaneiksi myös yrityksiä, korkeakouluja ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Ohjelmaa toteutetaan ihmisläheisesti ja kokeilukulttuuriperiaatteella. Näin tuetaan kaupunkien omaa toimintaa kohti kestävää kehitystä”, kertoo ohjelmasta ympäristöministeriössä vastaava neuvotteleva virkamies Olli Maijala.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Olli Maijala, ympäristöministeriö, p. 0295 250 174, [email protected]

Ministerin erityisavustaja Tea Usvasuo, ympäristöministeriö, p. 046 922 8946, [email protected]

Tiedotteen kuva päivitetty 7.3.2018