Uudet asetukset juomapakkausten, keräyspaperin ja käytöstä poistettujen renkaiden hyödyntämisestä
Valtioneuvosto on antanut tänään 27.6. uudet asetukset keräyspaperin ja käytöstä poistettujen renkaiden erilliskeräyksestä ja hyödyntämisestä sekä juomapakkausten palautusjärjestelmistä. Asetukset turvaavat keräyspaperin, renkaiden ja juomapakkausten korkean hyödyntämisen tason. Nykyisistä ja osin jo saavutetuista hyödyntämistavoitteista tulee tuotteiden valmistajaa tai maahantuojaa sitovia velvoitteita.
Asetukset tulevat voimaan 8.7.2013. Ne korvaavat aiemmat vastaavat valtioneuvoston päätökset keräyspaperista ja käytöstä poistetuista renkaista sekä juomapakkausasetuksen.
Juomapakkaukset, paperituotteet ja renkaat ovat niin sanotun tuottajavastuun alaisia tuotteita. Tuottajavastuun perusteella näiden tuotteiden valmistajan tai maahantuojan on järjestettävä kyseisten käytöstä poistettujen tuotteiden erilliskeräys ja hyödyntäminen sekä vastattava sen kuluista. Käytännössä tuottajat ovat liittyneet tuottajayhteisöiksi.
Panttiin perustuvaan juomapakkausten palautusjärjestelmään kuuluminen on juomapakkausten tuottajalle vapaaehtoinen tapa hoitaa tuottajavastuuvelvollisuutensa. Samalla tuottaja saa vapautuksen juomapakkausten valmisteverolain mukaisesta verosta.
Hyödyntämisvelvoitteet jo saavutettu
Renkaiden tuottajien on valmisteltava uudelleenkäyttöön tai hyödynnettävä vähintään 95 painoprosenttia renkaiden määrästä viimeistään vuonna 2015. Velvoite on 5 prosenttiyksikköä aiempaa tavoitetta korkeampi. Toteutunut hyödyntämisaste vuonna 2011 oli 137 prosenttia.
Kunkin paperin tuottajan tai tuottajayhteisön on kierrätettävä vähintään 75 prosenttia paperituotteiden määrästä viimeistään vuonna 2015. Vuonna 2011 keräyspaperista kierrätettiin yhteensä 87 prosenttia.
Tuottajarekisteriin hyväksyttyjen juomapakkausten kierrätysjärjestelmien on kierrätettävä tai uudelleenkäytettävä 90 prosenttia pakkausten määrästä viimeistään vuonna 2015. Lasisten ja muovisten materiaalina hyödynnettävien juomapakkausten kierrätysvelvoite nousee 10 prosenttiyksikköä. Nykyinen tavoite on 80 prosenttia. Metallitölkkien kierrätystavoite ja uudelleentäytettävien juomapakkausten uudelleenkäyttötavoite on jo 90 prosenttia. Nykyisin kaikista pantillisiin järjestelmiin kuuluvista juomapakkauksista kierrätetään 80-90 prosenttia.Juomapakkausten panttia ei koroteta tässä vaiheessa. Pantin suuruutta pohditaan, kun panttijärjestelmän toimivuutta ja kehittämistarpeita koskeva selvitys alkaa tämän vuoden kuluessa.
Keräyspaikkojen määrästä vähimmäisvaatimukset
Asetuksissa on nyt säädetty vähimmäisvaatimus tuottajan järjestämien alueellisten vastanottopaikkojen määrästä.
Paperin tuottajien tulee järjestää paperin erilliskeräys jokaisessa kunnassa. Jos kunnassa on useita taajamia, tulee vastaanottopaikka pääsääntöisesti olla jokaisessa yli 500 asukkaan taajamassa. Kuluttajan kannalta muutos ei ole suuri, sillä jo nyt lähes kaikissa näissä taajamissa on jommankumman tuottajayhteisön järjestämä vastaanottopaikka. Jätelain mukaan muilla kuin pientalo- ja haja-asutusalueilla keräyspaperi tulee kerätä kiinteistökohtaisesti.Renkaiden tuottajien tulee järjestää vähintään 350 vastaanottopaikkaa käytöstä poistetuille renkaille. Jokaisessa kunnassa tulee olla vähintään yksi vastaanottopaikka. Tietyin edellytyksin vastaanottopaikka voidaan korvat muulla tavoin järjestetyllä keräyksellä. Lisäksi renkaita myyvien liikkeiden on otettava uusia renkaita myydessään vastaan käytöstä poistetut renkaat, jos ne vastaavat lajiltaan ja määrältään ostettavia uusia renkaita.
- Valtioneuvoston asetus juomapakkausten palautusjärjestelmästä (pdf)
- Perustelumuistio Ehdotus valtioneuvoston asetukseksi juomapakkausten palautusjärjestelmästä (pdf)
- Valtioneuvoston asetus keräyspaperin erilliskeräyksestä ja kierrätyksestä (pdf)
- Perustelumuistio Ehdotus valtioneuvoston asetukseksi keräyspaperin erilliskeräyksestä ja kierrätyksestä (pdf)
- Valtioneuvoston asetus käytöstä poistettujen renkaiden erilliskeräyksestä ja hyödyntämisestä (pdf)
- Perustelumuistio Ehdotus valtioneuvoston asetukseksi käytöstä poistettujen renkaiden erilliskeräyksestä ja hyödyntämisestä (pdf)
Lisätiedot:
Keräyspaperi ja renkaat: neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg, ympäristöministeriö, puh. 0400 143 917, [email protected]Juomapakkaukset: ympäristöneuvos Riitta Levinen, ympäristöministeriö, puh. 040 7447 121, [email protected]