Hyppää sisältöön
Media

Suomi tukee Ukrainaa sodan ympäristötuhojen arvioinnissa, dokumentoinnissa ja jälleenrakennuksessa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2023 19.00
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo on perjantaina 10.3. allekirjoittanut kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa Ukrainan ympäristö- ja luonnonvara- sekä kunta-, alue- ja infrastruktuuriministeriöiden kanssa. Tarkoituksena on auttaa Ukrainaa laajasti ympäristön tilan seurannassa sekä maan jälleenrakennuksessa ja vihreässä siirtymässä. Yhteistyön pyrkimyksenä on tukea Ukrainaa sääntelyn yhdenmukaistamisessa EU:n kanssa ja tukea siten Ukrainan EU-lähentymistä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut valtavan inhimillisen kärsimyksen ja taloudellisen tuhon lisäksi mittavia ympäristötuhoja. Venäjän tekemät iskut muun muassa Ukrainan kemian- ja kaivosteollisuuteen, öljyvarastoihin sekä vesilaitoksiin ovat saastuttaneet maaperää, pinta- ja pohjavesiä sekä ilmaa. Tavallisille asuinalueille tehdyt sotatoimet ovat pilanneet ympäristöä esimerkiksi synnyttämällä massiivisen määrän haitallista jätettä, kuten asbestia. Ukrainan ympäristöministeriön mukaan sota on vahingoittanut 20 prosenttia Ukrainan suojelualueista. 

Ukraina on pyytänyt Suomelta apua näiden mittavien ympäristötuhojen arviointiin ja dokumentointiin osana Ukrainan rauhansuunnitelman niin sanottua ympäristöturvallisuuspilaria (countering ecocide). Ympäristön tilan seuranta ja arviointi ovat Suomen vahvoja osaamisalueita, ja Suomi on jo kymmenien vuosien ajan tukenut esimerkiksi entisen Neuvostoliiton alueen maita vesien ja ilman laadun seurannan kehittämisessä. Suomessa on myös paljon yrityksiä, joilla on kansainvälisen tason huippuosaamista mittausteknologiassa ja ympäristön tilan seurannassa. 

”Suomi tukee ukrainalaisten urheaa puolustustaistelua. Samaan aikaan autamme Ukrainaa myös tulevaisuuden rakentamisessa. Yhteistyö myös tukee Ukrainaa sääntelyn yhdenmukaistamisessa EU:n kanssa ja petaa tietä Ukrainan EU-lähentymiselle”, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoo.

Yhteistyön ympäristön tilan seurannassa on määrä käynnistyä jo tänä keväänä. Suomesta ovat mukana ympäristöministeriön lisäksi ainakin Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos, mutta organisaatioita saattaa tulla mukaan myöhemmin enemmän. Ydinturva-asioissa yhteistyötä johtaa Suomessa STUK eli Säteilyturvakeskus.

Lisätietoja

Ukrainassa 10.3.23:

Jarno Lappalainen
Erityisavustaja
p. 040 053 6973 
[email protected]

Marjukka Porvari
Erityisasiantuntija 
p. 050 470 7712
[email protected]

Suomessa 10.3.23:

Ismo Tiainen
Ylijohtaja
p. 040 504 7494
[email protected]