Suomi mukana kunnianhimoisessa Euroopan muovisitoumuksessa
Suomi allekirjoittaa Euroopan muovisitoumuksen (European Plastics Pact), jossa merkittävä joukko Euroopan valtioita, yrityksiä ja järjestöjä sitoutuu vapaaehtoisiin toimiin muovien aiheuttamien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. ”Tänään allekirjoitettu sitoumus on hieno esimerkki valtioiden, yritysten ja järjestöjen yhteistyöstä. Sitoumuksen tavoitteet ovat kunnianhimoiset ja ne osoittavat, että eri tahot ovat valmiita vapaaehtoisiin toimiin ympäristön hyväksi. Kannustan suomalaisia yrityksiä tutustumaan sitoumukseen ja tekoihin muovin kiertotalouden vauhdittamiseksi. Muovin käytön vähentäminen, kierrätys ja uusiokäyttö on välttämätöntä, sillä kerran tuotettu muovi ei koskaan hajoa kokonaan luonnossa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
Sitoumus julkistetaan tänään Brysselissä. Se kattaa muovin kiertotalouden kaikki kolme vaihetta: suunnittelun ja tuotannon, käytön sekä uudelleenkäytön ja kierrätyksen. Sitoumus koskee muovipakkauksia ja kertakäyttömuoveja.
Sitoumuksen tavoitteet koskevat muovipakkausten ja kertakäyttöisten muovituotteiden kierrätystä, kulutusta ja kierrätysmuovin käyttämistä. Sitoumuksella tavoitellaan 25 prosenttiyksikön kasvua kyseisten muovien keräykseen, lajitteluun ja kierrätykseen. Lisäksi niiden kulutukselle asetetaan 20 prosentin vähentämistavoite vuoteen 2025 mennessä (vertailuvuosi 2017). Sitoumuksen piirissä olevien muoveja käyttävien yritysten tulee nostaa kierrätysmuovin osuus tuotteissaan keskimäärin 30 prosenttiin, ja kaikkien markkinoille saatettujen pakkausten ja kertakäyttömuovituotteiden tulee olla täysin kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä vuonna 2025.
Sitoumuksen osapuolet työskentelevät yhdessä tavoitteiden hyväksi muun muassa kertakäyttöä vähentävien toimien, älykkäiden kierrätysratkaisujen sekä yhdenmukaisten ohjeiden ja standardien luomiseksi. Lisäksi osapuolet sitoutuvat jakamaan tietoa parhaista käytännöistä ja raportoimaan tavoitteissa etenemisestä. Tavoitteet ja sitoumuksen määräykset eivät kuitenkaan ole juridisesti sitovia.
“Sitoumus antaa tukea edelläkävijöille. Suomi on oman kansallisen muovitiekartan toimien toteuttajana yksi Euroopan aktiivisimpia maita muovikysymyksissä”, ministeri Mikkonen toteaa.
Sitoumuksen valmistelussa on ollut mukana merkittävä joukko yrityksiä, jäsenvaltioiden ministeriöitä, Euroopan komissio sekä elinkeinoelämän järjestöjä ja kansalaisjärjestöjä.
Uudet tahot ovat tervetulleita mukaan sitoumukseen, ja siihen voi tutustua oheisen linkin kautta:
Lisätietoja:
Merja Saarnilehto, ohjelmapäällikkö, p. 0295 250 259, [email protected]