Avoin webinaari:
Suomessa tehdään jo paljon luonnon tilan parantamiseksi – toimien mittakaavaa on skaalattava
Kansalliseen ennallistamissuunnitelmaan kartoitetaan parhaillaan toimia viidessä teemaryhmässä, jotka kattavat maa- ja sisävedet, metsäluonnon, meriluonnon, kaupunkiympäristöt ja maatalousympäristöt. Suunnitelmaan valittavat toimenpiteet ja niiden taloudelliset vaikutukset tarkentuvat syksyn aikana.
EU:n ennallistamisasetukseen perustuvaa kansallista ennallistamissuunnitelmaa valmistellaan parhaillaan, ja aikaa sen valmisteluun on jäljellä vajaa puolitoista vuotta. Suunnitelman valmistelun tilannekatsaus järjestettiin kaikille avoimessa webinaarissa 5. kesäkuuta. Valmistelua tehdään tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien ja kansalaisten kanssa.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multala korosti tilaisuudessa, että Suomella on paljon hyvää osaamista luonnon tilan parantamisesta, ja toimia tulee laajentaa ja niitä tarvitaan reilusti lisää. Luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on koko yhteiskunnan etu, joka turvaa tulevaisuuden hyvinvointia.
”Luonnon tilan parantamiselle on vahva yhteiskunnallinen tuki, ja luontopääomasta huolehtiminen on osa pitkäjänteistä kokonaisturvallisuustyötämme. Kun käytämme luonnonvaroja viisaasti, suojelemme samalla sekä ympäristöä että elinkeinoelämän edellytyksiä. Haluan rakentaa Suomeen kestävää ja kilpailukykyistä investointiympäristöä. Tarvitsemme talouskasvua, joka perustuu viisaaseen pääomien, myös luontopääoman, käyttöön”, Multala puhui.
Suomen suunnitelman lähtökohtana on, että tavoitteiden toteuttamiseksi valitaan käytössä olevista ja uusista toimista kustannustehokkaimmat keinot ja pyritään lisäämään EU-rahoitusta suunnitelman toimeenpanoon. Tavoitteena on myös lisätä yksityistä rahoitusta toimien tueksi.
”Edelläkävijäyritykset ovat jo tarttuneet toimeen: luontotiekarttoja on laadittu ja laaditaan jo useilla toimialoilla. Lisäksi olemme kehittämässä luonnonarvomarkkinoita. Niiden pohjalla on ajatus, että luonnon tuottamilla ekosysteemipalveluilla on taloudellinen arvo. Tarvitsemme lisää innovatiivisia ratkaisuja, jotta saamme muun muassa sijoittajat ja rahoituslaitokset mukaan”, Multala korosti.
Maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Päivi Nerg korosti myös puheenvuorossaan, että vapaaehtoisten ohjelmien toimia on jatkettava ja ne on otettava laajemmin käyttöön. Toimia tehdään parhaillaan esimerkiksi metsänsuojelun ja luonnonhoidon METSO-ohjelmassa, Helmi-luontotyyppiohjelmassa ja vaelluskalakantojen elvyttämisen NOUSU-ohjelmassa.
”Suojelualueilla ja valtionmailla tehtäviä toimia tullaan priorisoimaan toimeenpanon alkuvaiheessa. Meidän on tärkeä huolehtia, että kansallinen ennallistamissuunnitelmamme on toteuttamiskelpoinen. Tämä tarkoittaa, että valittavien toimenpiteiden tulee olla myös kustannustehokkaita, koska julkista rahaa on vain rajallisesti käytettävissä.
Suunnitelmaa valmistellaan yhteiskunnalliset vaikutukset huomioiden”, puhui Nerg.
”Luontotavoitteet täytyy sovittaa yhteen muiden tavoitteiden kanssa ja löytää monihyötyisiä ratkaisuja. Ennallistamistoimilla on esimerkiksi synergiahyötyjä ilmastotavoitteiden ja vesien suojelun kanssa. Erityisen tärkeää näinä aikoina on varmistaa kansallinen huoltovarmuus ja aktiivisen ruoantuotannon jatkuvuus. Näistäkin voidaan huolehtia luontoa kunnioittaen”, jatkoi Nerg.
Avoimessa webinaarissa yleisössä keskustelua herätti toimenpiteiden valmistelun tilanne, toimien kustannukset sekä oikeudenmukaisuuskysymykset. Tilaisuudessa kerrottiin, että toimia parhaillaan kartoitetaan ja suunnitelmaan valittavat toimenpiteet ja niiden taloudelliset vaikutukset tarkentuvat syksyn aikana. Suunnitelman valmistelun yhteydessä tullaan arvioimaan myös uusia keinoja ennallistamistavoitteiden saavuttamiseksi.
Ennallistamisasetuksen tavoitteena on pysäyttää luontokato, tukea ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista sekä vahvistaa ruokaturvaa ja kansalaisten hyvinvointia. Suomen kansallisessa ennallistamissuunnitelmassa huomioidaan laajasti yhteiskunnalliset tavoitteet. Suunnitelmassa sovitetaan yhteen ennallistamistavoitteet, vaikutukset elinkeinoille ja Suomen yritysten kilpailukyky.
Lisätietoja:
Päivi Gummerus-Rautiainen
ympäristöneuvos
ympäristöministeriö
p. +358 295 250 240
[email protected]
Tuuli Orasmaa
erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö
p. +358 295 162 227
[email protected]
Ennallistamisasetus ja tulevat sidosryhmätilaisuudet
Suunnitelman valmistelun eteneminen hankeikkunassa