Rakentamisen lupapäätösten tietomalli koodistoineen vahvistettu käyttöönotettavaksi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2025 13.07
Uutinen

Ympäristöministeriö on vahvistanut rakentamisen lupapäätösten tietomallin ja siihen liittyvät koodistot. Voimassa oleva aineisto löytyy Yhteentoimivuusalustalta. Yhteisen tietomallin käyttö parantaa tiedonvaihdon yhteentoimivuutta ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä, mikä johtaa tehokkaampaan ja sujuvampaan rakentamislupaprosessiin.

Rakentamisen lupapäätösten tietomalliin on määritelty ne tiedot, joita tarvitaan rakentamisluvan, maisematyöluvan, purkamisluvan ja poikkeamisluvan käsittelyprosesseissa. Määrittelyssä on mukana hakemus-, päätös- ja katselmusvaiheessa tarvittavien tietojen merkitys, muoto sekä rakenne loogisena tietomallina. Lisäksi tietomallissa on määritelty luvitettavan rakennuskohteen ominaisuuksia, kuten talotekniikkaan, materiaaleihin ja käyttötarkoitukseen liittyviä tietoja.

Rakentamisen lupapäätösten tietomalliin liittyy peräti 85 koodistoa, joista 70 vahvistettiin tietomallin ohella. Muut koodistot ovat yhteisiä mm. kaavatietomallin kanssa ja ne ovat siksi voimassa olevia jo valmiiksi. Koodistot ovat valmiita arvojoukkolistoja esim. rakentamislupahakemuksen, erityissuunnitelman, julkisivun rakennusaineen ja lämmitystavan lajeista. Osa koodistoista perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön sekä rakennushankeilmoitus (RH1) ja rakennushankkeen huoneistotiedot (RH2) -lomakkeisiin, kun taas osa niistä on uusia.

Tietomallin käyttötarkoituksena on toimia rakennetun ympäristön tietojärjestelmän (Ryhti) rakennustietovarannon määrittelyn pohjana 

Tulevaisuudessa esimerkiksi rakentamisluvan tiedot toimitetaan kunnasta Ryhti-järjestelmään rakentamisen lupapäätösten tietomallin mukaisessa muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntien tietojärjestelmätoimittajat voivat nyt tehdä omiin tietojärjestelmiinsä tarvittavia muutoksia hyväksytyn tietomallimäärityksen mukaisesti, jotta tiedot ovat yhteentoimivassa muodossa Ryhti-järjestelmän kanssa. Myös ympäristöministeriön asetusvalmistelua tehdään linjassa tietomallin määritysten kanssa.

Tietomallia ja sen koodistoja on kehitetty vuodesta 2021 lähtien. Ensimmäisen version laati Sitowise Oy, minkä jälkeen ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus ovat kehittäneet tietomallia laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa tiedon yhteentoimivuuden teema- ja alaryhmissä. Ympäristöministeriö järjesti tietomallista ja koodistoista avoimen kommenttikierroksen kesällä 2024. Kyselystä saadut kommentit on käsitelty ja niiden perusteella tietomallia ja koodistoja on päivitetty.

Rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuustyössä laaditut tietomallit, sanastot ja koodistot julkaistaan ja ylläpidetään Yhteentoimivuusalustan työkaluissa. Ne ovat Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämiä maksuttomia välineitä terminologiseen sanastotyöhön, koodistojen hallintaan ja tietomallinnukseen. Ympäristöministeriö koordinoi rakennetun ympäristön tietoalueen tietomallien, sanastojen ja koodistojen laatimista ja ylläpitoa.

Rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuustyö sujuvoittaa kaavoitus- ja lupaprosesseja ja edistää digitalisaatiota. Työtä on tehty osana Ryhti-hanketta vuodesta 2020 lähtien. Tiedon yhteentoimivuustyön tavoitteena onkin saada rakennetun ympäristön toimiala toimimaan entistä sujuvammin sopimalla yhteisistä tiedon määrittelyistä sekä tekemällä organisaatioiden ja asiakkaiden käyttämästä ja tuottamasta tiedosta yhteentoimivaa.

Lisätietoja

Anssi Hänninen
erityisasiantuntija 
[email protected] 
puh. 0295 250 451