Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys vahvistaa rakentamisen kiertotaloutta
Ympäristöministeriö antoi 30. joulukuuta asetuksen purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksestä. Asetuksen tavoitteena on luoda edellytyksiä rakennus- ja purkumateriaalien kierrätykselle ja uudelleenkäytölle, tehostaa maa- ja kiviainesten hyödyntämistä, parantaa rakennus- ja purkujätetilastointia sekä tehostaa viranomaisohjausta. Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys laaditaan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Rapu-tietojärjestelmään.
Selvityksessä kaksi vaihetta
Selvitys tehdään kahdessa vaiheessa. Haettaessa rakentamis- tai purkamislupaa tai tehtäessä purkamisilmoitusta tehdään arvio vapautuvista materiaaleista. Hankkeen valmistuttua selvitys päivitetään luvan loppukatselmuksen yhteydessä täydentämällä aiemmin tehty arvio jätteen siirtoasiakirjojen pohjalta.
Luvan hakemisen yhteydessä selvityksessä ilmoitetaan
- vapautuvat purkumateriaalit
- vaarallisia aineita sisältävät materiaalit sekä
- rakennuspaikalta pois kuljetettavat maa- ja kiviainekset.
Selvitykseen on mahdollista ilmoittaa myöhemmin myös uudelleenkäytettävät rakennustuotteet. Selvitystä ei tarvitse tehdä luvan hakemisen yhteydessä, mikäli purkumateriaalien määrä on vähäinen tai tontilta ei kuljeteta pois maa- ja kiviaineksia. Ohjeellinen raja purkumateriaalien vähäisyydelle kokonaispurkuhankkeessa on 100 kerrosalaneliötä ja korjaushankkeessa 10 tonnia purkumateriaaleja.
Rapu-tietojärjestelmä käyttöön vuoden alusta
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys laaditaan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Rapu-tietojärjestelmään. Järjestelmä on käytössä 1.1.2025 alkaen.
Rakentamisen jätteet ovat määrältään Suomen toiseksi suurin jätelaji. EU:n jätedirektiivi on asettanut Suomellekin tavoitteeksi hyödyntää 70 % rakennus- ja purkujätteestä.
Lisätietoja
Harri Hakaste
yliarkkitehti
ympäristöministeriö
p. 029 525 0074
[email protected]
Rapu-tietojärjestelmä:
Milla Laita
projektipäällikkö
Suomen ympäristökeskus
p. 029 5251 239
[email protected]