Hyppää sisältöön
Media

Pariisin ilmastosopimus voimaan tänään – Marrakechin ilmastokokous käyntiin maanantaina

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2016 5.18
Tiedote

YK:n ilmastoneuvottelut jatkuvat Marokon Marrakechissa 7.–18.11. Maailman maat kokoontuvat Marrakechiin tilanteessa, jossa vuosi sitten Pariisissa solmittu ilmastosopimus on juuri tullut voimaan.

Pariisin ilmastosopimuksen voimaantulokynnys täyttyi lokakuun alussa, kun muun muassa EU luovutti ratifiointiasiakirjansa YK:n pääsihteerille New Yorkissa. Sopimus tulee voimaan 30 päivän kuluttua kynnyksen ylittymisestä eli tänään 4.11. Tämä tarkoittaa, että Marokon ilmastokokouksen yhteydessä järjestetään myös Pariisin sopimuksen avajaisistunto.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen johtaa Suomen valtuuskuntaa kokouksen korkean tason osuuden aikana 15.–18.11.

”Pariisin sopimus tuli voimaan nopeammin kuin lähes kukaan uskoi. Maailmassa on nyt poliittista tahtoa ilmastotoimiin, mistä kertovat myös hiljattain saavutetut sovut HFC-yhdisteiden ja lentoliikenteen päästöjen vähentämisessä. Nyt Pariisin sopimuksen toimeenpanon yksityiskohdissa on edettävä", hän sanoo.

Pariisin ilmastosopimuksen avajaisistunto järjestetään Marrakechissa 15.11. Tähän mennessä sopimuksen on ratifioinut 97 osapuolta, joiden osuus maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä on noin 69 %.

”On hienoa, että myös Suomi on saamassa kansallisen ratifiointinsa päätökseen avajaisistuntoon mennessä. Ilmastotoimien käytännön toimeenpanohan on meillä jo pitkällä.  Uuden energia- ja ilmastostrategian viimeistelyssä on otettava huomioon ilmastopolitiikan vauhti maailmalla. Hallitusohjelmassamme näkyvä kunnianhimo on saatava ripeästi käytäntöön”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä johtaa Suomen valtuuskuntaa ensimmäisen kokousviikon aikana.

”Pariisin sopimukseen kulminoitui 20 vuotta ilmastoneuvotteluja. Marrakechissa on nyt tärkeää edetä ripeästi toimeenpanon valmistelussa sopimuksen koko sisällön osalta ja yhteisvoimin kaikkien maiden kanssa – ilman uudelleentulkintoja”, Honkatukia sanoo.

Marokon kokouksen keskeisimmät neuvotteluteemat liittyvät kaikille yhteiseen läpinäkyvyyskehikkoon, kansallisten ilmastotoimien toimeenpanoon sekä päästötavoitteita kirittävän prosessin luomiseen, joilla maapallon lämpeneminen saataisiin rajattua alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Lisäksi Marokossa pohditaan keinoja vahvistaa erityisesti köyhempien maiden toimintavalmiuksia.

Varsinaisen YK:n ilmastopuitesopimuksen UNFCCC:n osapuolikokouksen (COP22) ohella Marrakechissa järjestetään useita alaelinten kokouksia sekä sivutapahtumia. Suomi on esillä erityisesti Pohjoismaiden yhteisen paviljongin tilaisuuksissa, jotka liittyvät muun muassa cleantech-innovaatioihin ja kansalaisten rooliin ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Suomen eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen Pariisin sopimuksen ratifioinnista 25.10. Eduskunnan vastaus käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa 10.11. Päätös Pariisin sopimuksen ratifioinnista on määrä esitellä 11.11. tasavallan presidentille, joka allekirjoittaa ratifioimiskirjan. Tämän jälkeen ratifioimiskirja voidaan tallettaa New Yorkissa YK:n pääsihteerille. Sopimus tulee Suomen osalta voimaan 30 päivää tallettamisen jälkeen.

  • Marrakechin ilmastokokouksen etenemistä voi seurata YM:n verkkosivuilla osoitteessa ym.fi/ilmastoCOP22
Lisätiedot:

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia, p. 050 341 1758, [email protected] (Marrakechin ilmastoneuvottelut)

Neuvotteleva virkamies Tuija Talsi, ympäristöministeriö, p. 040 720 5574, [email protected] (Pariisin ilmastosopimuksen kansallinen ratifiointimenettely)

Viestintäasiantuntija Jussi Palmén, p. 050 532 2278, [email protected] (Ministeri Tiilikaisen haastattelupyynnöt Marrakechin ilmastoneuvottelujen aikana)