Hyppää sisältöön
Media

Ungdomarnas rundabordsforum samlas för att diskutera klimatpolitiken – också klimatbarometerns resultat för unga behandlas

miljöministeriet
Utgivningsdatum 10.3.2023 14.50
Pressmeddelande

Ungdomarnas rundabordsforum för klimatpolitik sammanträder den 13 mars. Temat för mötet är Finlands klimatpolitik och rättvisa mellan generationerna. På mötet går man också igenom resultaten för unga i medborgarenkäten Klimatbarometern 2023.

Ungdomarnas rundabordsforum samlas i riksdagen under ledning av miljö- och klimatminister Maria Ohisalo, vice ordförande för rundabordsforumet för klimatpolitik. Vid mötet kommer man att diskutera de viktigaste frågorna inom klimatpolitiken under nästa regeringsperiod samt verksamheten i den nya  klimat- och naturgruppen för unga. Genom den i februari 2023 tillsatta klimat- och naturgruppen stärks de ungas möjligheter att delta i beredningen av beslut som gäller klimatet och naturen.

På mötet kommer man också att gå igenom resultaten för unga i den färska medborgarenkäten Klimatbarometern 2023. I undersökningen utreddes finländarnas syn på klimatförändringarna och klimatpolitiken inför valet. Klimatbarometern genomförs vart fjärde år och senast gjordes samma undersökning 2019.

Klimatbarometerns resultat för de unga analyserades separat för rundabordsforumet. Enligt resultaten önskar de unga effektivare klimatåtgärder än resten av befolkningen. De unga såg också mera hot i klimatförändringarna än befolkningen i  övrigt. Av de unga ansåg 80 procent att klimatförändringarna är ett av de största globala hoten i världen och 76 procent ansåg att också Finland snabbt måste förbereda sig på konsekvenserna av klimatförändringarna. Av de  svarande ansåg 66 procent att klimatförändringarna är ett hot mot Finlands ekonomi.

Jämfört med hela befolkningen önskar de unga att regeringen ska bedriva en aktivare klimatpolitik. Av de unga hoppas 63 procent att Finlands regering ska agera aktivare för att begränsa klimatförändringen, medan siffran för hela befolkningen är 50 procent. För ungdomar är klimatpolitiken också ett klart viktigare valtema. I riksdagsvalet tänker nästan hälften (46 %) av de unga rösta på en kandidat som arbetar aktivt för att begränsa klimatförändringarna, medan siffran för hela befolkningen var 32 procent.

Allt fler unga önskar också att EU ska påskynda klimatåtgärderna. Av respondenterna anser 62 procent att EU bör minska sina utsläpp snabbare än planerat. Motsvarande siffra för hela befolkningen var endast 49 procent.

De unga uttryckte större oro över klimatförändringarnas globala konsekvenser än den övriga befolkningen och allt fler unga önskar att Finland ska bära globalt ansvar för klimatförändringarna. Av de unga som svarade ansåg 66 procent att Finland borde inrikta sig mer på utvecklingssamarbete för att begränsa klimatförändringarna och anpassa sig till dem, vilket är sex  procentenheter mer än 2019. Motsvarande siffra för hela befolkningen var 60 procent i den färska undersökningen.

I klimatbarometern utreddes också medborgarnas vardagliga val. De unga har klart bättre beredskap att göra klimatsmarta val i fråga om resor, boende och kostvanor jämfört med hela befolkningen.

Hela 57 procent av de unga hade minskat andelen animaliska produkter i sin kost, medan motsvarande siffra 2019 var 50 procent. En stor del av de unga (76 %) anser att en växtbaserad kost bör vara förmånligare än  mat som innebär höga utsläpp. Motsvarande siffra för hela befolkningen är 58 procent.

Undersökningen visade att stora framsteg hade gjorts i energisparandet för hela befolkningens del. Också av de unga var 75 procent beredda att spara på elkonsumtionen när efterfrågan är som störst. Motsvarande siffra 2019 var 60 procent. Allt fler unga (66 %) hade över huvud taget minskat på förbrukningen av el och värme, medan motsvarande siffra i den tidigare undersökningen var 59 procent.

Majoriteten (57 %) av de unga har av klimatskäl minskat sina inköp av varor. Motsvarande siffra för hela befolkningen är endast 43 procent. Jämfört med undersökningen 2019 tänker  allt fler unga (47 %) undvika flygresor av klimatskäl. Motsvarande siffra för hela befolkningen var 38 procent.

Genomförandet av enkäten

I undersökningen deltog 1 043 respondenter i åldern 15–74 år från olika håll i Finland med undantag för Åland. Undersökningens felmarginal är cirka tre  procentenheter i vardera riktningen.. Det är styrgruppen för klimatkommunikation som har beställt undersökningen.

Ungdomarnas rundabordsforum för klimatpolitik samlades senast i maj 2022 och diskuterade de ungas möjligheter att delta och påverka samt metoder för att lösa klimatkrisen. Mötet arrangeras av rundabordsforumet för klimatpolitik i samarbete med miljöministeriet.

Ytterligare information:

Heidi Alatalo
Specialsakkunnig
Miljöministeriet
tfn 050516 77 60
[email protected]

Sara Nyman
Vice ordförande för rundabordsforumet för klimatpolitik
Allians rf
tfn 040 7314818
[email protected]