Hyppää sisältöön
Media

Ungdomarnas rundabordsforum för klimatpolitik diskuterade rättvisa mellan generationerna

miljöministeriet
Utgivningsdatum 14.3.2023 9.19 | Publicerad på svenska 14.3.2023 kl. 14.24
Pressmeddelande

Ungdomarnas rundabordsforum för klimatpolitik sammanträdde i riksdagen den 13 mars 2023. Temat för mötet var Finlands klimatpolitik och rättvisa mellan generationerna. Det önskades att klimat- och naturgruppen för unga ska ha en stark roll som drivkraft för det politiska beslutsfattandet.

Ungdomarnas rundabordsforum för klimatpolitik gav sitt stöd till verksamheten i den klimat- och naturgrupp för unga som ska inrättas i vår. Det önskades att gruppen ska ha en stark roll, i synnerhet då det gäller att lyfta fram naturfrågor i den politiska debatten. Vid mötet efterlystes det att man ska fortsätta och stärka ungdomarnas delaktighet och diskussionen med dem.

Ungdomarnas rundabordsforum för klimatpolitik diskuterade också den roll som fostran och utbildning har i förverkligandet av klimaträttvisa samt vad en vegetarisk kost betyder när det gäller att bekämpa klimatförändringarna. Andra teman som lyftes fram var bland annat skälig konsumtion inom ramen för vad miljön klarar av, kanalisering av miljöångest i form av verksamhet samt riktande av internationellt samarbete till utsatta grupper.

Ordförande för mötet var klimat- och miljöminister Maria Ohisalo, som är vice ordförande för rundabordsforumet för klimatpolitik. De inledande anförandena hölls av Sara Nyman från Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians, Saana Ylikruuvi från gruppen De ungas Agenda 2030 och Essi Rissanen från WWF Unga.

I sitt anförande gick minister Ohisalo igenom de viktigaste klimatbesluten under denna regeringsperiod. Som det viktigaste såg hon klimatlagen och det i lagen inskrivna beslutet att Finland ska vara klimatneutralt senast 2035.

– Det finns ett stort behov av förändring i vårt samhälle för att vi ska kunna stoppa klimatkrisen. Samtidigt inger det hopp att världen redan har förändrats. Klimatet är inte längre en bisats, utan det hör till politikens hårda kärna. Förändringen har inte skett utan aktörer. Klimatengagemanget bland unga inför senaste riksdagsval spelade en stor roll för att lyfta fram de här frågorna, sa Ohisalo.

Sara Nyman från Allians berättade om den pågående organiseringen av klimat- och naturgruppen för unga. Närmare 80 ungdomar har sökt sig till gruppen.

– Avsikten är att samla en så mångsidig grupp unga som möjligt för att utföra påverkansarbete som sträcker sig över flera regeringsperioder. Målet är att göra gruppen till ett permanent och viktigt organ som uttalar sig om klimat- och naturpolitiken. Det finns också planer på att regelbundet ordna ett klimat- och naturtoppmöte, berättade Nyman om gruppens verksamhet.

Saana Ylikruuvi från gruppen De ungas Agenda 2030 höll ett anförande om den roll som fostran och utbildning har i förverkligandet av klimaträttvisa. Ylikruuvi betonade att klimaträttvisa kan främjas genom att i fostran stödja de kunskaper och färdigheter som en hållbar framtid kräver.

– Ofta har vi kunskaper och färdigheter, men vi saknar viljan att göra svåra val. Det är just det vi kan främja genom fostran och utbildning.

Essi Rissanen från WWF Unga talade för sin del om den vegetariska kostens betydelse för att begränsa klimatförändringarna. Hon funderade också över att många har svårt att ändra sin kost för att de saknar erfarenhet.

– I praktiken vet alla att rättvisa mellan generationerna kräver förändringar på många livsområden. Kravet på en övergripande förändring är ändå av olika skäl en alltför svår eller arbetskrävande helhet för människor. Därför måste vi bolla tankar och idéer kring förändringen, hitta partner och samarbetsnätverk och utnyttja fenomen i tiden, sa Rissanen.

Vid mötet, som ordnades av rundabordsforumet för klimatpolitik och miljöministeriet, deltog företrädare för unga från följande aktörer: Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians rf, Unga Europeer rf, Viral Vegans ry, Finlands Gymnasistförbund rf, WWF Unga, Kulosaaren yhteiskoulu, ungdomsområdet, Finlands FN-ungdom, gruppen De ungas agenda 2030, Finlands Scouter, Plan International, Finlands Yrkesstuderandes Förbund – SAKKI rf, Luonto-Liitto ry, Delaktighet nu rf, gymnasiet Lempäälän Lukio.

På mötet presenterades också resultaten för unga i den färska medborgarenkäten Klimatbarometern 2023. Resultaten presenterades av forskningsdirektör Jaakko Hyry från Kantar Public.

Ytterligare information:

Riikka Yliluoma
Miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
tfn 050 414 1682
[email protected]

Heidi Alatalo
Specialsakkunnig
Miljöministeriet
tfn 050516 77 60
[email protected]

Sara Nyman
Vice ordförande för rundabordsforumet för klimatpolitik
Allians rf
tfn 040 7314818
[email protected]