Hyppää sisältöön
Media

Neljä suomalaisyritystä kisaamaan Euroopan yritysten ympäristöpalkinnoista

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2014 14.02
Tiedote

Neljä yritystä palkittiin tänään Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailun kansallisessa osakilpailussa. Palkintoja ansaitsivat jätteiden keräykseen ja hyödyntämiseen sekä energiansäästöön liittyvät tuotteet ja prosessit. Tuote-sarjassa palkittiin ZenRobotics Oy ja Kone Oyj. Suomen Kierrätyspalvelut Oy sai kunniamaininnan. Prosessi-sarjan voitti Peatec Oy. Johtamisen palkinto meni Suomen Palautuspakkaus Oy:lle.

Voittaneet ehdotukset lähetetään edelleen Euroopan laajuiseen kilpailuun, jonka palkinnot jaetaan Brysselissä marraskuussa. Palkintoraadin puheenjohtaja, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kannustaa suomalaisia yrityksiä ottamaan osaa kilpailuun.

”Yritys saa mahdollisuuden tuoda esille ympäristöosaamistaan ja profiloitua ympäristöasioissa sekä kotimaisilla että eurooppalaisilla markkinoilla”, Hannele Pokka kertoi.

”Ilmastonmuutoksen torjunta ja tiukat ympäristönormit luovat valtavat markkinat niille, jotka voivat myydä askeleita kohti vähähiilistä yhteiskuntaa. Edelläkävijäyritykset johtavat väistämätöntä muutosta”, palkinnon jakanut ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi.

Tuote-sarjan voittanut ZenRobotics Oy on kehittänyt robottijärjestelmän jätteiden tehokkaaseen lajitteluun. Suurin potentiaali keksinnöllä on rakennus- ja purkujätteen lajittelussa hyötykäyttöön. Raadin mukaan kyseessä on mullistava ja hieno tuote, jolla on maailmalla paljon potentiaalia. Sen avulla voidaan tehostaa merkittävästi hankalasti eroteltavan ja kierrätettävän rakennusjätteen kierrätystä. Tuote lisää myös työturvallisuutta, sillä käsinlajittelu on suuri työturvallisuusriski.

Kone Oyj sai Tuote-sarjan toisen sijan uudella, merkittävästi energiaa säästävällä hissisarjallaan. Raati piti sitä hienona lippulaivana suomalaisesta osaamisesta, joka näkyy maailmalla. Rakennusten energiansäästö on merkittävä asia, johon on kiinnitettävä huomiota, sillä rakennusten tekniikka käyttää maailmanlaajuisesti noin kolmasosan energiasta.

Suomen Kierrätyspalvelut Oy sai Tuote-sarjassa kunniamaininnan kehittämästään kauppojen sähkö- ja elektroniikkaromun keräysastiasta. Raadin mielestä yhtenäinen keräysväline lisää keräyksen tunnistettavuutta. Lukittava astia lisää myös selvästi turvallisuutta, mikä parantaa laitteen keräykseen toimittavan asiakkaan luottamusta ja lisää kierrätystä. Tuote on kehitetty vastaamaan kuluttajien ja kauppojen selkeään tarpeeseen.

Prosessi-kategorian voitti Peatec Oy käytettyjen renkaiden jalostamisesta polttoaineeksi ja muiksi tuotteiksi pyrolyysitekniikkaa hyödyntämällä. Raadin mukaan pyrolyysitekniikka on tulevaisuuden ratkaisu, jolle on paljon kysyntää. Maailmanlaajuiset markkinat ovat suuret, sillä renkaita syntyy valtavia määriä ja niiden hyödyntämismahdollisuudet ovat olleet rajalliset. Renkaiden hyödyntämistekniikoiden tarve kasvaa Suomessa merkittävästi, kun orgaanisen jätteen kaatopaikkasijoitus kielletään 2016.

Johtamisessa ansioitui Suomen Palautuspakkaus Oy Palpa. Raati arvioi, että Palpan kehittämä juomapakkausten palautusjärjestelmä on osoittautunut erittäin hyvin toimivaksi Suomessa. Se sopii hyvin monistettavaksi Eurooppaan, jossa vasta mietitään tuottajavastuun toteuttamistapoja.

EU:n Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailu (European Business Awards for the Environment) järjestään joka toinen vuosi. Vuoden 2012 loppukilpailuun eteni yksi suomalainen yritys.

Kansallista osakilpailua koordinoi Ympäristöyritysten Liitto.

Kilpailuraadin kokoonpano oli:

Hannele Pokka, ympäristöministeriö, raadin puheenjohtaja

Olli Dahl, Aalto-yliopisto

Teija Lahti-Nuuttila, TEKES

Peter Lund, Aalto-yliopisto

Tuuli Mäkelä, EK

Jorma Mikkonen, Lassila&Tikanoja Oyj

Mari Pantsar-Kallio, TEM/Sitra

Susanna Perko, Sitra

Pia Vilenius, Ympäristöyritysten Liitto, raadin sihteeri

Lisätiedot:

Ympäristöyritysten Liitto: vt. toimitusjohtaja Pia Vilenius, p. 040 413 6340, [email protected]

KONE Oyj: ympäristöjohtaja Hanna Uusitalo, p. 020 475 3573 , [email protected]

Peatec Oy: toimitusjohtaja Timo Jaakkola, p. 050 383 2846, [email protected]

Suomen Kierrätyspalvelut Oy: palvelupäällikkö Titta Pousi, p. 010 830 6428, [email protected]

Suomen Palautuspakkaus Oy Palpa: toimitusjohtaja Pasi Nurminen, p. 040 700 0443, [email protected]

ZenRobotics Oy: toimitusjohtaja Juho Malmberg, p. 0400 601301, [email protected]