MTK Egyptissä: Vastuu luonnosta kuuluu kaikille
Osallistuin Suomen valtuuskunnassa luonnon monimuotoisuussopimuksen 14. osapuolikokoukseen Egyptissä, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton eli MTK:n edustajana.
Olin kokouksessa mukana ensimmäistä kertaa, joten kokemus oli opettavainen. Oli hyödyllistä syventyä sekä varsinaisiin kokouksessa käsiteltäviin aiheisiin että tutustua kokouskäytäntöihin. Egyptissä vietetystä viikosta kertyi paljon sellaista tietoa, jota voin hyödyntää edunvalvontatyössä sekä luonnon monimuotoisuuden edistämisessä kotimaassa.
Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on ratkaisevan tärkeää MTK:n edustamien elinkeinojen kannalta. MTK haluaa olla asiassa aktiivinen osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä tukemalla jäseniään luonnon monimuotoisuuteen liittyvien tavoitteiden edistämisessä.
Luonnon monimuotoisuutta koskevan YK:n yleissopimuksen pääsihteeri Cristiana Paşca Palmer totesi kokouksen avajaisissa pitämässään puheessa, että nykyiset toimenpiteet eivät ainakaan kansainvälisessä mittakaavassa ole riittäviä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi. Suomalaisessa maa- ja metsätaloudessa on kuitenkin jatkuvasti lisätty panostuksia luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen, joten teemme jo nykyisin paljon asioita todella hyvin. Tiedon karttuessa toimintatapoja kehitetään edelleen.
MTK:n syys-lokakuussa 2018 teettämä Ympäristöluotain-kysely osoitti, että suomalaiset viljelijät ja metsänomistajat ovat valmiita kantamaan vastuunsa luonnon monimuotoisuuden hyväksi tehtävästä työstä. Enemmistö ilmoitti olevansa kiinnostunut tekemään asian eteen yhä enemmän.
Niissä oheistapahtumissa ja käytäväkeskusteluissa, joissa sain Egyptissä olla mukana, oltiin yksimielisiä siitä, että vastuu luonnosta kuuluu kaikille. Näin ollen yksityisten maanomistajien ohella myös muun yhteiskunnan on lisättävä panostuksiaan esimerkiksi taloudellisten kannusteiden muodossa. Suomalaiset viljelijät ja metsänomistajat ovat Ympäristöluotain-kyselyn perusteella vakuuttuneita siitä, että riittävät taloudelliset resurssit vauhdittaisivat hyvää kehitystä.
Useat maat korostivat kokouksessa pitämissään puheenvuoroissa tarvetta vahvistaa kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen yhteyttä. MTK:n näkökulmasta tämä tarkoittaa esimerkiksi jaettua vastuuta, oikeudenmukaisia prosesseja ja omistusoikeuksien kunnioittamista käytännön luonnonsuojelutoiminnassa. Toimivat keinot ovat varmasti löydettävissä.
Anna-Rosa Asikainen, lakimies, MTK
Lähde: MTK:n teettämä Ympäristöluotain-kysely, jonka toteutti Kantar TNS. Kysely tehtiin syys-lokakuussa 2018. Tulokset edustavat n. 1000 MTK:n viljelijäjäsenen ja n. 600 metsänhoitoyhdistysten jäsenen ympäristöasenteita ja arvioita eri ympäristökysymysten merkityksellisyydestä.
YK:n biodiversiteettikokous jatkuu Egyptissä 29.11.2018 asti. Seuraa kokousta YM:n sivuilla täällä.