Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Viitanen: Asunnottomuuden ennaltaehkäisyllä parhaat tulokset

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 4.3.2014 10.15
Tiedote

Asuntoministeri Pia Viitasen mukaan asunnottomuuspolitiikassa on keskityttävä jatkossa entistä vahvemmin asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseen ja huono-osaisuuden kierteen katkaisemiseen. Tästä syystä asumisneuvontaa on vahvistettava ja edellytyksiä kohtuuhintaiselle vuokra-asumiselle parannettava.

Ministeri kutsui tänään 4. maaliskuuta asunnottomuuden parissa työskentelevät toimijat koolle pohtimaan asunnottomuustyön jatkoa pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman (PAAVO) toisen kauden päättyessä ensi vuoden lopussa.

”Uudessa ohjelmassa olisi suunnattava keskeiset resurssit ennaltaehkäisyyn. Asunnottomuuteen johtavat riskit on tunnistettava riittävän ajoissa ja katkaistava pitkäaikaisasunnottomuuden kierre”, luonnosteli ministeri uuden kansallisen asunnottomuusohjelman pääpiirteiksi.

Ministeri Viitanen totesi, että asumisneuvontaa tullaan kehittämään määrätietoisesti.

”Asumisneuvontaa tulee laajentaa ja vakiinnuttaa alueilla. Neuvontatyö on tärkeä saada vakiinnutettua ainakin suurimpiin kaupunkeihin. Tätä ajatellen asumisneuvonnan mallia ja resursointia kehitetään, niin, että sen avulla voidaan paremmin jatkossa ennaltaehkäistä ongelmia.”
”Asumisneuvonta tukee asukkaiden selviytymistä arjessa ja estää asuinympäristöön ja naapurustoon heijastuvia ongelmia. Erityisesti kunnissa tulisi talousongelmista huolimatta huomata, että asumisneuvonnalla on jo nyt päästy mitattavasti positiivisiin taloudellisiin tuloksiin. Näin on tapahtunut Helsingissä esimerkiksi häätöjen aiheuttamien kustannusten suhteen.”

”Asumisneuvontatoiminta on myös yhä enemmän vaikeiden sosiaalisten ongelmien parissa tehtävää poikkihallinnollista työtä. Asumisneuvontaa on tarve kehittää myös enemmän ”asukastalkkaroinnin” suuntaan.  Asumisneuvojatoiminnassa tarvitaan myös uudenlaista, poikkihallinnollista yhteistyötä”, Viitanen sanoi.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla asunnottomuuden vähentämistä vaikeuttaa pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista.

Maaliskuun loppupuolella järjestetään vastaavanlainen tilaisuus asunnottomuustutkijoiden kanssa. PAAVO-ohjelman kansainvälinen arviointi käynnistyy keväällä ja sen tulokset ovat käytettävissä vuoden loppuun mennessä.  Arvioinnin ja keskustelujen pohjalta on tarkoitus esitellä uusi luonnos ohjelmasta vuoden 2015 alussa.

Lisätietoja

Asuntoministerin erityisavustaja Jouni Parkkonen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 220, [email protected]

Erityisasiantuntija Peter Fredriksson, ympäristöministeriö, p. 0295 250 066, [email protected]