Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Tiilikainen: tutkijoiden yhteenveto metsätalouden ympäristövaikutuksista tervetullut

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2017 12.11
Tiedote

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toivottaa Suomen ilmastopaneelin eri tutkijoiden näkemyksiä yhteen vetävän raportin tervetulleeksi. Suomen ilmastopaneeli selvitti 28 eri tutkijan näkemyksiä metsien käytön ilmastovaikutuksista.

Kansallisen metsästrategian tavoitteet ovat linjassa raportin tulosten kanssa.

”Metsänhoidon ilmastohyödyt tunnustetaan. Suomen metsät ovat jatkossakin hiilinielu. Tämä tarkoittaa, että Suomen metsät viilentävät ilmastoa eli sitovat ilmakehästä hiilidioksidia. Suomen metsien hiilivarasto suurenee joka vuosi”, ministeri Tiilikainen toteaa.  

Hallitus tavoittelee puuraaka-aineen nykyistä käyttöä korkeampaa jalostusarvoa. Energiaksi on tavoitteena käyttää metsätalouden sellaiset jakeet, joille ei löydy korkeamman jalostusarvon käyttöä. Fossiilisesta energiasta on päästävä irti. Metsäenergia on tietyin edellytyksin hyvä vaihtoehto.

”Pitkäikäisten puutuotteiden merkitys hiilivarastona saa raportissa ansaitsemansa huomion. Tämä antaa vahvan tuen hallituksen toimille lisätä puurakentamista.”

Tutkijoiden näkemys vahvistaa Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen vuonna 2016 tekemän metsäluonnon monimuotoisuutta koskevan selvityksen tulokset. Selvityksen mukaan metsien monimuotoisuustavoitteet ovat saavutettavissa myös kansallisen metsästrategian puunkäyttötavoitteilla, mutta lisätoimia monimuotoisuuden edistämiseksi tarvitaan.

”Näin tullaan tekemään. Viimeksi huhtikuussa hallitus päätti lisätä luonnonsuojelun määrärahoja. Nämä ohjataan metsäluonnon suojeluun”, ministeri Tiilikainen sanoo.

”Kaikkiaan uskon, että raportti selkeyttää käytävää keskustelua. Selvityksestä puuttuu kuitenkin kansainvälinen ote. Esimerkiksi Ruotsissa metsien hakkuut ovat olleet 75 – 80 prosenttia metsien kasvusta.”

”Suomen kansallinen metsästrategia lähtee siitä, että myös Suomen puunkäyttö voitaisiin nostaa noin 75 prosenttiin kasvusta. Tämä voidaan tehdä monimuotoisuutta vaarantamatta ja ilmastohyötyjä edelleen tuottaen.”

Lisätietoja:
Erityisavustaja Jyrki Peisa, p. 050 364 0836, [email protected]