Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Tiilikainen Berliinissä: kiertotalous kestävän kehityksen kärkeen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2017 16.30
Tiedote
Ministeri Tiilikaisen johtamaan paneelikeskusteluun osallistuivat mm. muotoilija Leyla Acaroglu (vas.), Kööpenhaminan kaupungin Torben Gleesborg sekä GFA Consultingin Tarek Keskes. © Kuva: Ismo Tiainen, ympäristöministeriö

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen edusti Suomea 28.3. Berliinissä YK:n Partnership for Action on Green Economy (PAGE) -ministerikonferenssissa. Useiden tapaamisten ohella ministeri toimi tilaisuudessa puheenjohtajana kestävää ja vähähiilistä elämäntapaa koskevassa paneelikeskustelussa.

Keskusteluun osallistui muun muassa IKEAn ja Kööpenhaminan kaupungin johtavia asiantuntijoita sekä YK:n ympäristöohjelman vuoden 2016 Champions of the Earth -palkinnon saaja, muotoilija Leyla Acaroglu.

Ministeri Tiilikainen korosti puheessaan ympäristön kantokyvyn rajoja ja älykkäitä ratkaisuja.

”70 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä tuotetaan kaupungeissa. Missä ikinä ihmiset asuvatkin, elämäntapojen tulee mukautua ympäristön asettamiin reunaehtoihin. Meidän on pystyttävä elämään älykkäästi ja kestävästi”, hän sanoi.

Kiertotalous on keskeisessä asemassa, kun yhteiskunnat siirtyvät kohti kestävämpää tuotantoa ja kulutusta. Sitran johdolla laaditun Suomen kiertotalouden tiekartan piirtämiseen osallistui yli tuhat toimijaa yhteiskunnan eri alueilta.

”Kiertotalouden ajatus on lyönyt nopeasti läpi Suomessa. Materiaalivirtojen tehostamisen ja jätehuollon lisäksi kehitteillä olevissa innovatiivisissa palvelukonsepteissa on huomattavaa potentiaalia”, ministeri sanoi.

Kotimaisista esimerkeistä ministeri nosti esiin myös hiilineutraalisuuteen pyrkivät HINKU-kunnat, joiden tavoitteena on kunnan, yritysten ja asukkaiden yhteistyöllä vähentää 80 % päästöjä vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Mukana on jo 34 edelläkävijäkuntaa.

”Ensimmäiset tulokset ovat rohkaisevia. Kuntiin on syntynyt uutta liiketoiminta ja uusia työpaikkoja ja samalla päästöjä on vähennetty keskimäärin 20 %.”

Suomen kestävän kehityksen malli on viime aikoina herättänyt paljon kiinnostusta maailmalla. Mallissa Suomen kansalliseen kestävän kehityksen työhön ja toimeenpanosuunnitelmien laatimiseen osallistuu laajasti niin valtion, kansalaisyhteiskunnan, alkuperäiskansojen, asiantuntijaorganisaatioiden kuin elinkeinoelämänkin edustajia. Oman konkreettisen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksensa on antanut jo yli 550 toimijaa.

”Osana YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista olemme myös perustaneet eri puolilla Suomea asuvista nuorista koostuvan 17 muutosagentin ryhmän. Näiden nuorten tehtävänä on haastaa hallituksen tekemistä ja toimia kestävän kehityksen lähettiläinä nuorten kokoontumispaikoissa, kuten kouluissa, harrastuspaikoilla ja ostoskeskuksissa. Yhteistyön ja yksilöiden sitoutumisen kautta voidaan saavuttaa suuria tuloksia”, ministeri päätti puheensa Berliinissä.

PAGE-konferenssin pääteemoja olivat ympäristöystävällisten ratkaisujen rahoitus, kestävä elämäntapa ja osallistava kasvu. PAGE on viiden YK-järjestön (UNEP, UNDP, ILO, UNIDO ja UNITAR) kumppanuusaloite vihreän talouden edistämiseksi globaalisti, erityisesti kehitysmaiden ponnisteluja tukien. Se sai alkunsa YK:n kestävän kehityksen konferenssissa Riossa vuonna 2012. Suomi osallistuu aktiivisesti kumppanuusohjelman toteuttamiseen.

Lisätietoja:

Kansainvälisten asiain neuvos Annika Lindblom, ympäristöministeriö, p. 0295 250 163, [email protected]

Hallinto- ja kansainvälisten asiain johtaja Ismo Tiainen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 294, [email protected]