Ministeri Mikkonen YK:n pääsihteerin ilmastokokoukseen ja kestävän kehityksen kokoukseen New Yorkiin
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen matkustaa 20.-25.9. YK:n pääsihteerin ilmastokokoukseen ja kestävän kehityksen kokoukseen New Yorkiin. Kokoukset ovat osa YK:n yleiskokouksen avausviikkoa.
Maanantaina 23. syyskuuta järjestettävä huippukokous kannustaa maita tiukentamaan päästövähennyssitoumuksiaan ja valmistelemaan hiilineutraaliussuunnitelmat vuodelle 2050. Kokouksessa puheenvuoron on saanut pienehkö joukko maita, joilla on kunnianhimoisia ja realistisia suunnitelmia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vähähiilisen kehityksen rahoittamiseksi tai ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Hallitusohjelman hiilineutraaliustavoite vuodelle 2035 nosti Suomen puhujien joukkoon. Valinnan on tehnyt kokouksen sihteeristö YK:n pääsihteerin ilmastolähettilään Luis Alfonso de Alban johdolla.
”Suomen hiilineutraaliustavoitetta vuodelle 2035 voi esitellä suurella ilolla ja ylpeydellä. Maailma tarvitsee nyt rohkeutta tehdä toisin, ja Suomi on siihen valmis. Ilmasto ei ole oma erillinen politiikan osa-alueensa, vaan keskeinen osa mm. ulko-, talous- ja työllisyyspolitiikkaamme”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo. Suomen puheenvuoron New Yorkissa pitää delegaation johtaja, tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Suomi osallistuu kokoukseen myös EU-puheenjohtajamaan roolissa.
”EU linjaa parhaillaan johdollamme omaa politiikkaansa 1,5 asteen tavoitteen mukaiseksi. Syksyn aikana viimeistellään EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategia, jonka tavoitteena on hiilineutraalius vuonna 2050. Kun sopu yhteisestä maalista on olemassa, tarvittavat etapit matkan varrelle voidaan asettaa. On selvää, että myös EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoitetta on kiristettävä merkittävästi”, ministeri Mikkonen sanoo.
Ilmastokokouksesta odotetaan uusia rahoitus- ja päästövähennyssitoumuksia ja kansainvälisiä aloitteita. Suomi on kumppanimaana esimerkiksi meteorologiaa ja ennakkovaroitusjärjestelmiä koskevassa aloitteessa, jonka tavoitteena on edistää ilmastonmuutoksen riskeihin varaututumista kaikkein haavoittuvimmissa yhteiskunnissa. Suomi tukee myös muun muassa sukupuolten välisen tasa-arvoon, ilmastotoimien ja terveyden edistämiseen sekä oikeudenmukaiseen siirtymään liittyviä aloitteita. Sitoumusten lisäksi kokouksessa annetaan julkilausumia eri teemoista.
Kokousta edeltävänä lauantaina 21.9. järjestetään nuorten ilmastohuippukokous, jossa Suomea edustaa Allianssin ilmastodelegaatti Sara Nyman. Ministeri Mikkonen osallistuu viikonloppuna nuorten huippukokouksen lisäksi useiden eri aloitteiden järjestämiin tapahtumiin, Maailman luonnonsäätiön WWF:n illalliselle ja tapaa muun muassa Chilen ympäristöministerin Carolina Schmidtin, WMO:n pääjohtajan Petteri Taalaksen, YK:n biodiversiteettisopimuksen pääsihteerin Cristiana Paşca Palmerin ja YK:n aavikoitumissopimuksen pääsihteerin Ibrahim Thiawin.
YK:n kestävän kehityksen kokous arvioi Agenda2030:n toteutumista
24.-25.9. järjestettävässä kestävän kehityksen kokouksessa valtionpäämiehet kokoontuvat ensimmäistä kertaa arvioimaan edistystä maailmanlaajuisten kestävän kehityksen tavoitteissa (Agenda2030). Keskustelu pohjautuu huippukokouksen alla julkaistuun kestävän kehityksen raporttiin (Global Sustainable Development Report), joka ei anna ruusuista kuvaa edistymisestä. Agenda2030:n toimeenpanoa arvioivan analyysin on tehnyt riippumaton 15 tutkijan ryhmä, jossa on mukana myös Eeva Furman Suomen ympäristökeskuksesta.
Raportti nostaa esille kuusi tekijää, jotka ovat avainasemassa kestävän kehityksen saavuttamisessa. Näitä ovat kansalaisten hyvinvointi ja toimintamahdollisuudet, kestävä ja oikeudenmukainen talous, kestävät ruokajärjestelmät, kestävä energia, kaupunkien kestävyys ja maailmanlaajuisten luonnonjärjestelmien turvaaminen.
”Kuten listasta näkyy, Agenda2030:n tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista vain, jos kykenemme ratkaisemaan kestävyyskriisin, joka aiheutuu luonnonvarojen ylikulutuksesta, ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden kadosta. Tämä on vihdoin nostettava politiikan ytimeen meillä ja maailmalla”, ministeri Mikkonen sanoo.
Kestävän kehityksen huippukokouksen yhteydessä ministeri Mikkosella on avauspuheenvuoro muun muassa World Green Building Councilin tilaisuudessa, jossa julkistetaan alan visio rakennusten elinkaaren nollapäästöistä vuoteen 2050 mennessä.
Lisätietoja:
Ministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, ympäristöministeriö, p. +358 50 414 1682 [email protected] (New Yorkissa 20.-25.9., huom! aikaero -7 h)
Ilmastohuippukokous: Pääneuvottelija Outi Honkatukia, ympäristöministeriö, p. +358 50 341 1758, (New Yorkissa 20.-24.9., huom! aikaero -7 h)
Kestävän kehityksen huippukokous: Kansainvälisten asiain neuvos Annika Lindblom, ympäristöministeriö, p. +358 295 250 163, [email protected] (New Yorkissa 20.-25.9., huom! aikaero -7 h)
Haastattelupyynnöt: Viestintäpäällikkö Riikka Lamminmäki, ympäristöministeriö, p. +358 50 576 2604, [email protected] (New Yorkissa 20.-25.9., huom! aikaero -7 h)
Seuraa keskustelua Twitterissä
- #ClimateAction
- #ClimateSummit
- #SDGSummit
- #GSDR (Global Sustainable Development Report)