Hyppää sisältöön
Media

Metropolipolitiikan käytännön toimet ripeästi liikkeelle

valtiovarainministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2020 13.57
Tiedote

Metropolipolitiikalla tiivistetään valtion ja Helsingin seudun kaupunkien ja kuntien yhteistyötä asioissa, jotka tukevat metropolialueen kasvua, työllisyyttä ja kestävää kehitystä sekä alueen erityishaasteiden ratkaisua. Vuosien 2020-2023 aikana yhteistyö keskittyy erityisesti työllisyyteen, sosiaaliseen kestävyyteen sekä toimenpiteisiin, joilla edistetään hiilineutraalia metropolialuetta. Marraskuussa 2020 asetettu metropolipolitiikan yhteistyöryhmä piti ensimmäisen kokouksensa 15.12. ja päätti metropolipolitiikan painopisteistä vuosille 2020-2023.

Yhteistyöryhmä käynnistää toimia, jotka edistävät työllisyyttä, korjaavat syrjäytymistä ja tukevat hiilineutraaliustavoitteita. ”Vallitseva pandemiatilanne alleviivaa juuri näiden tärkeyttä ja kiireellisyyttä,” ryhmän puheenjohtajana toimiva ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo. ”Metropolialueen erityiskysymysten ratkaiseminen vahvistaa koko maan kilpailukykyä ja kirittää meitä kohti hiilineutraalia Suomea,” Mikkonen jatkaa.

Ensimmäisenä konkreettisena toimenpiteenä tarkastellaan metropolialueen työmarkkinoiden erityiskysymyksiä ja tehdään TE-palvelujärjestelmän uudistamisen yhteydessä kokonaistarkastelu siitä, mitkä toimintaympäristön piirteet ovat erityisen tärkeää huomioida metropolialueen kannalta.

”Samalla, kun valituilla painopisteillä edetään, on koko maan työllisyys- ja talouskehityksen kannalta tärkeää, että metropolialueen erityispiirteet tulevat huomioiduiksi kuntien asemaa ja rahoitusta koskevissa uudistuksissa” sanoo kuntaministeri Sirpa Paatero ja mainitsee laajan tulevaisuuden kuntapolitiikkaa pohjustavan työn. Työn tavoitteena on tuottaa poliittiseen päätöksentekoon toimenpide-ehdotuksia kuntien tulevaisuuden rahoituksesta, tehtävistä ja roolista.

Toinen heti käynnistettävä toimenpide on kokonaistarkastelu maahanmuuttajien asemasta syrjäytymistä ehkäisevissä hankkeissa. Metropolialueen kaupungit ovat etulinjassa kohtaamassa maahanmuuton haasteet ja mahdollisuudet, ja tavoitteena on löytää keinoja, joilla kaupungit ja valtio yhdessä voivat lisätä maahanmuuttajien osallisuutta, työllisyyttä ja hyvinvointia.  

Kolmantena konkreettisena toimena käynnistetään puhtaan ja älykkään metropolialueen kehittämiskokonaisuus. Valtion ja kaupunkien yhteistyönä kehitetään ja otetaan käyttöön vähäpäästöisiä ratkaisuja. Niiden tulee tukea asukkaiden kestävää elämäntapaa ja arjen sujuvuutta sekä lisätä yritysten kilpailukykyä ja vahvistaa alueen taloutta. Erityisesti haetaan ratkaisuja, jotka vähentävät rakennusten ja alueiden elinkaaren aikaisia päästöjä sekä liikennepäästöjä ja kasvattavat kiertotaloutta.

”Käynnistyvän metropolipolitiikan keskeinen tavoite on vahvistaa koko kansantaloudelle oleellisen alueen edellytyksiä kilpailla muiden eurooppalaisten metropolien kanssa niin osaavasta työvoimasta, yrityksistä kuin kulttuurisesta vetovoimasta. Sovituissa toimenpiteissä onkin syytä edetä rivakasti, sillä metropolialueen innovaatio- ja investointikyvyn sekä elinvoiman turvaaminen on vallitsevan pandemiatilanteen ja sen vaikutusten johdosta ajankohtaisempaa kuin ehkä koskaan aiemmin”, toteavat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sekä Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajat Jukka Mäkelä, Ritva Viljanen ja Christoffer Masar.

”KUUMA-seutu tervehtii ilolla metropolipolitiikan yhteistyöryhmän työn käynnistymistä ja tulee osallistumaan siihen aktiivisesti”, toteaa KUUMA-seudun kuntajohtajaryhmän puheenjohtaja, Tuusulan kunnan kansliapäällikkö Harri Lipasti.

Lisätietoja:

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkosen erityisavustaja Timo Juurikkala, [email protected],
p. 040 555 4013
Kuntaministeri Paateron erityisavustaja Minna Salminen, [email protected], p. 02955 30273
Pormestari Jan Vapaavuoren erityisavustaja Lotta Backlund, [email protected], p. 040 5313 076
Neuvotteleva virkamies Olli Maijala, [email protected], p. 0295 250 174