Hyppää sisältöön
Media

Luonto-Liiton susilähettiläät vuosien 2015–2016 paras luontoteko

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2017 9.22
Tiedote

Luonto-Liiton susilähettiläät on palkittu vuosien 2015–2016 parhaana luontotekona luonnon monimuotoisuuden eteen tehdystä työstä. Kilpailun valintaraatina toimi Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen kansallinen komitea. Palkinto ja kunniakirja luovutettiin Helsingissä 7.2.

Yhdessä muiden maailman maiden kanssa Suomi on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseen vuoteen 2020 mennessä. Paras luontoteko -kilpailun tarkoitus on löytää kekseliäitä ratkaisuja ja innovaatioita, jotka osaltaan tukevat tavoitteen saavuttamista niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Susilähettiläiden toiminta perustuu susipelon hälventämiseen lapsille ja nuorille suunnatun, susia ja muita suurpetoja koskevan tutkitun tiedon avulla. Tietoa jaetaan paitsi petojen ekologiasta ja käyttäytymisestä osana ekosysteemejä myös niiden suhteesta ihmisiin. Susilähettiläät ovat tavoittaneet suuren joukon lapsia ja nuoria kouluvierailuillaan ympäri Suomea.

”Nuorille jaettu tieto vaikuttaa asenteisiin ja edesauttaa tutkittuun tietoon perustuvaa vuoropuhelua kansalaisryhmien välillä. Yhteistyötä on tehty myös useiden ympäristö- ja eläinjärjestöjen kanssa. Susilähettiläiden toiminnan tiedetään vähentäneen aiheetonta susipelkoa. Toiminta vaatii myös rohkeutta”, perustelee palkinnon jakanut Suomen IUCN-komitean puheenjohtaja, ympäristöalan neuvonantaja Matti Nummelin ulkoministeriöstä.

Palkinto jaettiin nyt kuudetta kertaa. Edellisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 2014, jolloin parhaaksi luontoteoksi valittiin saimaannorpalle vapaaehtoisvoimin tehdyt lumiapukinokset. Tällä kertaa etsittiin luontotekoa, joka vapaaehtoistyöllä tai lapsia, nuoria, eläkeläisiä, työttömiä tai uusia suomalaisia osallistamalla on lisännyt ymmärrystä uhanalaisten lajien ja elinympäristöjen suojelusta ja turvannut suomalaista luontoa. Kilpailuun saatiin 22 korkeatasoista ehdotusta. Voittajan julkistaminen oli yksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Luonnon päivät 2017 -hankkeen tapahtumista.

Voittajan lisäksi raati palkitsi kolme finalistiehdotusta, jotka ovat edistäneet lasten luontokasvatusta. Palkinnon saivat Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen ympäristökasvatusryhmä, partiolippukunta Pornaisten Solmu ja Virtavesien hoitoyhdistys ry.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on maailman vanhin ja laajin globaali ympäristöjärjestö ja -verkosto. IUCN:n suomalaisia jäseniä ovat Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Natur och Miljö, BirdLife Suomi, Suomen riistakeskus ja Korkeasaaren eläintarha. Näiden muodostaman Suomen IUCN-komitean työssä ovat mukana myös ulkoasiainministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallituksen Luontopalvelut. IUCN:n asiantuntijakomissioiden vapaaehtoiseen työhön osallistuu noin 70 suomalaista.

Hashtagit: #parasluontoteko #suomi100 #luonnonpäivät

Lisätietoa verkosta: ym.fi/iucn

Lisätietoja:

Ympäristöalan neuvonantaja, Suomen IUCN-komitean puheenjohtaja Matti Nummelin, ulkoasiainministeriö, p. 040 503 8442, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg, ympäristöministeriö, p. 050 307 0806, [email protected]

Erikoissuunnittelija Liisa Nikula, Suomen IUCN-komitea, p. 040 528 8467, [email protected]