Hyppää sisältöön
Media

Kansallispuisto Hossaan satavuotisen Suomen kunniaksi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2016 9.33
Tiedote
 
 

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle lakiesityksen, jolla Suomussalmen Hossaan perustetaan Suomen 40. kansallispuisto. Uuden kansallispuiston perustaminen on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuotta ja pääministeri Juha Sipilän hallituksen yksi kärkihanke.

Reilun 11 000 hehtaarin kokoinen kansallispuisto sijaitsee Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Valtio omistaa alueet, ja ne kuuluvat Hossan ja Moilasenvaaran Natura 2000 -alueisiin. Kansallispuiston ydin on noin 9 000 hehtaarin laajuinen Hossan retkeilyalue, joka on myös osa Kalevalapuistoa sekä Fennoskandian vihreää vyöhykettä.  Kuusamon puolella kansallispuistoon kuuluu Julman-Ölkyn rotkojärvi. Alueen ekologinen yhtenäisyys taataan liittämällä siihen runsaat 900 hehtaaria valtion talousmetsiä. Kansallispuisto ja siellä olevat rakennukset siirtyvät Metsähallituksen luontopalveluille.

Kansallispuiston ulkopuolelle jätetään Hossan Natura-alueen laidalta noin 1 200 hehtaaria valtion vesi- ja maa-alueita, joita voidaan käyttää matkailun kehittämiseen sekä pyydyskalastuksen ja kirjolohi-istutuksiin perustuvaan virkistyskalastukseen. Niiden luontoarvot ja maiseman erämaisuus säilytetään kaavoituksen keinoin.

Poronhoito on myös jatkossa mahdollista, ja paliskunta saa Metsähallituksen luvalla poistaa porovahinkoja aiheuttavia petoja. Paikallisten metsästysmahdollisuudet säilyvät kutakuinkin nykyisellään. Täydennysistutuksiin perustuvaa kalastusta rajoitetaan kansallispuiston alueella jonkin verran.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen iloitsee uudesta kansallispuistosta: ”Saamme juhlistaa satavuotista Suomea upealla uudella kansallispuistolla. Alueen luonto ja kulttuuriperintö on rikas ja monimuotoinen, ja se tarjoaa niin kotimaisille kuin muualta tuleville virkistys- ja luontomatkailijoille monipuolisia elämyksiä. Kiinnostus aluetta kohtaan on jo nyt kasvanut. Hankkeella on ollut alusta saakka vahva paikallinen tuki, ja se edistää paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä.”

Suomen puhdas luonto houkuttaa maailmalla

Mahdollisuudet kasvattaa kansainvälistä luontomatkailua ovat Suomessa juhlavuonna kenties paremmat kuin koskaan.  Lokakuussa 2016 matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet valitsi Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi ensi vuodelle. Vajaa kuukausi tämän jälkeen matkailulehti National Geographic Traveler valitsi Suomen 21 parhaan matkailumaan joukkoon vuodelle 2017. Molemmat arvostetut ja laajalti luetut julkaisut mainitsivat erikseen Hossan kansallispuiston yhtenä valintaan vaikuttaneena tekijänä.

Hossan aluetta kirjovat kalevalaiset harjukankaat hongikkoineen sekä kirkasvetiset pikkujoet ja järvet, suppalammet ja suopainanteet. Luonnon yleisilme on karu ja valoisa. Moilasenvaara puolestaan on täydellinen vastakohta Hossalle. Se on hämyisten aarnimetsien valtakuntaa, jolle maassa makaavat liekopuut ja runsas kääpälajisto antavat erityisen luonnonsuojeluarvon. Julma-Ölkyn kanjonijärvi on visuaalisesti vaikuttavin yksittäinen luonnon monumentti. Värikallioiden pystysuoraan seinämään muinoin tehdyt ihmis- ja eläinhahmoja kuvaavat piirrokset ovat puolestaan vaikuttava dokumentti ihmisen ja luonnon pitkäaikaisesta yhteiselosta alueella.

Kansallispuiston perustamiseen on kolmen vuoden aikana käytettävissä yhteensä 2.5 miljoonaa euroa.  Tällä määrärahalla Metsähallituksen luontopalvelut on jo ryhtynyt kunnostamaan ja uudistamaan Hossan reittejä ja muita yleisöpalveluja siten, että puisto kestää kasvavia kävijämääriä. Uusista reiteistä tehdään mahdollisimman esteettömiä, ja myös suosiotaan kasvattava maastopyöräily otetaan huomioon. Lisäksi luontokeskus pannaan uuteen uskoon.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 17. kesäkuuta 2017, jolloin vietetään Hossan kansallispuiston avajaisia.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Jyrki Peisa, p. 050 364 0836, [email protected]
Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, p. 0295 250 064, [email protected]
Hallitussihteeri Johanna Korpi, 0295 250 278, [email protected]

Julma-Ölkyn rotkojärvi on komea nähtävyys. © Metsähallitus / Mari Limnell