Hyppää sisältöön
Media

Juhani Damski och Ilkka Herlin ska leda arbetet med Finlands åtaganden gällande EU:s strategi för biologisk mångfald

miljöministeriet
Utgivningsdatum 4.2.2022 13.53
Pressmeddelande

Miljöministeriet har tillsatt en styrgrupp och en arbetsgrupp med uppgift att inleda beredandet av förslag till åtgärder som Finland ska förbinda sig att vidta för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och vända den biologiska mångfaldens utveckling mot en positiv riktning före 2030. EU:s medlemsländer ska ingå åtaganden gällande verkställandet av strategin för biologisk mångfald i år. Medlemsländerna bestämmer själva hurdana åtgärder de vidtar för att uppnå målen. I Finland är utgångpunkten att målen nås på frivillig väg.

I EU:s strategi för biologisk mångfald finns 17 huvudmål som medlemsländerna har förbundit sig till. Tre av dessa gäller nätverket av skyddsområden. Målet är att utöka skyddsarealen så att 30 procent av både land- och havsytan i EU är skyddad och minst en tredjedel av dessa områden är under strikt skydd. Målet för strikt skydd av de återstående gamla skogarna och skogarna i naturtillstånd ingår i målet om strikt skydd. Ett ytterligare mål är att effektivisera vården av skyddsområdena. De 14 andra målen hänför sig till att förbättra livsmiljöernas tillstånd. Kommissionen förväntas lägga fram ett lagstiftningsinitiativ om återställande av naturen under våren.

Det har tillsatts ett projekt för beredningen av Finlands nationella åtaganden. Projektets arbetsgrupp bereder förslagen till åtaganden under 2022. En bredbasig styrgrupp följer hur projektet framskrider och behandlar frågor gällande arbetsgruppen. Miljöministeriets kanslichef Juhani Damski är ordförande och Ilkka Herlin är vice ordförande för styrgruppen.

”De bästa åtgärderna för Finland att verkställa EU:s strategi för biologisk mångfald åstadkommer vi genom brett samarbete.

Att stoppa förlusten av biologisk mångfald är ett gemensamt mål för hela samhället, och det kräver åtgärder inom alla sektorer”, säger styrgruppens ordförande Juhani Damski.

”Att bekämpa förlusten av biologisk mångfald är nödvändigt och i Finlands eget intresse. Det är också ett sätt för aktörerna inom näringslivet att demonstrera hållbarheten i sin produktion”, säger Ilkka Herlin.

I Finland är frivillighet en viktig princip när det gäller att uppnå målen. Programmet Helmi och METSO-handlingsplanen stöder uppnåendet av målen.

Åtagandena ska gälla skyddsarealen och förbättring av skyddsnivån

Kommissionen vill att medlemsstaterna ska ingå åtaganden som hänför sig till två av huvudmålen. Det första åtagandet hänför sig till medlemsstaternas sätt att främja EU:s gemensamma mål att skydda 30 procent av land- och havsytan och målet om ett strikt skydd av 10 procent av ytan. Genom åtagandet strävar man efter att utveckla nätverket av skyddsområden och lägga till områden för att förbättra skyddet av arter och naturtyper. I åtagandena beaktas områdenas koppling till varandra, tryggandet av restaureringarnas resultat genom att inrätta skyddsområden samt klimatförändringarnas konsekvenser. Det föränderliga klimatet påverkar förekomsten av arter och naturtyper och framhäver vikten av att skydda kolrika områden.

I arbetet granskas också sådana områden som inte är skyddade men som bidrar till att trygga den biologiska mångfalden. Arealen för dessa områden räknas som en del av skyddsområdet. Beräknat på detta sätt är för närvarande cirka 17 procent av Finlands landområden och insjöar samt cirka 10 procent av Finlands havsområden skyddade. Vid beredningen av åtagandet föreslås nya skyddsområdeshelheter som ska läggas till i nätverket för skyddsområden före 2030, samt metoder, mål och nödvändiga resurser för att genomföra skyddet.

I det andra åtagandet redogör medlemsländerna för vilka åtgärder de ska vidta för att säkerställa att skyddsnivån för de arter och naturtyper som finns listade i habitatdirektivet och fågeldirektivet inte längre försämras fram till 2030 och att skyddsnivån för 30 procent av arterna och naturtyperna höjs. Dessa arter och naturtyper förekommer både i och utanför skyddsområdena, och därför behövs också extensiva åtgärder för att främja dem. Finlands miljöcentral och Naturresursinstitutet har granskat förutsättningarna för att trygga skyddsnivåerna i en gemensam utredning. I projektet bereds ett förslag till åtgärder och resurser som behövs för åtagandet om att trygga och förbättra skyddsnivån.

I projektet utnyttjas forskning samt tidigare genomförda utredningar och uppföljningar. De viktigaste av dessa är de preliminära utredningar och direktivrapporteringar som kartlagt betydelsen av målen i EU:s strategi för den biologiska mångfalden i Finlands samt hotbedömningarna av arter och naturtyper.

Mer information:

Olli Ojala
Specialsakkunnig
tfn 029 525 0039
[email protected]

Juhani Damski
Kanslichef
tfn 029 525 0445
[email protected]