Hyppää sisältöön
Media

Ilmastokokous käyntiin Bonnissa maanantaina 6.11.

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2017 5.58
Tiedote

YK:n ilmastoneuvottelut jatkuvat Saksan Bonnissa 6.–17.11. Kokouksessa neuvotellaan vuonna 2015 solmitun Pariisin sopimuksen yksityiskohdista, eli säännöistä, jotka konkretisoivat sen, miten päästöistä ja niiden vähentämisestä raportoidaan ja miten niitä seurataan. Säännöistä on tarkoitus päättää vuonna 2018, ja Bonnista on tavoitteena saada luonnos jatkoneuvottelujen pohjaksi.

Raportoinnin ja seurannan lisäksi tarvitaan prosessi, jolla ilmastotoimien yhteenlaskettua riittävyyttä arvioidaan ja kiritetään viiden vuoden välein. Nykyiset ilmastotoimet eivät vielä riitä rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousua alle kahden asteen.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen johtaa Suomen valtuuskuntaa kokouksen jälkimmäisellä viikolla 13.–17.11. Ministeri Tiilikainen korostaa erityisesti EU:n ilmastojohtajuutta nyt, kun USA on ilmoittanut irtautuvansa sopimuksesta.

”Maailman päästöt on saatava laskuun seuraavan viiden vuoden sisällä. Se onnistuu vain, jos maailmanlaajuinen sitoutuminen ilmastotyöhön pysyy vahvana. Odotan Bonnista käytännön osoituksia vankasta sitoutumisesta, muun muassa konkreettisia askeleita Pariisin sopimuksen sääntötekstin laatimisessa”, Tiilikainen sanoo.

”On ilahduttavaa, että USA:n ilmoitus on tiivistänyt muiden maiden rivejä ja muut toimijat, kuten kaupungit ja yritykset ovat aktivoituneet entisestään. Toimia tarvitaan kaikilta tahoilta, mutta kestävä kaupunkikehitys on avainasemassa: ilmastonmuutoksen vastainen taistelu voitetaan tai hävitään kaupungeissa. Suomessa esimerkiksi kaukolämmön ja liikenteen päästöjä on vähennettävä nopeasti”, hän jatkaa.

Bonnin kokouksen puheenjohtajamaana toimii Fidži. Neuvotteluja käydään nyt ensimmäistä kertaa pienen saarivaltion johdolla. Tyynenmeren saarivaltiot ajavat neuvotteluissa usein kunnianhimoisinta linjaa, sillä niiden olemassaolo on uhattuna jo lähivuosikymmeninä, jos ilmaston lämpenemistä ei saada hillittyä ja merenpinnan nousua pysäytettyä. Fidžin luotsaamana erityisesti vahvempi tuki 1,5 asteen tavoitteelle, sopeutuminen ja ilmastonmuutoksesta aiheutuvat vahingot ja menetykset noussevat kokouksessa esiin.

”On varmistettava että Pariisin poliittinen tahto ja henki näkyy, eikä esimerkiksi maiden välinen palomuuri ala uudelleen ilmestyä teksteihin. Sopimuksen yksityiskohdat on määrä lukita ensi vuoden loppuun mennessä, joten Bonnissa ei ole aikaa hukattavaksi – Fidži jos joku tuntee sen nahoissaan”, sanoo Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä. Honkatukia johtaa Suomen valtuuskuntaa ensimmäisen kokousviikon aikana.

Myös alkuperäiskansojen rooli on yksi Fidžin prioriteeteista. Pariisin sopimuksella perustettiin alkuperäiskansojen foorumi, jonka toiminnasta neuvotellaan ensimmäistä kertaa Bonnissa. Neuvottelut tähtäävät alkuperäiskansojen perinnetiedon huomioon ottamiseen ja alkuperäiskansojen osallistumisen parantamiseen kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Suomen Saamelaiskäräjät on ollut aktiivinen ilmastoneuvotteluissa ja Saamelaiskäräjien edustaja on Suomen valtuuskunnan jäsen.

Pariisin sopimus tuli voimaan vuosi sitten ja tähän mennessä sen on ratifioinut 169 osapuolta. Suomessa kansallinen toimeenpano etenee vauhdilla. Energia- ja ilmastostrategia hyväksyttiin marraskuussa 2016 ja ilmastolain mukainen keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelma vuoteen 2030 valmistui kuluvan vuoden syyskuussa. Suomi on myös asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä.

YK:n ilmastopuitesopimuksen osapuolikokouksen (COP23) ohella Bonnissa järjestetään useita sivutapahtumia. Kokouksen avauspäivänä 6.11. Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajana Suomi parhaillaan toimii, järjestää oman sivutapahtumansa. Sen teemana ovat arktisen muutoksen globaalit vaikutukset. Myös paikallistoimijat ovat Bonnissa vahvasti esillä. Päätapahtuma on sunnuntaina 12.11. järjestettävä kaupunki- ja aluejohtajien ilmastohuippukokous, joka tuo Bonniin yli tuhat osallistujaa ja 320 poliittista johtajaa.

Bonnin kokousta ja Suomen valtuuskunnan kuulumisia voi seurata ympäristöministeriön blogista sekä twitterissä #ilmastoCOP23.

Lisätiedot

Ministeri Tiilikaisen erityisavustaja Taru Savolainen, ympäristöministeriö, p. 040 535 8622, [email protected] (Bonnissa 13.-17.11.)

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia, ympäristöministeriö, p. 050 341 1758, [email protected] (Bonnissa 4.-18.11.)

Neuvotteleva virkamies Marjo Nummelin, ympäristöministeriö, p. 0295 250 227, [email protected] (Bonnissa 6.-18.11.)

Viestintäasiantuntija Riikka Lamminmäki, p. 050 5762604, [email protected] (Bonnissa 13.-17.11., ministeri Tiilikaisen ja neuvottelijoiden haastattelupyynnöt ilmastokokouksen aikana)