Hiilijalanjälki halki – kokeiluhausta 15 uutta ratkaisua ilmastotyöhön
Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmalla tavoitellaan kansalaisten hiilijalanjäljen puolittamista vuoteen 2030. Kokeiluhaku hiilijalanjäljen puolittamiseen etsi ratkaisuja siihen, miten tämä helpoiten tapahtuisi ja miten ihmisiä kannustettaisiin mukaan. Hakuun ehdotettiin 84 ideaa teemoista arkiliikkuminen, kotien energiatehokkuusratkaisut sekä kestävä paikallinen kuluttaminen. Joukosta valittiin 15 kokeilua, jotka käynnistetään nyt.
Ilmastohaasteen ratkaisijoissa on mukana monipuolinen joukko ennakkoluulottomia kansalaisia, yrityksiä, järjestöjä ja taloyhtiö, ilmastotyön edelläkävijäkuntia sekä eri toimijoita yhdistäviä hankkeita. Esimerkiksi Haminan kaupungissa paikalliset yritykset yhdistävät yhdessä kunnan kanssa voimansa etsimään vähäpäästöisiä ratkaisuja työmatkaliikkumiseen Haminasta Helsinkiin.
“Kokeilujen joukossa on rohkeita uusia avauksia. Yksi innovatiivisimmista kokeiluista on autoon asennettava aurinkopaneeli, jotta sähköauton lataaminen onnistuisi myös tien päällä. Lisäksi kokeillaan muun muassa kännykkäsovellusta, jolla voi ostaa uusiutuvaa energiaa usealta eri myyjältä sekä seurata sähkönkulutustaan reaaliajassa”, sanoo erityisasiantuntija Johanna Kentala-Lehtonen.
Useimmilla kokeiluilla kannustetaan kestävään elämäntapaan ja monessa kokeilussa nuoret ja lapset ovat kohderyhmänä. Spark Sustainabilityn ilmastovalmennuksessa selvitetään, voisiko ilmastoteoista saada hauskan ja sosiaalisen lisän arkeen. Yhdessä kokeilussa mietitään miten ilmastokasvatuksen ideoita saisi parhaiten leviämään. Toisessa koulun oppilaat pääsevät osallistumaan koulun ruokalistan hiilijalanjäljen puolittamiseen ja kolmannessa opetetaan oppilaita korjaamaan oma pyöränsä.
Osassa kokeiluista ei sinällään keksitä uutta, vaan palataan perinteiseen kuluttamisen tapaan. Urheiluseura Leppävirralla kokeilee, miten lisätä paikallisen särkikalan ns. roskakalan arvostusta ja miten harrastajakalastajien saaliit ja paikallinen kysyntä saataisiin kohtaamaan.
Kokeilujen toteuttamiseen ja jatkokehittämiseen oli varattu yhteensä 100 000 euroa ja ympäristöministeriö avusti kutakin valittua kokeiluhanketta 5000 eurolla. Kokeilujen päätyttyä potentiaalisimmille kokeiluille on varattu jatkokehittämiseen yhteensä 25 000 euroa. Aikaa kokeilun toteuttamiseen on heinäkuun loppuun asti.
Kohti ilmastoviisasta arkea – keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman vuoteen 2030 (KAISU) yksi painopiste on kuntien ja alueiden ilmastotyön vauhdittaminen. Vauhdittamiseen on budjetoitu miljoona euroa vuodessa kaudelle 2018–2020. Kunnat ja alueet ovat avainasemassa, kun Suomi on mukana muiden maiden joukossa hillitsemässä ilmastonmuutosta ympäristöllisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti järkevin keinoin. Yksi tärkeimmistä perusajatuksista on, että tuloksia voidaan hyödyntää laajalti ympäri Suomea.
- kokeilunpaikka.fi/hiilijalanjalki
- Kohti ilmastoviisasta arkea – keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman vuoteen 2030 (KAISU)
Erityisasiantuntija Johanna Kentala-Lehtonen, ympäristöministeriä, [email protected], puh. 0295 250 358
Asiantuntija Elina Ovaskainen, Motiva, [email protected], puh. 09 6122 5066 (kokeilijoiden yhteystiedot)
Yhteiskäyttöisiä tavarapyöriä vuokrataloyhtiöihin, HSY:n Ilmastoinfo / Petteri Nisula
Harrastetaksi, Valonia / Silja Ngobese
Pantix - panttikokeilu, L. Lehtinen ja J. Kohvakka
Kouluruoka 2030, Teea Kortetmäki & Ilja Saralahti
Motivointi on A ja O, Lahden kaupunki / Päivi Sieppi
#EiMikäänRoskakala - perinneruokapäivät, Leppävirran Urheilijat ry
Koululaisten pyöränkorjauspäivä, Espoon kaupunki / Niko Torvela
Kimppataksipalvelu syöttönä kaukoliikenteeseen, Cursor Oy, Haminan kaupunki, Kymenlaakson Taksi Oy, Savonlinja Oy, Onnibus.com Oy
Parhaat ilmastokasvatuksen ideat kasvattajien helposti hyödynnettäviksi, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry / Kati Vähä-Jaakkola
Kouluruokakokeilu, Ugly Foods ry ja Helsingin palvelukeskus / Elina Huerta
Mobiili latausasema, Jyrki Jussila
Ilmastovalmennus ryhmässä Spark Sustainabilityn kanssa, Spark Sustainability Ab
Opetusmateriaali tekstiilien vastuulliseen tulevaisuuteen, Lotta Sorvo
Älypuhaltimet taloyhtiöön – pienempi hiilijalanjälki koteihin, Asunto Oy Metroharju / Antti Pitkänen
ChangeNow, älykäs ja energiatehokas uusiutuvan energian sähkösopimus, Button Program, tietoalan kestävän kehityksen yhdistys