EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetus pian voimaan
EU:n uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus tulee voimaan 11. helmikuuta 2025. Asetus ehkäisee syntyvän pakkausjätteen määrää, edistää kierrätystä ja pakkausten uudelleenkäyttöä.
Asetusta sovelletaan 12. päivästä elokuuta 2026, ja samalla kumotaan nykyinen pakkaus- ja pakkausjätedirektiivi. Tietyille velvoitteille on asetuksessa kuitenkin säädetty siirtymäaikoja.
Asetus edellyttää, että jäsenmaissa syntyy 5 prosenttia vähemmän pakkausjätettä henkeä kohti vuonna 2030, 10 prosenttia vähemmän 2035 ja 15 prosenttia vähemmän vuonna 2040 verrattuna vuoden 2018 tasoon. Asetus asettaa jäsenmaille myös sitovan tavoitteen muovikassien vähentämiseksi. Niiden kulutus saisi olla vuodesta 2025 lähtien korkeintaan 40 kappaletta asukasta kohti vuodessa.
Pienempiä pakkauksia, tietyille kertakäyttöisille muovipakkauksille kielto
Pakkaukset tulisi suunnitella painoltaan ja tilavuudeltaan mahdollisimman pieniksi. Niissä ei esimerkiksi saisi olla kaksoisseiniä tai valepohjia tai muita ominaisuuksia, joiden tarkoituksena on ainoastaan saada tuote näyttämään suuremmalta.
Asetus kieltää tiettyjen kertakäyttöisten muovipakkausten käytön. Kiellettyjä pakkauksia ovat tietyin poikkeuksin kertakäyttöiset muovipakkaukset, joita käytetään tuoreiden hedelmien ja vihannesten (alle 1,5 kg) pakkaamisessa sekä majoitus- ja ravintola-alan omissa tiloissa käytettävät elintarvike- ja juomapakkaukset. Myös erittäin kevyet muoviset kantokassit ovat kiellettyjä lukuun ottamatta kasseja, joita tarvitaan hygieniasyistä tai joita käytetään irtomyynnissä silloin, kun niiden käyttö ehkäisee elintarvikkeiden käyttöä. Komissio julkaisee viimeistään kahden vuoden kuluttua ohjeet, joilla tarkennetaan, mitä pakkauksia kiellot ja poikkeukset koskevat.
Kaikista pakkauksista kierrätettäviä
Kierrätyksen edistämiseksi edellytetään, että kaikkien pakkausten tulee olla kierrätettäviä viimeistään vuonna 2030. Pakkaukset ja jäteastiat pitää lisäksi merkitä viimeistään 3,5 vuoden kuluttua lajittelun helpottamiseksi. Muovipakkauksissa on käytettävä tietty vähimmäisosuus kierrätettyä muovia vuodesta 2030 alkaen. Kaikille pakkausmateriaaleille on asetettu myös kunnianhimoiset kierrätystavoitteet.
Uudelleenkäytettäville pakkauksille tavoitteita
Pakkausjätteen määrän vähentämiseksi asetetaan uudelleenkäyttötavoitteita tietyille toimijoille, jotka käyttävät kuljetuspakkauksia, ryhmäpakkauksia tai juomapakkauksia. Juomapakkausten uudelleenkäyttövelvoitteet kohdistuvat lopullisiin jakelijoihin (kuten kauppa ja ravintolat), jotka myyvät juomapakkauksia suoraan kuluttajille. Näiden on 1.1.2030 alkaen asetettava kuluttajien saataville uudelleenkäytettävissä juomapakkauksissa vähintään 10 prosenttia tiettyjen juomien kokonaismäärästä (kuten vedet, virvoitusjuomat, mehut, olut). Suomen pantilliseen juomapakkausten palautusjärjestelmään ei asetus edellytä muutoksia. Asetus mahdollistaa uudelleenkäytettävien juomapakkausten liittämisen olemassa olevaan järjestelmään.
Uudelleenkäyttötavoitteiden ulkopuolelle on suljettu esimerkiksi vaarallisten aineiden kuljetuspakkaukset ja kartonkilaatikot. Juomapakkausten uudelleenkäyttötavoite ei puolestaan koske maitotuotteiden, viiniutuotteiden ja väkevien alkoholijuomien pakkauksia. Myös tietyt pienet toimijat ja vähän pakkauksia markkinoille saattavat voidaan vapauttaa uudelleenkäyttövelvoitteesta.
Kahden vuoden kuluttua kuluttajilla pitää olla mahdollisuus ostaa mukaan otettava noutoruoka ja -juoma majoitus- ja ravitsemusalan toimijoilta omaan astiaansa sekä kolmen vuoden kuluttua uudelleenkäytettävässä pakkauksessa. Pyrkimyksenä on, että vähintään 10 prosenttia noutoruoista ja -juomista myytäisiin uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuonna 2030.
Komissio antaa tulevina vuosina useita täytäntöönpano- ja delegoitua säädöksiä sekä laatii ohjeita, joilla tarkennetaan asetuksessa säädettyjä vaatimuksia tai niihin liittyviä poikkeuksia.
Vaikka uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus on sellaisenaan voimassa olevaa lainsäädäntöä, säädetään esimerkiksi viranomaistehtävistä ja asetuksen noudattamatta jättämisen seuraamuksista kansallisessa lainsäädännössä. Asetuksen toimeenpano edellyttääkin muutoksia niin jätelakiin kuin kansalliseen pakkaus- ja pakkausjäteasetukseenkin. Lakimuutokset tullaan tekemään useassa vaiheessa, kiireellisimpinä säädetään valvovista viranomaisista. Ympäristöministeriö jatkaa yhteistyötä toiminnanharjoittajien kanssa asetuksen täytäntöönpanon valmistelussa.
Lisätietoja:
Tarja-Riitta Blauberg
ympäristöneuvos
p. 0295 250 059
[email protected]