Hyppää sisältöön
Media

ERA17-ohjelma päättyy, työ energiaviisaan Suomen rakentamiseksi jatkuu

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2017 16.44
Tiedote

Rakennetun ympäristön energiaviisauden edistämiseksi vuonna 2010 käynnistetty toimintaohjelma ERA17 päättyy suunnitellusti Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.

Rakennetun ympäristön energiankulutus on laskenut tasaisesti koko ohjelman ajan. Myös uusiutuvien energialähteiden osuus energiantuotannosta on lisääntynyt, ympäristömerkittyjen rakennuskohteiden ja paikallisten energiaviisaiden ratkaisujen määrä kasvanut ja yhteistyö alan toimijoiden välillä tiivistynyt.

Työ rakentamisen energiatehokkuuden vahvistamiseksi kuitenkin jatkuu. Keinoja päästöjen vähentämiseksi tarvitaan jatkossakin, jotta Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2045, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen aiemmin tänä vuonna asettaman tavoitteen mukaisesti.

”Muuttoliike kaupunkeihin voimistuu, ja taistelu ilmastonmuutosta vastaan voitetaan tai hävitään pitkälti kaupungeissa. Kestävä kaupunkikehitys on ainoa tapa vastata haasteeseen. Myös rakentamisessa on siirryttävä tarkastelemaan rakennuksen käytön aikaisen kulutuksen lisäksi myös elinkaaren muiden vaiheiden päästöjen vähentämistä”, ERA17-ohjelman päätösseminaarissa Säätytalolla perjantaina 27.10. puhunut ministeri Tiilikainen sanoo.

Rakennetussa ympäristössä tehtävien energiaratkaisujen rooli on merkittävä, sillä rakennetun ympäristön päästöjen osuus kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on noin 30 prosenttia ja rakentamisen vaikutukset yltävät pitkälle tulevaisuuteen.

ERA17-ohjelman suurimmaksi arvoksi on todettu eri toimijoiden välisen yhteistyön tiivistyminen energiaviisauden parhaiden käytäntöjen tunnistamisessa ja levittämisessä. Ohjelman avulla onnistuttiin luomaan rakennetun ympäristön alalle uusi toimintamalli, jonka avulla julkisten ja yksityisten toimijoiden välinen yhteistyö vahvistui ja energiatehokkuuden toimet edistyivät sekä säädösten että käytännön työn tasolla.

”ERA17-ohjelma päättyy, mutta työ energiaviisaan Suomen rakentamiseksi jatkuu”, kiteyttää Kiinteistöliiton toimitusjohtaja ja ERA17-ohjelman puheenjohtajana viimeisen vuoden toiminut Harri Hiltunen.

Säätytalon tilaisuuden päätteeksi Hiltunen palautti ERA17-viestikapulan Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle, joka asuntoministerinä olleessaan käynnisti ohjelman vuonna 2010.

ERA17-päätösseminaarissa sanottua

”ERA17 sai alkunsa siitä, ettei rakennetulla ympäristöllä ollut sen ansaitsemaa painoarvoa julkisessa energia- ja ilmastokeskustelussa.”
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

”Porvoossa olemme kaavoituksessa kiepauttaneet systeemit nurin. Ensin olemme suunnitelleet pyörä- ja kävelyreitit, sitten julkisen liikenteen väylät ja viimeisenä miettineet henkilöautoilua.”
Porvoon kaupunkisuunnittelupäällikkö Eero Löytönen

”Kiertotalous on paljon tehokkaampaa kuin se tuhlailutalous, missä me tällä hetkellä elämme. Kiertotalous etsii hukkakäytöstä bisnesmahdollisuuksia.”
Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar

”Pientä ihmistä, eli omakotitalorakentajaa, pitää auttaa kaikin tavoin energiaviisaiden ratkaisujen löytämisessä.”
Oulun rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä

”Energiankulutusta mittaava teknologia ja sensorit ovat arkipäivää tulevaisuuden rakennuksissa.”
Tampereen teknillisen yliopiston ensimmäisen vuoden tietotekniikan opiskelija Kaapo Kontinen

”Tänään täällä on koossa sekä ohjelman alullepanijoita, että energiaviisaan rakennetun ympäristön tulevaisuuden tekijöitä. Se todistaa, että työllämme on ollut merkitystä.”
Ympäristöministeriön ylijohtaja Helena Säteri

ERA17-faktat

Energiatehokkaan rakentamisen aika eli ERA17-toimintaohjelman tavoitteena on ollut nostaa Suomi energiaviisauden kärkimaaksi, jossa rakennettu ympäristö toimii energiatehokkaasti ja päästöt vähenevät Euroopan unionissa sovittuja tavoitteita ripeämmin.

ERA17-ohjelmaa on toteutettu lukuisten rakennusalan toimijoiden, kuntien, kaupunkien ja viranomaistahojen yhteistyönä. Viralliset toteuttajat ovat olleet RAKLI ry, Rakennusteollisuus RT ry, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Kuntaliitto ry, Innovaatiorahoituskeskus Tekes ja ympäristöministeriö. Ohjelmatyön koordinoinnista on vastannut Green Building Council Finland.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Jessica Karhu, Green Building Council Finland, [email protected], p. 040 675 8899

Asiantuntija Tuula Sjöstedt, Sitra, [email protected], p. 050 3738 601

Viestintäpäällikkö Eero Lukin, Tekes, [email protected], p. 050 5577 715

Asiantuntija Lotta Mattsson, Kuntaliitto, [email protected], p. 040 570 1532

Tiedottaja Tanja Määttänen, Rakennusteollisuus, [email protected], p. 050 389 8809

Viestintäasiantuntija, Jussi Palmén, ympäristöministeriö, [email protected], p. 050 532 2278

Viestintäpäällikkö Annakaisa Mänttäri, Kiinteistöliitto, [email protected], p. 040 754 6653