Ehdota Suomen parasta luontotekoa 2013–2014
Nyt etsitään jälleen parasta luontotekoa Suomen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi. Auta Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen kansallista komiteaa löytämään henkilö, yhteisö tai yritys, joka on onnistunut turvaamaan suomalaisen luonnon elinvoimaisuutta ja ekosysteemipalvelujen toimivuutta. Palkinto luovutetaan Helsingissä joulukuussa.
IUCN:n uhanalaisten lajien Punaista kirjaa on tehty 50 vuotta suureksi osaksi vapaaehtoisin voimin. Siksi tällä kertaa etsitään luontotekoa, joka liittyy lajituntemukseen, tieteeseen, vapaaehtoistyöhön, lasten ja nuorten luontokasvatukseen tai taiteeseen, joka edistää uhanalaisten lajien tai ekosysteemien suojelua. Paras luontoteko voi olla esimerkiksi käytännön luonnonsuojelutyötä, viestintää, ympäristökasvatusta, tutkimusta tai yritystoimintaa. Se voi olla yksittäinen teko tai hanke, joka on saatu päätökseen vuosina 2013–2014. Paras luontoteko täyttää ainakin yhden näistä kriteereistä:
- Luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön tunnettuus on lisääntynyt
- Luontoon kohdistuvat paineet ovat vähentyneet
- Luonnon monimuotoisuuden tila on parantunut
- Luonnosta saatavien hyötyjen toimivuus on turvattu
- Osallistava suunnittelu, tietojen hallinta ja toimintakyvyn kasvu on lisännyt luonnon monimuotoisuuden suojelua
Kilpailuaika päättyy keskiviikkona 15.10.2014. Ehdokkaita voi esittää vain alla olevalla Webropol-lomakkeella.
Luontoteko haussa jo viidettä kertaa
Luontotekoa etsitään Suomessa nyt jo viidettä kertaa. Kaksi vuotta sitten parhaaksi luontoteoksi valittiin kolmen toimittajan aktiivinen ote luonnon monimuotoisuudesta viestimisessä. Vuonna 2010 parhaaksi luontoteoksi valittiin Luonnonperintösäätiön tapa hankkia omistukseensa vanhoja metsiä ja taata niille luonnonsuojelulain mukainen pysyvä rauhoitus. Vuonna 2008 palkittiin Espoon kaupunginhallituksen päätös suojella 550 hehtaarin alue kaupungin 550-vuotisjuhlan kunniaksi. Vuonna 2006 voittaja oli Helsingin kaupungin rakennusviraston käsityöpaja, joka oli maisemoinut Vuosaaren maantäyttö- ja kaatopaikan uutta luovalla ja kotimaisia lajeja suosivalla tavalla.
IUCN, International Union for Conservation of Nature on maailman vanhin ja laajin globaali ympäristöjärjestö ja -verkosto. IUCN:n suomalaisia jäseniä ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, ympäristöministeriö, WWF Suomi, Natur och Miljö, Suomen riistakeskus ja BirdLife Suomi. IUCN:n asiantuntijakomissioiden vapaaehtoiseen työhön osallistuu noin 70 suomalaista, joista 40 lajiensuojelutyöhön.
Lomake, jolla voit ehdottaa parasta luontotekoa:
- Paras luontoteko 2013-2014 -lomake (webropolsurveys.com)
- Mahdolliset liitteet voi lähettää osoitteeseen liisa.nikula (at) metsa.fi merkiten selvästi, mihin ehdotukseen ne kuuluvat.
Lisätietoa verkosta:
- Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN (ym.fi)
- Suomen IUCN-komitea Facebookissa (facebook.com)
- IUCN Red List of Threatened Species (iucn.org, englanniksi)
- Suomen lajien punainen lista (ymparisto.fi)
Lisätietoa:
ympäristöneuvonantaja Matti Nummelin, Suomen IUCN-komitean puheenjohtaja,
p. 040 503 8442, [email protected]
erikoissuunnittelija Liisa Nikula, Suomen IUCN-komitean sihteeri,
p. 040 528 8467, [email protected]
neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg, IUCN:n hallituksen varapuheenjohtaja,
p. 050 307 0806, [email protected]