Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteeri Wallin: Merenkurkun saaristoa kehitettävä yhteistyössä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 17.7.2006 10.58
Tiedote -

Merenkurkun saaristo valittiin viime viikolla Suomen ensimmäiseksi luontokohteeksi Unescon maailmanperintöluetteloon.

"Se on nyt samassa kategoriassa sellaisten luonnonperinnön klassikkojen kuten Australian Ison Valliriutan, Ecuadorin Galapagossaarten tai Yhdysvaltojen Yellowstonen kansallispuiston kanssa", muistutti ympäristöministeriön valtiosihteeri Stefan Wallin tänään Vaasassa pitämässään puheessa.

"Merenkurkun tie Unescon maailmanperintöluetteloon on ollut varsin pitkä ja välillä yhtä kivinen kuin itse saaristo", totesi Wallin. "Uskon, että pystymme hakemusprosessin aikana muotoutuneen yhteistyö- ja osallistamismallin avulla täyttämään ne velvoitteet, jotka maailmanperintösopimus asettaa Merenkurkun ainutlaatuisen luonnonperinnön säilyttämiseksi, hoitamiseksi ja yleisölle esittämiseksi."

"Merenkurkulla on tulevaisuudessa eräänlainen kaksoisrooli, jonka molemmat puolet ovat yhtä tärkeitä. Se tarjoaa asuinpaikan paikallisille ihmisille, mutta on lisäksi entistä tärkeämpi luonnonarvoiltaan. Molemmat pilarit lepäävät sen varassa, että tulevaisuudessa matkailua kehitetään tavalla, joka kunnioittaa sekä paikallisten asukkaiden oikeuksia että luonnon erityispiirteitä."

"Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan yhteistyötä ja työnjakoa paikallisten, alueellisten ja kansallisten tahojen kesken. Omasta puolestani lupaan tehdä kaikkeni, että valtiovalta kohtelee Merenkurkun aluetta sen uuden arvon edellyttämällä tavalla. Onhan kysymys maan ainoasta luonnonperintökohteesta, jota valtiovalta, toisin sanoen ympäristöministeriö, on tukenut koko hakuprosessin ajan. Näin aiomme toimia jatkossakin", lupasi Wallin.

Lisätietoja

Valtiosihteeri Stefan Wallin, ympäristöministeriö, puh. 040 5907 604

Viestintäjohtaja Päivi Sihvola, ympäristöministeriö, puh. 040 7574 992